Vesti

Japan i Bali se bore sa prekomernim turizmom

Bali planinarenje

Sa povratkom turista nakon pandemije kovida Japan i Indonezija, odnosno ostrvo Bali, suočavaju se sa prevelikom brojem posetilaca. Na prekomerni turizam ove dve države reaguju na slične načine.

Japan je počeo da pokreće inicijative za borbu protiv prekomernog turizma u ključnim gradovima. Kjoto je, na primer, najavio niz mera u pripremi za jesenju sezonu, koja je tipično na vrhuncu sezone tokom jesenjeg opadanja lišća.

Očekuje se da će drevna prestonica Japana imati potpuni oporavak posetilaca ove jeseni. Borba sa prekomernim turizmom nije bio novost pre pandemije, situacija se pogoršala otkako je Japan ponovo otvorio svoju granicu. Novonajavljene mere uključuju povećanje broja autobusa, ukidanje jednodnevne autobuske karte i uvođenje privremenog skladišta za prtljag na železničkoj stanici.

U septembru je gradonačelnik Kjota objavio plan rebalansa budžeta za fiskalnu godinu, uključujući 140 miliona jena izdvojenih za prekomerni turizam.

Na nacionalnom nivou, prekomerni turizam takođe postaje pitanje za Japansku turističku agenciju. Priliv dolaznih turista ne samo da stvara probleme lokalnim stanovnicima, već i smanjuje iskustvo putovanja. Planina Fudži je navodno pretrpana domaćim i stranim „planinarima“.

Kao odgovor na prekomerni turizam, vlada sada ohrabruje putnike da posećuju udaljenije destinacije i nada se da će izgraditi održiviji razvoj turizma na duži rok.

PROČITAJ:  Meksiko Siti uređuje tržište zakupa smeštaja zbog Airbnb-a

Indonežanska bitka sa prekomernim turizmom

Najtraženija destinacija za odmor u Indoneziji, Bali, ponovo se suočava sa prekomernim turizmom nakon što je ponovo otvorena za međunarodne posetioce. Ostrvo je viđalo previše turista u protekloj deceniji, a vlada je počela da traži rešenja za poboljšanje kvaliteta i održivosti turizma.

Kako bi obuzdala loše ponašanje turista, vlada je imala nekoliko predloga, od zabrane turistima da voze motore do uvođenja ograničenja na dolaske. Verovatno je da će turistička taksa od 150.000 IDR (9,75 dolara) po poseti stupiti na snagu početkom 2024. godine.

Nacionalni park Komodo, koji je pod zaštitom UNESCO-a, namerava da poveća cene ulaznica kao vid borbe protiv prekomernog turizma. Međutim, uvođenje takse he otkazano zbog protesta turističkih operatera u toj oblasti. Pokrajinska vlada je u julu 2022. planirala da poveća cenu ulaznica sa 150.000 IDR (9,75 dolara) na 3.750.000 IDR (244 dolara). Ulaznica u nacionalni park Komodo ostala je nepromenjena, dok je dnevna granica posetilaca ostao na 200.000 poseta.

Japan
Japanska planina koja se guši u turistima

Oporavak turizma u Aziji i Pacifiku

Oporavak turizma u Azijsko-pacifičkom regionu poređenju sa podacima pre pandemije je između 55% i 80%, a čini se da se Tajvan bori sa odsustvom masovnih turista iz kontinentalne Kine.

PROČITAJ:  Ulaznice za grčke muzeje: kupovina ulaznica online i cene
Izvor: AP Hospitality Advisors

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare