Saveti za putovanja

Kako se postaje pilot: Od nule do… sledeće nule

Kako se postaje pilot

Pred čitaocima portala Daljine.rs je jedan sveobuhvatan tekst na temu „kako se postaje pilot u Srbiji“, koji je prožet ličnim iskustvom i može vam poslužiti kao sjajan orijentir.

Ukoliko želite da vaša buduća putovanja podignete na viši nivo koji uključuje mnogo odgovornosti (i možda tek nešto bolja finansijska „zadovoljstva“ i privilegije nego što to danas imaju recimo IT inženjeri ili YouTube/Instagram influenseri kod nas) – i to lično, iz pilotske kabine – od toga vas deli jedno među-putovanje koje traje dve do tri godine. U tu turu je uključeno 1.000 teorijskih pitanja na srpskom, više od 16.000 pitanja na engleskom, oko 200 sati naleta, ovlašćenja za upravljanje avionom u različitim vremenskim (ne)prilikama, i dosta strpljenja, discipline, rada i volje. Takođe, sa sobom treba da ponesete i 50.000 evra. A to je tek početak.

Sada zamislite da ništa od ovoga ne znate i da se u celu priču upuštate samo zato što ste nekome u nekom trenutku kada se raspitivao o mogućnostima školovanja pravili društvo, a onda vam se to učinilo kao zanimljiva prilika da probate nešto novo u životu. Dobrodošli na početak moje 2016. godine.

Rutno letenje negde iznad Vojvodine
Rutno letenje negde iznad Vojvodine

Pre nego što započnem sa deljenjem putokaza, pozabavio bih se uobičajenim zabludama i pitanjima sa kojima sam se susretao u razgovorima sa ljudima koji ne znaju ništa o ovoj temi (iako neki misle da znaju).

Učiš za pilota? Je li to ona državna, Vršac?

– Prvo, nije Vršac nego je Smatsa. Istina, obuka se obavlja u Vršcu, ali se akademija ne zove tako. Drugo, odavno nije državna, već privatna. I to nimalo jeftina. Treće, definitivno nisu jedini u Srbiji koji obučavaju za pilote, a prema mom subjektivnom mišljenju, ni najbolji.

Čekaj buraz, ti nosiš naočare (nosio tada). Zar ne trebaju, ono, piloti da budu 100% zdravi, da vide bez dioptrije, sve plombe u zubima itd.?

– Tako sam i ja mislio dok se nisam raspitao kod lekara koji se bave ovim pitanjima. Postoje preduslovi koji nisu mnogo drugačiji od onoga što je nekome potrebno da bi upravljao motornim vozilom i sve dok sam u propisanim okvirima i limitima, ja sam sposoban da letim i upravljam avionom.

A centrifuga? Jesu li te testirali u tome?

– Nisu! Takvo iskustvo bih čak i voleo, ali u civilnoj avijaciji u normalnim okolnostima nema potrebe za testiranjem otpornosti na visoke G sile. Verujem da bi vam bilo beskrajno zabavno da me vidite kako padam u nesvest, izobličene face od pritiska i brzine.

Jel jedva čekaš da juriš stjuardese, a, a? Priznaj da si samo zbog toga pošao u pilote!

– Citiraću jednog finog gospodina koji je davno, pomalo setno, komentarisao profesiju u vreme najjačih godina Jata, pošto drugi komentar na ovo pitanje nemam: „Eee, davno je prošlo to vreme kada su kapetani birali posadu samo za seks… pa put za Australiju, pa tri nedelje van kuće… a sada, sve sami papiri, procedure, kratke relacije… šta čovek da radi kada je već u 17 sati kod kuće?“

PROČITAJ:  Posao stjuardesa: Šta je ono što o stjuardesama ne možemo da vidimo na filmu i Instagramu

Da nisi malo mator?

– Isto pitanje sam i ja postavio vlasnicima škole u kojoj sam prvo bio na razgovoru. Rekoše mi da sam u najboljim godinama, pri čemu sam u klasama imao i starije kolege.

Cessna 172
Najveći broj škola za obuku pilota danas se nalazi u Beogradu / Cessna 172

Nije te strah od visine i toga da možete da padnete? Koliko se osećaš bezbedno u malim avionima?

– Čini mi se da nema velike razlike da li sam u malom ili velikom avionu… Sećate li se kada smo kao klinci išli na vrh Jedinstva, i koliko je, kada bismo pogledali na dole sve to strašno izgledalo? Ovde je potpuno drugačiji osećaj! Već od prvog leta mi se čini da zbog toliko stvari koje moram da uradim pred samo poletanje – provera, pa do pred dolazak na pistu još provera, pa pred samo poletanje još provera – imam utisak da na mnogo stvari mogu blagovremeno da utičem pre nego što nešto krene naopako.

PROČITAJ:  Ako od posade aviona čujete ove čudne izraze – počnite da stavljate pojas za spasavanje

Prvi koraci: „Ne lete piloti, već papiri…“

Prelistavajući prepisku sa jednim starijim čovekom koji je bio zainteresovan da pošalje sina na obuku, iznenadio sam sam sebe prvom rečenicom koju sam mu poslao: „Neka obavezno pre kontaktiranja bilo koje škole poseti lekara za vazduhoplovnu medicinu!“.

U Srbiji u 2019. godini, zvanično postoji samo jedna institucija koja radi takozvane inicijalne preglede za prvu klasu. Najbitnija stvar koju morate sami da utvrdite pre odlaska na stručan pregled jeste – da li se bojite letenja. Ako je odgovor jedno pouzdano ne – za postajanje pilotom vam ni nebo nije granica. Naprotiv.

Kada to utvrdite, treba da znate da se prva klasa na nivou Srbije, Evrope i zemalja članica ICAO organizacije tretira kao dovoljan dokaz da je osoba sposobna da upravlja avionima u komercijalne svrhe. U nekim zemljama članicama je potrebno ovu potvrdu „preneti“; negde se dodatno rade pregledi, ali u principu, prva klasa je najbolji znak da je osoba spremna za početak obuke.

Na sajtu Direktorata za civilni saobraćaj, inače krovne institucije kada je u pitanju uređenje vazduhoplovstva u Srbiji, nalazi se spisak ovlašćenih lekara koji mogu da rade obnovu prve klase (na svakih godinu dana), ali i da daju drugu klasu koja je dovoljna za početak obuke za sportskog pilota.

Kao što je već rečeno, pregledi za buduće pilote nisu značajno rigorozniji od pregleda za vozače motornih vozila, recimo. Centrifuge, hipobarične komore i drugi testovi opterećenja su rezervisani za kadete vojnih obrazovnih ustanova, dok je najinteresantniji test koji sam ja radio bio to što me je lekar vrteo u stolici u jednu stranu i nakon naglog zaustavljanja utvrdio koliko je vremena potrebno da moje oči pronađu fokus. Tako nekako.

Instrumentabla Cessna 172
Instrumentabla Cessna 172

Najbolji centri za obuku za pilote

Najveći broj škola za obuku pilota danas se nalazi u Beogradu. Spisak svih škola možete takođe pronaći na sajtu Direktorata.

