Boravak u prirodi Saveti za putovanja

Prvi put kampujete na planinarenju: Ovo ne treba da radite

Planinarska obuća mora biti bar za pola broja veća

Ako vam je dosadilo da leti ležite na plaži, ako ste oduvek više voleli planine, fizijatar vam je savetovao da više šetate, rešili ste da smuvate komšiju/nicu iz Mladih gorana, ili ste samo shvatili da vam se baš ide na planinarenje, aktivni odmor i vam se spava u šatoru, osećamo dužnost da vas upozorimo na nekoliko stvari koje bi trebalo da imate na umu pre nego što se otisnete u novu avanturu (sa koje ćete nam potom poslati slike).

PROČITAJ:  Bezbedan boravak u prirodi: Kako se pripremiti

Ne kuvajte ručak u šatoru

Koliko god da je napolju loše vreme, ne unosite svoj rešo u šator. Ako slabo trpite glad, okrenite se suvoj hrani, jer preskakanje kuvanog neće predstavljati tragediju, a ostanak bez šatora nastradalog u požaru, pa još po lošem vremenu, bi mogao. Da ne pominjemo varijantu u kojoj i vi gorite zajedno sa šatorom, a nema nikoga u blizini da vam vida rane.

Spremanje hrane van šatora
Spremanje hrane van šatora, a ne u njemu

Sklanjajte vreću za spavanje sa kiše

Čak i ako za vas postoje gore stvari od ležanja na mokrom, snažno insistiramo da se ne dovodite u tu situaciju. Kako biste je predupredili, čuvajte svoju vreću za spavanje u rancu ili običnoj plastičnoj kesi, najbolje zajedno sa opremom za spavanje + topao donji veš, rezervne čarape). Ova mera opreza nije na odmet čak i ako se materijal od kog je vaša vreća za spavanje satkana vodi pod vodootporan. Nemojte posle nisu nas ovi sa Daljine.rs upozorili!

PROČITAJ:  Vreće za spavanje: Kakvu vreću odabrati, kakve postoje i kako je održavati

Ne nosite obuću koja vam je knap

Ovo je jedno od zlatnih pravila za sve planinare: veličina obuće koju nosite po gradu može se pokazati kao fatalna greška na vašoj ekspediciji. Zato, kada odete u nabavku obuće za planinarenje, ponesite sa sobom čarape koje ćete nositi istom prilikom i probajte čizme predveče ili posle neke šetnje. Ako već imate razgaženu obuću, ni to nije garancija. Da biste izbegli mučenje, kupite barem pola broja veći par i gotovo.

Planinarska obuća mora biti bar za pola broja veća
Planinarska obuća mora biti bar za pola broja veća

Ne nosite previše garderobe na planinarenje

Autor ovog teksta je apsolutno poslednja osoba na svetu koja ima pravo da da ovakav savet, ali tako piše u ovom tekstu koji vam prevodim. Odlazak u prirodu nije žurka – mada može da bude – i stvar je vrlo jednostavna. Ne treba da spakujete sve što ste ikada kupili jer će vam za deset dana aktivnog odmora biti dovoljne dve majice kratkih i dve majice dugih rukava (moram da napomenem da se ne slažem sa ovim, make it barem po 4), toplu jaknu za hladne noći, termo prsluk, dugačke gaće/helanke, pantalone (dva para) i šorc (isto dva).

PROČITAJ:  Kampovanje za početnike: Kako i gde postaviti kamp i kakav šator izabrati

Ne postavljajte šator u uvalama

Volite li da plivate? A u šatoru? Ako je odgovor ne, dobro razmislite o mestu na kom ćete kampovati i da li biste na njemu, čak i u slučaju slabije kiše, završili budeći se na vodenom krevetu. Ukoliko je vreme upitno – a sudeći po preciznosti vremenske prognoze uvek je – iskopajte oko šatora mali kanal, kojim bi se eventualna kišnica odlivala što dalje od vas. Još jedna napomena u vezi instaliranja šatora jeste da to ne bude ispod visokog drveća, ali to ste već znali.