Pored pomenute Smatse koja organizuje obuku u Vršcu, među većim školama se nalazi i Prince Aviation koji teorijsku nastavu organizuje u Beogradu, a praktičnu na letelištu Ečka, blizu Zrenjanina, kao i na Beogradskom aerodromu. Trenutno je to jedina škola koja radi na takav način.

Pored njih postoje i Linx Aviation, koji organizuje teorijsku nastavu takođe u Beogradu, dok se praktični deo radi na letelištu Lisičji Jarak.

Ovo su tri najveće škole u Srbiji, u smislu flote aviona kojom raspolažu i broju studenata koji upisuju klase svake godine.

Takođe su jedine koje imaju sertifikovane simulatore koji se koriste u naprednom delu obuke.

Ne treba zanemariti ni ostale škole, jer je u početnim fazama obuke, između njih i većih škola zaista mala razlika u radu, ali značajna u finansijskom smislu i vremenu obuke koje može biti kraće i efektnije zbog manjeg broja studenata.

Moguće je preći iz jedne škole u drugu. Jedino Smatsa ima nešto komplikovaniju proceduru jer je kod njih drugačije organizovan sistem nastave i obuke, pa se neke stvari priznaju iz drugih škola, a neke moraju ponovo da se rade.

PROČITAJ:  Putovanje avionom: Šta treba znati pre i tokom leta

Preporuka potencijalnim budućim pilotima je da kontaktiraju više škola telefonom, raspitaju se o uslovima i zakažu probni let.

Probni let je savršena prilika da se jedna osoba upozna sa tim šta će ga čekati naredne dve godine. Kako izgleda put do letelišta, kako izgleda samo letelište, kako izgledaju avioni na kojima se obavlja obuka, ko će biti njihovi instruktori letenja, kako izgleda poletanje i perspektiva sa visine koja će činiti najveći deo obuke, kako izgledaju neke osnovne operacije u avionu, kao i kako izgledaju neki osnovni manevri koji će se mnogo puta ponavljati u toku obuke.

Požega iz vazduha
Požega iz vazduha

Početak nastave i školovanja za pilote

Po izboru škole, sledeći stepenik je formiranje klase i početak nastave. Teorijski deo obuhvata određeni fond sati koji je organizovan u otprilike 3 do 4 meseca i za to vreme se očekuje od studenata da ovladaju osnovnim pojmovima koji će ih kasnije pratiti u praktičnom delu obuke.

Postoji 9 predmeta. Njih prati oko 1.000 pitanja koja su dostupna na sajtu Direktorata na srpskom, ali i na engleskom jeziku.

Praktični deo obuhvata više faza koje su propisane jedinstvenim programom koji važi za sve škole.

Ovde, čak i ako postoje odstupanja to je isključivo sa ciljem da se student što više približi „standardu“ koji se od njega očekuje.

Praktični deo obuhvata oko 50 sati naleta, nakon kojih student treba da bude osposobljen da samostalno upravlja avionom bez asistencije instruktora.

PROČITAJ:  Letovi avionom traju sve duže ali putnici uglavnom stižu na vreme. Kako to?

Šta se sve uči u praktičnom delu obuke?

Priprema aviona za let, faze koje prate poletanje, letenje u takozvanom školskom krugu i pravila istog, raspored pažnje između avionskih instrumenata i spoljašnjeg okruženja, zaokreti i pravilnosti u određenim fazama leta, komunikacija u svakom od navedenih koraka uz upotrebu različitih radio uređaja i sredstava, ponašanje aviona u različitim položajima i pri različitim brzinama, letenje na malim brzinama, pokazne vežbe u ponašanju aviona kada avion leti toliko malom brzinom da se izgubi opstrujavanje vazduha oko krila, oštri zaokreti od 30, 45, 60 stepeni, simulacija otkaza motora, postupci i tehnike u snižavanju i sletanju, odlazak na rute… čine spisak stvari koje ćete naučiti u praktičnom delu obuke.

Priprema pred poletanje
Priprema pred poletanje

Kako izgledaju avioni na obuci za pilote?

Svi avioni, ne samo kod nas već i u svetu, na početnom nivou obuke su u 90 odsto slučajeva avioni sa jednim motorom, elisni, visokokrilci ili niskokrilci i pripadaju porodicama Cesne ili Pajpera. Uobičajen model Cesne koja se koristi za obuku je Cessna 172, dok Pajper koji se u Srbiji najčešće viđa jeste model PA38 Tomahawk.

U Americi i nekim novijim i modernijim školama u svetu sve češće se viđa model austrijskog proizvođača Diamond, ali i model Cirrus, američkog proizvođača iz Minesote.

Kada je reč o starosti flote, neke škole imaju avione iz sedamdesetih godina, dok i Smatsa i Princ Aviation imaju po jednu Cessnu 172 G1000 – avione koji imaju manje od 10 godina starosti, kao i takozvani Glass Cockpit, odnosno avionske instrumente prikazane na „monitorima“.

Da ne bi došlo do zabune, jer su pojedini ovakve avione krstili u „leteće fiće“, svaki od ovih aviona mora da ide na redovno servisiranje i to na svakih 50 i 100 ostvarenih sati naleta, a pojedini delovi aviona poput elise takođe imaju svoj životni vek koji se proverava i po potrebi menja na određeni broj sati. Iako mnogi avioni na prvi pogled ne izgledaju reprezentativno, redovnim pregledima se osigurava veća bezbednost aviona.

Ne bi bilo fer izostaviti i dva modela aviona koji pripadaju takozvanoj ultra lakoj avijaciji – domaći avion Sila i slovenački Pipistrel.

Ko želi da se upušta u obuku za komercijalnog pilota u Srbiji, ali i u Evropi, ne može da upiše u letačku knjižicu nalet ostvaren na ovim avionima na način kao što bi to mogao da je leteo na Cesni ili Pajperu. Odnosno, iz nekog razloga se ostvareni sati na ovim avionima ne gledaju isto.

U Americi te razlike nema.

Ultralaki avioni traže nešto više letačkog umeća i preciznosti jer su lakši od svoje veće braće i iskreno bih voleo da u skorijoj budućnosti ostvarim neke sate i na ovim avionima.

Sada dolazimo i do najvažnijeg pitanja – koliko košta sat naleta?

Prosečna cena ostvarenog sata je 130 evra. Ona može da bude i viša, ali je najčešće niža i to ukoliko se napravi dogovor između studenta i škole i određeni fond sati uplati unapred.

U Americi je moguće pronaći avion i za manje para, ali se kod njih „asistencija“ instruktora posebno plaća, i to često u visini cene sata aviona, pa to u zbiru nipošto ne bude jeftinije.

U Evropi je cena sata identična ako ne i viša, ali je i flota modernija.

PA38 Tomahawk
PA38 Tomahawk

Koliko košta obuke za sportskog pilota i šta sve možete kada dobijete dozvolu?

Uevši sve prethodno napisano u obzir, cena obuke za sportskog pilota iznosi ugrubo oko 8.000 evra.

Pored troškova prema školi za teorijski i praktični deo, deo troškova se preliva i prema Direktoratu i državi i to za troškove izdavanja uverenja, takse, dozvola i sl.

Kada se odslušaju predavanja, obaveza studenta je da prijavi Direktoratu polaganje ispita i kada bude spreman – izađe da polaže. Položeni ispiti su uslov da se izađe na polaganje praktičnog dela.

Onog trenutka kada je instruktor letenja zadovoljan studentom po svim fazama obuke, daje saglasnost da student izađe na polaganje praktičnog dela i za ovaj segment se takođe podnosi prijava u Direktoratu.

Iako bi bilo ko od ovlašćenih ispitivača za praktični deo mogao da izađe studentu na ispit, praksa je da to bude ispitivač koji radi u školi u kojoj je student obavio obuku. Jedini uslov je da ovlašćeni ispitivač nije do tada leteo sa studentom ili ako jeste, da to nije bilo više od određenog broja sati.

Kada jednom sve završi, šta student, odnosno sada već sportski pilot, može da radi sa svojom dozvolom?

Komercijalno – ništa! Ukoliko ima svoj avion, što je vrlo retka pojava u Srbiji, može da leti sam ili da povede društvo.

Priča se da u Americi ima „kreativaca“ koji dele troškove za gorivo kada putuje više ljudi, pa tako „peglaju“ i neke troškove koje bi možda sebi prebacili u džep. To naravno nije legalno, ali se ljudi snalaze.

Drugo, može da leti isključivo u vizuelnim meteorološkim uslovima – dakle nema kiše, nema magle i niskih oblaka, nema letenja u oblacima, nema letenja noću.

Treće – može da je prevede u američku dozvolu i stekne ovlašćenja da upravlja avionom u Americi.

Četvrto – može da nastavi obuku.

Deo Grocke iz vazduha
Deo Grocke iz vazduha

Nastavak obuke prema komercijalnoj dozvoli

U slučaju da se odlučite za ovu poslednju opciju, sa spiska centara za obuku koje su ovlašćene od strane Direktorata treba potražiti one koje nude obuku za ATPL dozvolu.

Takvih centara trenutno ima sedam u Srbiji.

Teorijski deo u ovom segmentu traje oko 6 – 7 meseci svakodnevne nastave, sastoji se od 14 predmeta i u poređenju sa teorijskim delom za sportskog pilota daleko je obimniji i zahtevniji. Dostupni materijali za učenje su isključivo na engleskom jeziku, i tako ih treba i spremati jer će se ispiti polagati na engleskom jeziku. Nastava je organizovana tako da nakon pređenih poglavlja student polaže takozvane progresivne testove, kako bi se ispratilo koliko je dobro savladao gradivo. Neki centri za obuku organizuju i finalne testove i svojim studentima ne žele da daju potvrde da su odslušali predavanja dok ne polože sve testove.

Druga bitna razlika u poređenju sa obukom za sportskog pilota je da ne postoji zvanična baza odakle se spremaju pitanja za ispite. Dve najpopularnije baze za učenje su Aviation Exam i Bristol Ground School, i kada bi nasumice pitali studente koje početkom svake poslednje nedelje u mesecu zateknete u Skadarliji ispred zgrade Direktorata koja baza je najbolja za učenje, svako bi se kleo u onu drugu.

Raspon pitanja je između 12.000 do preko 16.000 i neophodan je zaista veliki trud da se svaki predmet savlada u dovoljnoj meri za siguran prolazak na ispitu.

Navodno, ne postoji način da se ovi ispiti polože na foru. Svašta se priča, mnogo se nagađa, prstom se upire na pojedince koji su uspevali da „spakuju“ svih 14 ispita u dva ili tri roka zaredom iz prvog pokušaja, ali to je deo sveta koji ja lično ne poznajem.

Praktični deo uključuje jedan među-stepenik koji se zove Tajm-bilding (time building).

Student, odnosno sada već pilot, mora da ostvari 100 sati naleta koje upisuje kao da „samostalno“ upravlja avionom, kako bi stekao uslove za nastavak praktičnog dela obuke. „Samostalno“ namerno stavljam pod navodnike jer ne postoji škola u Srbiji koja danas daje studentu da svih tih sto sati leti sam u avionu. Priča se da neke škole uglavnom odrađuju ovo stavljajući mlade instuktore da lete sa studentima, i instruktorima se ovi sati ne pišu u letačke knjižice. Druge škole koriste ovo vreme da bolje pripreme studente za poslednji korak prema komercijalnoj dozvoli.

Tajm bilding ne predstavlja ništa drugo do puko rutno letenje, odnosno letenje od tačke A, pa nekoliko tačaka između, a onda povratak na tačku A. Kako će koja škola to iskoristiti zavisi od više faktora, ali je student taj koji bi već tada trebalo da zna šta hoće i gde je slab, da bi se na tim slabostima radilo i u finalu – korigovalo.

Nakon završenog tajm bildinga, treba da dođu obuke za ovlašćenja za noćno letenje (to zapravo može i ranije da se završi), obuka za instrumentalno letenje, simulator, te polaganje za profesionalnu dozvolu i polaganje za ovlašćenje za instrumentalno letenje.

Od ovog trenutka počinje priprema za pravi posao koji će sutra svaki pilot obavljati. Neko bi još rekao da tada počinje „pravo pilotiranje“.

U ovoj fazi obuke se pretpostavlja da vremenski uslovi neće uvek biti idealni, odnosno, da ćete leteti po kiši, snegu, u oblacima, magli i sl.

Za svaki civilni aerodrom postoje procedure koje važe u uslovima smanjene vidljivosti, ali ih kompanije svakako koriste zbog boljeg planiranja dolazaka na aerodrom.

Takve procedure se uvežbavaju u ovom naprednom koraku, i na 100 sati koliko treba da naletite u okviru tajm bildinga dolazi još 25 sati obuke za instrumentalno letenje, 40 sati na simulatoru na kojem se praktično uvežbavaju te iste stvari samo daleko efikasnije, i na samom kraju još 20 sati na avionu sa dva motora.

Trošak ovog drugog dela se kreće od 30.000 evra pa naviše. Logično, najviše para odlazi na samo letenje, ali vanredni troškovi uključuju, primera radi, takse za usluge Aerodroma Nikola Tesla – ako sa njega polećete – nešto više troškovi prema Direktoratu za izdavanje uverenja, prijavu ispita, prijavu za polaganje praktičnog dela itd.

Beograd noću iz vazduha
Beograd noću iz vazduha

Odakle pare za školovanje pilota u Srbiji?

Kao i za sve ono što jako želite, postoje načini. Ja sam radio u Americi 2015. godine i vratio se ovde sa idejom da bolje promislim šta bih radio kada bi se vratio nazad u Ameriku, a rezultat mog planiranja budućnosti je iskustvo o kom vam sad pišem. Naravno, ne bih odmakao daleko da nije bilo i podrške moje porodice.

Mnoge moje kolege su radile ili rade i dalje „preko“ – trojica su stjuardi u kompanijama sa Bliskog Istoka, jedan radi na prekookeanskom kruzeru, jedan koji je zaposlen na rečnom brodu planira da uskoro započne obuku, dok su dvojica vozili kamione po Americi, da bi nakon toga takođe završili obuku ovde.

U klasama pre i posle moje bilo je i devojaka koje su stjuardese u nacionalnoj aviokompaniji.

Pojedinici su vlasnici uspešnih biznisa u Srbiji i Crnoj Gori.

Naravno, dobar deo mojih kolega ima veze sa avijacijom posredstvom svojih roditelja koji su radili ili rade kao piloti, zemaljsko osoblje i sl.

Imam i kolegu koji radi kao sistem administrator i koji tvrdi da zarađuje više od kapetana u Srbiji i da ga napredni deo obuke ne zanima, već samo rekreativno letenje.

Da li može da se uštedi?

Kako sam već i pomenuo u tekstu, u okviru dogovora sa školom, cena za sat naleta može da se spusti isključivo ako se kupi određeni fond sati.

Što se teorije tiče, neke škole su poklanjale prvi deo školarine (reda veličine 1.000 evra) ukoliko biste sa sobom doveli još nekoga, a bilo je ustupaka i za teorijski deo u naprednom koraku (reda veličine 2.500 do 4.000 evra).

Postoji mogućnost – za koju sam lično video da je realna na primeru jednog kolege – da kupite avion, odradite tajm bilding i onda prodate avion. Jedina rupa u tom planu je što i za kupovinu aviona morate imati novca. Ako taj uslov ispunjavate, ovako možete da uštedite minimum 5.000 evra, ali čak i da ne „zaradite“ taj novac, iskustvo koje steknete tako što letite svuda po regionu nemerljivo je sa onim što se stiče regularnim putem.

Aerodrom Niš
Aerodrom Niš

Perspektiva i pronalaženje posla za pilota u Srbiji i inostranstvu

Kada pričamo o Srbiji, ovde postoji više prilika.

Pre svega, treba razdvojiti one koji nemaju nikoga u avijaciji od onih koji imaju, što je podela koju treba imati na umu u skoro svim profesijama.

Ovi iz druge grupe imaju donekle lakši prolaz jer raspolažu informacijama koje teže ili isuviše kasno dolaze do ovih iz prve grupe.

Najčešći put je nastavak školovanja za tip aviona, što često budu ili Boing 737 ili Airbus A319/A320/A321, dva najzastupljenija modela u flotama gotovo svih većih aviokompanija na svetu. Rajaner je kompanija sa najvećom flotom Boinga 737 u Evropi, dok Wizzair i EasyJet imaju najviše Airbus-eva.

Najčešće zastupljen model „ulaska“ u kompaniju je plaćanje obuke za tip aviona u okviru organizacije obuke od strane kompanije kod koje se konkuriše. Da li će se to dogoditi tako što će se platiti obuka za konkretan tip aviona u celosti, ili urediti aranžman po kome će se jedan deo odbijati od plate narednih dve do pet godina, to je već na uslovima koje kompanija odredi/dogovori.

Obuka inače košta između 15.000 do 35.000 evra. Početne plate se kreću između 2.000 do 3.000 evra, i to su osnovne plate, bez bonusa i dnevnica.

Od 2013. godine od kada postoji Air Serbia i od kada je flota podmlađena avionima drugog proizvođača postoji konstantna potreba za novim pilotima. Ova informacija, međutim, ne znači nužno pilotima koji su tek završili obuku, već pilotima sa nekim iskustvom.

Podrazumeva se da se pilot koji izađe sa školovanja sa oko 200 sati ostvarenog naleta posmatra kao pilot sa nula sati naleta jer avion na kome će se obučavati i na kojem će leteti u saobraćaju nipošto nije za poređenje sa Cesnom ili Pajperom.

Nacionalna aviokompanija objavljuje konkurse za posao minimum jednom godišnje i u prethodnih godinu dana je objavila više konkursa zato što su proširili destinacije na kojima lete, ali i zato što je veliki broj iskusnih pilota napustio kompaniju u želji da rade negde gde će biti bolje plaćeni i imati bolje uslove za posao. Najsvežiji primer je odlazak pilota u Saudijsku Arabiju.

Druga kompanija u kojoj postoje realne šanse za posao je Wizz Air. Kod njih je konkurs uvek otvoren.

Iz godine u godinu se menjaju uslovi pod kojima kompanija odlučuje da primi kandidate u svoj kadetski program. Do skoro je bila priča da bez 300 sati naleta ne vredi da im se javljate, ali se ovo sada malo promenilo i ukoliko prođete testove i intervjue imate realne šanse za posao. Baze iz kojih su neke moje kolege dobile priliku da počnu da grade karijeru su Skoplje i Temišvar.

Od kompanija iz domena biznis avijacije, AirPink je jedna od najpoznatijih i ona gotovo uvek ima prostora za nove perspektivne kandidate. Ulasku u nju predstoje obuka za tip aviona koja je u proseku oko 25.000 eur, i naravno preporuka od strane školskog centra ili nekog trećeg.

Pretpostavljam da je slična priča i za Princ Aviation i njihovu biznis avijaciju.

I jedni i drugi rade dobro i rade dosta.

Početne plate nisu atraktivne kao kod većih aviokompanija, ali vremenom dođu na taj nivo, dok kod nekih kapetana idu daleko iznad proseka  i iznose od 7.000  do 9.000 evra.

Nedostatak u odnosu na nacionalnu aviokompaniju može da bude i to što ne postoji precizan raspored rada i destinacija, već se radi onoliko koliko ima posla.

Kada govorimo o Evropi, slika nije baš najjasnija i zahteva određene mozgalice.

Mozgalica br. 1 je dozvola za rad u Evropi.

Gotovo sve kompanije, kada traže kapetane, ne postavljaju pitanja. Međutim, za prve oficire, potrebni su ili pasoš zemlje članice EU ili dozvola za rad. Neke kompanije su tu problematiku rešile tako što vade poslovne vize za jednu zemlju odakle bi pilot leteo, posle čega preko matične kompanije čija se centrala nalazi u drugoj zemlji traže dalje rešenje.

Neko priča i o takozvanoj plavoj karti koja se dobija u Danskoj.

Mozgalica br. 2 je izjednačavanje naše dozvole sa dozvolama Evropske Unije.

Godinama se to radi preko Irske.

Nemačka i Francuska su zemlje u kojima, prema pričama mnogih, ne vredi tražiti posao.

Rajaner ima dobar program za pilote, ali za prve oficire ništa ako ne reše dozvole za rad.

Kompanije iz Emirata traže minimum 2.000 sati naleta za strance, i tu je jaka konkurencija, posebno iz Velike Britanije gde je školovanje svetlosnim godinama udaljeno od svega što Srbija i region mogu da pruže u ovom trenutku.

Potencijalno zanimljiva tržišta mogu da budu azijske zemlje.

Kina i u ovoj industriji počinje da privlači kadrove i to za prilično visoke plate (uglavnom kapetane), ali su tu i Vijetnam, Indonezija, Tajland. Turska takođe može biti zanimljiva i nadam se da ću imati informacije iz prve ruke u skorijoj budućnosti.

Kada je reč o Americi, sportska dozvola se lako konvertuje, međutim, komercijalna mora da se polaže i pisano i praktično.

U poređenju sa evropskim sistemom polaganja i onih 16.000 teoretskih pitanja, američki sistem uključuje sve ukupno oko 2.000 pitanja.

Druga razlika je što pilot tek izašao sa školovanja može da zaboravi da radi za velike aviokompanije, još od  početka dvehiljaditih, kada su njihove vazduhoplovne vlasti postavile minimume za ATP dozvole koje zahtevaju 1.500 sati naleta.

To je put od oko pet godina koji uključuje rad u manjim aviokompanijama koje opslužuju svega nekoliko destinacija na zabačenim lokacijama, daleko od velikih gradova, uz prilično lošu platu. Nakon toga dolaze na red regionalne aviokompanije, koje lete sa većih aerodroma i koje se prethodnih godina trude da privuku pilote većim platama, privilegijama i uslovima za rad.

Tek sa stečenim reprezentativnim iskustvom možete ići kod većih aviokompanija. Ovde je plata daleko ozbiljnija, uslovi za rad odlični, bolji su paketi zdravstvenih osiguranja i sl.

Ljudi se na različite načine dovijaju ne bi li došli do dozvole za boravak i rad u Americi, ali o tome nekom drugom prilikom.

Amerika ostaje jedino tržište na svetu gde posao pilota ne mora da bude jedina stvar koju bi radili u okviru avijacije, već pruža ogroman broj mogućnosti posebno u novim kompanijama koje već sada remete tržište i u nekoj budućnosti sasvim sigurno prete da se preslikaju na Evropu i svet donoseći nove standarde.

Da se na samom kraju vratim na Srbiju – u prelaznom periodu do nekog novog konkursa, novopečeni pilot može da potraži posao u poljoprivrednoj avijaciji, učestvujući u takozvanom bacanju mamaca za lisice, što je posao koji dobro funkcioniše prethodnih nekoliko godina i u kratkom periodu može da se stekne dosta sati naleta. Leti se po Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, a od skoro i po Rumuniji. Drugi posao može da bude bacanje padobranaca, mada tu ne može mnogo sati da se stekne.

Posao instruktora letenja po mom mišljenju nije za svakoga i ne može svako da ga obavlja, ali nije loša prilika da se još malo uživa u čarima letenja generalne avijacije dok ne dođe red „na papire“ i velike avione.

PROČITAJ:  Zašto ne treba objavljivati fotografiju avionske karte na društvenim mrežama

Ukratko: koraci ka profesionalnoj dozvoli

  • lekarski 1. klasa (samo jedna institucija u Srbiji radi inicijalni pregled); opciono 2. klasa za sportsku dozvolu.
  • obuka za sportskog pilota, takozvani PPL (teorijski i praktični deo, polaganje oba)
  • obuka za komercijalnog pilota, takozvani ATPL (teorijski i praktični deo, polaganje oba)
  • obuka za ovlašćenje za noćno letenje
  • obuka za ovlašćenje za instrumentalno letenje (simulator + praktični deo)
  • obuka za ovlašćenje za letenje na avionu sa dva motora
  • engleski jezik u avijaciji, minimalni nivo 4
  • naknadno: obuka za konkretan tip aviona kojim ćete upravljati u saobraćaju.

Nadam se da ste se uživali na ovom putovanju novim informacijama i da će ako ne vama, onda nekome vama bliskom sve ovo napisano biti od koristi ukoliko želi da postane pilot. Ako imate dodatnih pitanja, obratite se redakciji Daljine.rs za kontakt i potrudiću se da odgovorim u najkraćem periodu.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

65 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor

Tekst je super, zanimljiv i sadrzajan, ali moje pitanje je koliko to bar priblizno treba para da se postane komercijalni pilot? Od momenta upisa do momenta da letis na 737?

GagiLi

Slobodane,

Nisam uspeo da napravim solo komentar tj. pitanje pa radim repliku na Vaš odgovor 🙂
Ako neko upiše i završi SMATSA akademiju nakon srednje škole, koju stručnu spremu ima? Ostaje mu samo srednja škola uz zvanje pilota? Bar viša škola? Mada ovo je samo kurs tj. obuka…

Aldin

Svaka cast na ulozenom vremenu I trudu za ovaj tekst. Zaista sadrzi mnogo korisnih informacija, pogotovo za „nas“ nedovoljno upucene. Imam samo pitanje vezano za starost?? Da li postoji limit godina za pocetak skolovanja odnosno obuke?? Trenutno imam 32 godine. Unaprijed hvala na odgovoru. Lijep pozdrav

Petar

Pre svega tekst je odlican i hvala na veoma korisnim informacijama.
Moje pitanje se odnosi na nas kojima je skolarina od oko 50 hiljada nedostizna. Da li je mozda pametnije da upisem vojnu akademiju (vojno vazduhoplovstvo) i nakon toga nastavim ka dobijanju atpl dozvole. Da li je mozda jeftinije ili se uopste ne isplati

Max

Tekst je zaista sadrzajan i celovit. Planiram da upisem akademiju sa punih 30god, pa sam se zapitao da li je kasno i koje su to “idealne“ godine za upis u akademiju?

Hvala,

Max

Sara

Hej Slobodane,
Tekst je bio divan i stvarno sam saznala nesto korisno u njemu.
Ja sam 7.razred i volela bih da budem pilot.Moje pitanje je: Da li pre neke od pilotskih skola moram da zavrsim Vazduhoplovnu ili tako nesto ili odmah mogu da idem u neku pilotsku?
Hvala ti❤.

Predrag

Поздрав Слободане.
Велика захвалност на свеобухватном тексту. Волео бих да нам разјасниш још нешто поводом бекграунда будућег пилота. Да ли и у ком степену проверавају породицу будућег пилота? Нпр. чули смо да не може да буде пилот уколико је неко од чланова уже или шире породице био осуђиван, у затвору итд.
Велико хвала на одговору.

Marko Radenkovic

Pozdrav Slobo.
Ukratko, moje ime je Marko, 32god i vozim kamion u Americi. Uskoro cu postati i citizen i nameravam da krenem u pricu da postanem pilot. Da li imas neki savet u kom smeru da idem, na koja vrata da kucam itd. Da li je ATP flight program od pocetka do kraja za 80k dobra prica?

Ivan

Pozdrav Slobodane i svaka čast na izdvojenom vremenu i predanosti za prosledjivanje iskustva. Imam nepunih 29 godina, radim u Americi sa još 3 godine do dobijanja drzavljanstva. Obožavam letenje i avione i hteo bih da budem pilot (recimo vecih aviona više nego manjih). Interesuje me kakvo znanje iz fizike i matematike se traži u avio školama? Recimo naših domaćih? Hvala unapred i živ bio!

Ivan

Zaboravih da dodam: Inače sam rodjen u Beogradu i upisao bih školu u istom radije nego u Vršcu uzimajući u obzir da i nije najbolja po tvom mišljenju. Da li bi molim te preporucio koje bi recimo dve škole mogle biti iz Beograda? Iščekujući tvoj cenjeni odgovor, srdacno te pozdravljam!

СРБОЉУБ

Теби дечко свака част на исцрпности и упућености. Само бих ти скренуо пажњу на неколико ствари:
1. Свиђало се то теби и твојим другарима или не, Вршац је још увек најбољи и најпрофесионалнији (узгред, иза њега стоји SMATSA што значи јако озбиљна фирма, а нећеш веровати, ивели су и пријемни испит у виду провере из математике и физике). Тачно је да још увек захтева полу-војничку дисциплину (што се клинцима најчешће не свиђа претерано) и то је оно због чега је на „лошем гласу“. Квалитет наставе је одличан, смештај и храна такође, услови за летење феноменални (ко по оној кошави научи да лети, тај га је научио). Инструкторима летења је и даље радно време само радним данима (дакле не и викендом) до 15 или 16 сати (осим када се ради ноћно и инструментално, па се силом прилика задрже дуже на послу), што највећим делом за остале иоле квалитетне школе не важи, па скупљање сати „ван сезоне“ (касна јесен, зима и рано пролеће) код њих иде брже.
2. „Принц“ је такође добра школа и просторије за теорију су им у Београду, али им се авиони налазе у Зрењанину, тако да је летење са Ечке, где је смештај јадан, а вода отровна и смрдљива.
3. Linx је наравно такође добра школа из Београда, лети се са Јарка тако да за Београђане нема потребе за додатним смештајем и исхраном, а што се оних који нису из БГ тиче, веза са градом је добра, мада не препоручујем да се било ко бави летењем, а да нема сопствено возило (док се слуша теорија је ОК, али су аеродроми по правилу далеко од града, тако да се без кола није лако организоати током летења).
4. И Aero Monde из Смедеревске Паланке је одлична школа, а смештај је бољи него на Ечкој. Нажалост имају хипр продукцију ученика, па верујем да им је школски критеријум малчице пао, али кад се одатле дође у Директорат и покожи, све се испегла!
5. И што се осталоих школа по Србији тиче, ако испуњавају све прописе, усвојене од стране Директората и EASA (раније JAR-FCL), оне су добре јер су стандарди за PPL, CPL, ATPL (са SE/ME IR) свугде у Србији и у Европи исти!
6. Без унапред предвиђене и подразумеване шеме за посао, не треба ни почињати школовање јер си са ATPL/ME/IR и у Србији и у свету – нико и ништа (чак и са 0 сати на типу за кога је завршен Ground School)!!!
7. То што си написао о Привредној и лисицама је чиста фантазија и тамо без јааааако дебеле везе не може да се улети (све бију ко неће, јер од синова капетана и инструктора не може ни да се приђе).
8. Што се САД-а тиче ту има свакаквих школа и „школица“ (чак и неупоредиво јефтинијих од европских), само треба копати и наћи ће се! Свиђало се то нама или не, за пилоте и пилотске послове (и током и после школовања) су Амери у односу на читаву Европу још увек „мајка Мара“, а по свему судећи ће тако бити и у наредних 100 год. (под условом да не прекењају на другом плану, па их тата Путин не ућутка во вјек и вјеков). Уосталом, да није тако, размисли зашто је превођење FAI (америчке) дозволе у Европи ишло по аутоматизму (и некад и сад), а ако хоћеш EASA-ину (европску) дозволу да преведеш у FAI, „има се одереш“? Не само због протекционизма ВЕЋ ЗБОГ КВАЛИТЕТА!!!

Darko

Pozdrav Hansu od Darčuljonisa 🙂 .E, po tekstu sam te prepoznao, novopečeni žaco 🙂

СРБОЉУБ

Мала исправка: оно за хиперпродукцију односи се на Linx, а не на Aero Monde.

Pero Filipovic

Dobar dan, htio sam da vas pitam da li je znanje sa prijemnog dovoljno za neometano pracenje nastave?
Hvala unapred

Nenad

Poštovani Slobodane,
Hvala Vam najlepše na ovom tekstu. U njemu se oseća Vaša iskrenost i dobra namera, a informacije koje tekst pruža su navedene iz Vašeg ličnog iskustva, što ga čini veoma korisnim za sve one koje žele da krenu u svet pilota.
Imam u ovom trenutku jedno pitanje za koje nigde na Internetu nisam našao odgovor, pa ni na sajtovima pomenutih škola: Sa koliko najmanje godina i sa kojom školom dete može da se upiše na obuku za pilota? Konkretno, moj sin od 11 godina ne prestaje da priča o tome kako želi da bude pilot i interesuje ga ta oblast uopšte (stalno se igra sa dostupnim simulatorima letenja, nemojte da se smejete). Dakle, kako vidim da je to možda njegovo potencijalno buduće zanimanje, već razmišljam o podizanju kredita za školu kada za nju dođe vreme.
Hvala Vam unapred na odgovoru i
Sve najbolje,
Nenad

Nenad

Poštovani Slobodane,

Verujte mi, ostao sam bez teksta nakon čitanja Vaše poruke. Sa svojih 50 godina života i komunikacije sa ljudima raznih profesija i struka, ne pamtim kada sam od, da me pogrešno ne shvatite, nepoznate osobe dobio tako sadržajni i relevantni odgovor na moje pitanje. Zaista, od srca Vam se zahvaljujem na trudu i vremenu, datim informacijama i savetima. Odštampaću Vaš tekst i sačuvati ga kao divan primer dobre volje.

Sve što ste mi napisali imaću u vidu, za sada je možda rano za neke korake, ali svakako ne za one što se tiču engleskog jezika. I ranije sam pomislio da bi bilo dobro da sin uči engleski i van škole, međutim, nakon Vašeg saveta sam postao sasvim siguran u to.

Želim Vam sve najbolje, kako u privatnom, tako i profesionalnom životu i mnogo lepih letova!

Nenad

P.S. Vašu ljubaznu ponudu za poklon ću svakako sa velikim zadovoljstvom i zahvalnošću prihvatiti, te ću adresu ostaviti na Kontakt stranici portala, kako ste naveli.

Marina Ilic

Postovani Slobodane,

mene licno zanima da li postoji limit u godinama? Do koje godine se moze upisati skola? Hvala

Dusan

Pozdrav,
Imam 18 godina i tek treba da zavrsim srednju skolu.Plan mi je bio da nakon srednje skole pauziram godinu dana i nakon toga upisem akademiju u Vrscu (SMATSA) ili Princ Aviation.Moje pitanje je da li se testovi iz matematike i fizike koje radimo kako bi upisali akademiju rade samo proforme ili je stvarno bitan rezultat koji dobijemo kako bi upisali akademiju.Inace idem u skolu u kojoj matematika i fizika uopste nisu zahtevne (matematiku sam imao samo u prve 2 godine skolovanja) i mogu reci da mi nedostaje znanje iz istih, da li mislis da ce to biti veliki problem za moje dalje skolovanje za pilota?
Hvala, Dusan.

Vojislav

Hvala što si odvojio vreme da sve ovo napišeš. Zahvalni smo ti svi mi koji smo satima tražili ove informacije na internetu. Imam pitanje u vezi programa. Da li sve mora da se polaže od jednom? Da li ih je moguće polagati jedan po jedan, u različitim vremenskim intervalima (tipa položiš jedan, pa skupljaš pare za sledeći) i kako bi to funkcionisalo? Takodje koliko programa najmanje treba završiti da bi se dobio bilo kakav posao u avijaciji? Pretpostavljam da za bacanje mamaca ne treba night rating ili obuka za letenje u lošim uslovima. Možda i treba, ne znam, ali znaš na šta mislim.

Vladan

Pozdrav i hvala na jako korisnom tekstu,

Hteo sam da pitam da li postoji realna mogucnost da se recimo polaze za sportskog pilota, pa da se onda eventualno zaposli kao sportski pilot i skuplja novac za komercijalnog pilota.

Koliko sam razumeo iz teksta, to je prakticno nemoguce, bar u Srbiji?

Hvala unapred, i sve najbolje!
Pozdrav,
Vladan

M a X

Poštovani

Hvala vam na ovakvom tekstu ali i hvala ljudima koji postavljaju pitanja i pišu komentare, takođe još jednom hvala vama na odvojenom vremenu za pisanje odgovora u komentarima.

Mene zanim da li kod nas ili u evropi postoji avio kompanija koja ima svoju školu za komercijalne pilote tipa Rayanair-a ili Wizzair-a ili možda većih kompanija tipa Lufthanze ( za aWizz sam čuo da ima neku vrstu obuke ali nisam siguran kako vrše obuku da li je obuka od početka ili samo za dobijanje ovlaštenja ) te da li bi se recimo kod istih mogla vršiti obuka a da se istovremeno vrši otplaćivanje kroz rad u navedenoj kompaniji?

M a X

Moja želja kao dječaka je bila da budem pilot helikoptera u JNA ( tad nešto nisam bio zainteresovan za avijaciju ) , međutim raspadaom SFRJ ( kada sam trebao da upišem vazduhoplovnu gimnazuju ) je to onemogućeno, ali sam završio u redovima MUP-a 🙂 ( opet plava unniforma ). Prošle i ove godine sam par pita letio avionima Rayanair-a z BL za Njemačku i od tada sam mi se javio taj neki čudan osjećaj i potreba da se zainteresujem za taj poziv. Zdravstvene uslove ispunjavam.
Što se tiče prethodnog pitanja otprilike sam to i našao, u glavnom kod ovih kompanija se polaže za zasnivanje radnog odnosa i za dobijanje dozvole za određen tip što kompanija sponzoriše ( naravno to podrazimjeva da već imate dozvolu i određen broj sati naleta ), u glavnom da bi se upustili u priču školovanja za pilota, da tako kažem „Od početka“ ili od „Nule“ neophodni su papiri EU ( za njih ) a kod nas ( tj. kod vas ) pošto sam ja državljanin BiH 🙂 , pozamašna suma novca.
U svakom slučaju mnogo vam hvala vam na odvojenom vremenu za odgovor na moje pitanje

Matej

Poudrav Slobodane,

Ovo je prvi tekst u kojem je stvarno objašnjeno kako stvari stoje i hvala ti na tome .

Cijeli život razmišljam o životu iznad oblaka. Stalno sam mislio, to je dječaćki san, pustit će me, ali eto neće. I sad evo s 29 godina stojim na vagi, jedino što me koči je engleski. Upoznao sam jednog dečka koji je nedavno završio školu u Sloveniji. Inače je iz Njemačke, i dopisivali smo se na engleskom, i kako on kaže, moj engleski je zadovoljavajuć za taj opis posla. Poslao mi je 2 knjige koje je on koristio ‘Air law’ i ‘Basic’ (ne znam točno naziv), uglavnom Oxford knjige. Isprintao sam si knjige i kao učit ću, pročitao sam 5 redova, ubij me, ništa nisam razumio, ubile me stručne riječi. Zanima me imaš li ti kakvu literaturu na našem jeziku, jer možda ja i mogu naučit napamet to na engleskom ali ja želim razumjeti o čemu se radi.

Ne bih radio to radi novaca, stvarno me ne zanima visoka plaća, jednostavno želim živjeti gore u oblacima, putovati, vidjeti svijeta, a opet nije baš da mogu ‘iskeširati’ 50 000 € pa da padam po ispitima, sramotim se i ostanem u dugovima. Jer ne prolaze sigurno svi, bez obzira imaju li novaca ili ne.

Ako imaš kakvu literaturu na našem jeziku bilo bi super. Ako bi već započinjao karijeru pilota, volio bih školovanje započeti s nekim predznanjem.

Hvala ti

Andrija

Pozdrav Slobodane!

Pre nego sto te ista pitam, hteo bih zaista da ti se zahvalim na ovom tekstu, koji je u najmanju ruku ODLICAN!
Imam trenutno 21 godinu, studiram na faksu koji me apsolutno ne zanima, pa sam zbog toga krenuo da tragam za temom koja me od malena interesuje, a to je upravo ova tema.. U tekstu si naveo da imas kolegu koji je novac sakupio radeci na kruzeru. Iskren da budem, od svega sto mi je padalo na pamet da radim, kako bi sakupio novac za integrisani kurs ATPL-a, ovo mi deluje kao najbrzi ( mada mozda i najtezi put, obzirom da sam cuo da posao na brodu nije nimalo lak ) i najnormalniji nacin za prikupljanje novca.. P.S. Bolje da ti ne govorim koje fix ideje su mi padale na pamet :-D!
Interesuje me, kako je izgledao njegov put, preko kruzera do pilotske akademije..
Naravno, otvoren sam za svaku sugestiju sa tvoje strane, obzirom da se vidi da imas poprilicno kako zivotnog, tako vec i odredjenog pilotskog iskustva.
Jos jednom ti hvala, jer se ovakvi objektivni tekstovi, pogotovo za ovu temu, gotovo i ne nalaze na netu! 🙂

Andrija

Slobodane, hvala na ovako brzom odgovoru! 🙂

Jedino bi jos da te zamolim da mi poucen iskustvom tvog prijatelja sa broda, das primer kako bi ja mogao da radim to isto.. Verovatno da posle prvog ugovora imas kintu za PPL, pa onda na dalje? P.S. Zeleo bih da skolovanje uradim na integrisanom kursu, ali ako bi modularni kurs bio bio manje zahtevniji u pogledu finansija, nemam nista protiv… :“)
Takodje razmatram plan da se prijavim i pokusam na nekom kadetskom programu, npr. u Wizz-u, jer su uslovi sasvim zadovoljavajuci. Video sam da je u nekom od prethodnih komentara i ta tema pomenuta..

Pozdrav Slobo, i hvala jos jednom!

Andrija

Vazi se! 🙂
Hvala ti, pa se cujemo!

Aleksandar.P

Srdacan pozdrav Slobodane, moram ti odati priznanje prvo za sjajan tekst koji je veoma poucan barem u prvim segmentima sveta aviacije (pilota I pocetak letenja a pa I dublje ulazenje u samu srz )’. Svaka cast na samom stepljenju I volji da podelis sa nama svoje iskustvo koje nekome puno znaci. Ovaj teks daje samopouzdanje i ohrabljuje barem mene a mislim I druge.
Ukratko: zavrsio sam pre vise godina PPL, nastavio skolovanje jos u davnom pelikanu koji je sada linx, zavrsio teorijsku obuku ATPL I tu zaglavio u ATPL frozenu zbog finansijskih problema,imam ukupno 180 sati naleta, preko 100 sati na malo redjem avionu utvi 75, a resto cessna 172 skyhawk I cessna 150. Posto sam sada opet finasijski u mogucnosti planiram nastavak mog skolovanja od kog nikad nisam odustao I ako mi je 32, jer naravno ulozeno je I para I truda, a kao prvo uvek sam sanjao o tome I volim od malena, a bavio sam se I padobranstvom. Posto je tema koja nema kraja I uvek ima nekih pitanja voleo bi da ostvarim kontakt sa tobom barem preko mail_a za pocetak,jer imam neka pitanja I potrebna mi je pomoc informativnog karaktera, mislim da je lakse I prakticnije nego ovde.
Kada budes spazio komentar I mogao zavisno od mogucnosti, molio bih te za odgovor I javljanje preko mail_a, jer znam koliko je danas nedostatak vremena svima veliki problem zbog celokupnog ubrzanog zivljenja I nagomilanih obaveza, zato ti se I divim na svim odgovorima I komentarima kojima si posvetio vreme a koji su poucni I podeljeni od srca iz tvog iskustva. Hvala. Srdacan pozdrav.
Mail da ne bih trazio:
prvun88@gmail.com

Siniša

Pozdrav Slobodane,

Kao i svi prethodnici, moram da pohvalim tvoj trud i uspeh, „no dream is too high“!

Interesuje me ako imaš neki info o tome da li je moguće školovanje podeliti na module gde bi se prvo započelo sa PPL-om pa dalje nastavilo kako to finansije dozvoljavaju?
Ujedno i da preporučiš šta ide posle PPL-a, koji je sledeći korak, ATP teorija ili skupljanje časova naleta?
Izdvojio bih Linx i Prince školu kao potencijalne mete.

Zahvaljujem se unapred,
Srdačan pozdrav iz Novog Sada!

Siniša

Hvala ti puno na ovakvom detaljnom odgovoru, od velikog značaja je i meni kao i drugima koji pronalaze adekvatne načine da se približe zahtevnoj avijatičarskoj karijeri.

Imao bih još jedno pitanje u vezi same organizacije teorijskog dela obuke, pitam tebe iz prve ruke i ako sam već kontaktirao par školskih cenatara i čekam odgovor, da li je moguće raditi puno radno vreme i dogovoriti se sa školskim centrom da se teorija nekako uklopi u to vreme ili se striktno zahteva prisustvo polaznika u već određenim nekim terminima?

Pitam ovo pitanje da bih znao kako da se ophodim prema poslu jer radim u jednoj IT kompaniji pa opet ne bih napuštao isti posao da odradim PPL već bih po mogućnosti pohađao PPL u paraleli sa poslom, ako postoji mogućnost, ako ne onda idem na opciju sakupljanja para jer vidim da i taj kredit od 25k koji nude trebaš da radiš da bih opet dobio isti.

Aleksa

Pozdrav Slobodane,
Zanima me koliko vremena prodje od trenutka kada se upise akademija do trenutka kada je zavrsis i mozes da pocnes da trazis posao. Negde sam procitao da to traje uglavnom oko 2 godine ali zanima me i tvoje iskustvo sa tim.
Hvala unapred.

Dragan

Pozdrav, hvala na odlicnom tekstu i na dosta informacija koje si nam dao. Da li vas mogu privatno kontaktirati za jos nekoliko pitanja?

Stjepan

Zdravo Slobodane
Hvala na detaljnom tekstu i informacijama. Da li znate kakva je procedura za pilota sa inostranom PPL dozvolom da iznajmi C172 u Srbiji (na par sati) ? Hvala & Safe landings!

Klosterman

Tekst je korektno napisan sa par netačnih informacija. Akademija u Vršcu jesta SMATSA-ina bar još neko vreme ali nije privatna, SMATSA AVIATION ACADEMY izmedju ostalog poseduje 8 aviona tipa C-172S sa Garminom 1000 a ne jednu kako je rečeno. Flota ima 20 operativnih aviona. Ova Akademija je jedina gde djaci piloti lete solo letove po integrisanom programu a da niko od instruktora ne sedi sa njima. Tačno je da je cena veća nego u ostalim ATO-ima ali zato skoro svi djaci koju konkurišu negde za posao imaju jako visok procenat uspešnosti i jako puno njih leti u nacionalnoj kompaniji ali i u drugim kompanijama. Kvalitet obuke je na jako visokom nivou, infrastruktura aerodroma je nešto sto je blago Vrsacke akademije i malo koja akademija to ima, usluge koje djaci imaju na raspolaganju, uslove školovanja i sve sto ide uz to, a to i košta pa ne cudi sto je cena takva kakva je. Trenutno je u toku proces sertifikacije Akademije po EASA standardima i velike su šanse da ce u neko dogledno vreme djaci iz te škole izlaziti sa EASA-im dozvolama sto će im znatno olakšati muku oko traženja posla.

Kostic!

Pozdrav,
jako mi je interesantan vas opis ove akademije ( i pre svega tacan..)
Recite mi samo da li je u SAA, jos uvek cena 46.000e?

Srdacan pozdrav! 🙂

Сања

Слободане, бескрајно хвала на овако опсежном тексту. Сад ми се још више родила љубав ка летењу , али у мом случају мораћу да сачекам да добијем Лото да бих уписала летење. Велики поздрав! ✈️

Nikola

Možes da upišeš preko, gde imaš stipendije

Jovan

Ja trenutno idem u Vazduhoplobnoj akademiju i na smeru sam za avio mehaničara, nakon završene srednje škole planiram da idem na mašinski fakultet. Razmišljao sam o školovanju za pilota ali ne znam da li bi bilo vredno uloženog vremena, truda i novca jer ne znam da li bi bila neka razlika u zaradi u odnosu na posao avio mehaničara jer bi verovatno morao da uđem u velike kredite da bih platio obuku, i kasnije bi ih morao otplaćivati dugi niz godina, tako da ne znam da li bi mi se to uopšte isplatilo. Zanima me vaše mišljenje oko ovoga.

Nikola

Da li je moguće letiti avionom „Piper Cherokee Six“ sa PPL dozvolom. Koliko vidim on spada u avione visokih performansi (ima motor snage više od 200 konja). Nije mi baš najjansnije koji su uslovi za letenje ovakvim avionom.

Helena

Pozdrav i mnogo hvala za odličan tekst.
Molim vas, ako ste upoznati sa najnovijim dešavanjima u vezi sa pilotskom školom u Vršcu (ušla je u državni sistem dualnog obrazovanja), možete li prokomentarisati šta to u stvari znači, da li je to za polaznike integrisanog kursa dobro ili loše, kakvo je vaše mišljenje o svemu tome?

Naročito mi je upalo u oči da se u konkursu za upis novih polazika (sad u septembru) ne pominje nikakvo lekarsko uverenje…kako je to moguće?

Nikola

Veliki pozdrav,
učenik sam 4. razreda gimnazije samim time želim da vas pitam da li mogu da se upišem na fakultet za profesionalnog pilota(komercialnog aviona).
Takođe pronašao sam full stipendiju za akademiju u Debrecinu da li onda ona finansijski pokriva sve od gore navedenog u vašem tekstu i vaše opšte mišljenje.
Srdačan pozdrav!

Uros

Pozdrav Slobodane,
Pre svega zelim da Vam se zahvalim na neverovatno, ali u svakom smislu te reci, neverovatno dobro napisanom tekstu.
Imam 17 godina i iz Nisa sam. Oduvek sam se interesovao oko vazduhoplovstva i zanima me da li Vi nesto znate o akademijama van Srbije, kao na primer Egnatia Aviation. Ta skola mi je dugo bila na umu i trenutno mislim da mi je to najsigurniji i najbolji izbor. Takodje, zelim da Vas zamolim ako biste mogli da spomenete neke korisne stranice,knjige i sl. gde bih mogao da vezbam za prijemne ispite iz fizike i matematike u struci komercijalnog pilota naravno.

Srdacan pozdrav!