Kampovanje na vrhu planine
Šator nikada ne postavljajte u doline i uvale

Ne hranite divlje životinje

Planinarenje je isto kao odlazak u Zoo vrt. Samo što u šumi medved može da vam odgrize više od šake. Dakle, pošto smo sad ustanovili da nipošto ne biste želeli da ih sretnete tokom svog planinarenja, obavezno osigurajte svu hranu, u smislu – stavite je na bezbedno. Nađite adekvatne poviše grane (15 metara) koje se pružaju dovoljno daleko od stabla (u prevodu, poduže) i po njima rasporedite svoje namirnice podeljene u vrećice. Poenta ove akcije nije samo da izbegnete neželjene goste na večeri, čuvajući hranu samo za sebe, već i eliminisanje mogućnosti da će životinje koje lutaju šumom povezati vaše prisustvo sa dostupnošću hrane i promeniti svoje veštine pronalaženja iste, povezujući ljudsko prisustvo sa sočnim zalogajima. Zaključak izvedite sami.

PROČITAJ:  Nepalac osvojio vrh Mont Everesta 28. put

Ne pijte neprokuvanu vodu

Uvreženo mišljenje je da je voda u nenaseljenim mestima daleko čistija od one u gradovima ali da li znate koliko stoke se vodi na ispašu uzvodno od izvora “čiste” vode? Ne, ne želimo da kažemo da ste vi… to, nego da dijareja ni za koga nije opcija, posebno na odmoru, pa pre nego što popijete vodu iz prirode, ili je prokuvajte ili pročistite dezinficijensima s tom namenom. Takođe, ne bi bilo loše da se pre polaska informišete o izvorima provereno pijaće vode i označit ih na svojoj mapi.

PROČITAJ:  Oprema za kampovanje: Bez ovih stvari ne krećite na kamping

Ne potcenjujte vremenske prilike

Ali ako živite u Srbiji, to ste već naučili. Zašto bi iko nosio na letovanje pletenu kapu? A, pa zato što još niste čitali moj putopis sa odlaska u Istanbul u maju mesecu. Do tad, verujte nam na reč – zato. Temperature se na planinama prilično brzo menjaju pa tako ujutru možete da se kupate na reci, a uveče prehladite dok ste rekli kapa, a to vam sigurno nije jedan od ciljeva dok ste daleko od civilizacije. Umesto zimske jakne možete poneti jednu od onih modernih aktivnih laganih jakni, a idealan izbor za slučaj kiše su kabanica i pončo zahvaljujući kom ćete ostati suvi i vi i vaš ranac.

Ponesite aktivnu jaknu ili kabanicu, jer se nikada ne zna kada može da ljuljne kiša ili zahladi
Ponesite aktivnu jaknu ili kabanicu, jer se nikada ne zna kada može da ljuljne kiša ili zahladi

Ne zanemarujte veštinu snalaženja u prostoru

Napredak je deo života, pa tako i tehnologije, koja nam je donela milion korisnih gedžeta koje biste mogli poneti na put, ali ne potcenjujte dobre stare mape i kompase. Baterije i eksterni punjači mogu lako postati bekorisni, pa pre nego što krenete na planinarenje proučite rutu kretanja kroz nenaseljena mesta i otidite na kakav trening orijentisanja u divljini. Na ovom mestu bismo se mogli podsetiti naravoučenija koje je za sobom ostavio nestali planinar Aron Ralston – isto kao i materijal za film “127 sati” – koji nikoga nije obavestio o svom odlasku na put, pa niko nije ni bio zabrinut zbog njegovog nestanka. Imajte raspored kretanja sa referentnim tačkama i pratite vreme svog kretanja i ne pravite spasiocima dodatni posao.

PROČITAJ:  Zašto je uspon na Monblan toliko opasan

Ne ostavljajte smeće u divljini

Iskusni planinari odavno su rekli “posle nas će ostati samo tragovi stopala” – raširimo ovu poruku! Evo par mentalnih beleški za vas a propo ophođenja prema praznim ambalažama.

  • ne koristite biorazgradivi sapun blizu izvora vode
  • ponesite svoje smeće sa sobom
  • posle velike nužde zakopajte svoje tragove u zemlju
  • uvek vodite računa o potencijalnim požarima
  • ne hranite životinje, opet vam kažemo
Uvek ponesite đubre s sobom!
Uvek ponesite đubre s sobom!

Srećan put i unapred hvala u ime planina i šuma koje ćete posetiti.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare