Boravak u prirodi

Šetnja u prirodi do svemirske letelice

Perm, Rusija

Prilikom štenje u prirodi mnogi očekuju da vide spektakularne vidike i predivnu prirodu usput, ali retko ko očekuje da vidi svemirsku letelicu.

Ne radi se o navodnim vanzemaljcima na planini Rtanj, već o permskoj oblasti u Rusiji, a na ovoj stazi pored lepe prirode videćete i ostatke svemirske letelice Voshod-2, a priča o njoj je veoma zanimljiva.

Prethodnih meseci grupa dobrovoljaca je naporno radila u zabačenom permskom regionu Rusije, kako bi obeležili stazu za kratku šetnju divljom prirodom do čuvenog mesta sletanja svemirske letelice Voshod-2.

PROČITAJ:  Bezbedan boravak u prirodi: Kako se pripremiti

Za one slabije upućene u sovjetsku kosmonautiku, mala priprema.

Svemir
Zanimljiva šetačka tura, ali ne do svemira

Voshod-2 je bila sovjetska misija u svemiru iz marta 1965. godine. Svemirska letilica Voshod 3KD, zasnovana na letelici Vostok sa dva člana posade Pavelom Beljajevim i Aleksejem Leonovim je bila opremljena vazdušnom komorom sa naduvavanjem.

Misija je postavila još jednu prekretnicu u istraživanju svemira kada je Aleksej Leonov postao prva osoba koja je napustila letelicu u specijalizovanom svemirskom odelu da izvrši prvu svemirsku šetnju u trajanju od 12 minuta. Ceo let je ukupno trajao 26 sati i napravio 16 orbita oko Zemlje.

Međutim, nakon pokušaja ručnog sletanja, svemirska letelica je neispravno funkcionisala i pala u borovu šumu. Spasiocima je bio potreban ceo dan da pronađu letelicu i posadu, koja je, srećom, preživela. Iako je posada morala da ode, letelica i oprema su ostali, a uskoro posetioci mogu da kratko prošetaju i uvere se u to.

PROČITAJ:  Gruzija beleži rast broja posetilaca u zaštićenim područjima

Za one koji žele da znaju više o ovoj svemirskoj misiji, mogu da pogledaju odličan film iz 2017. godine, „Время первых“ (Spacewalk, Vreme pionira), u kome je predstavljena ova misija, kao i pad posade u bespuće permske oblasti.

Kako se navodi, ovaj projekat „Perm Space“ odnosno staze za šetnju do ostataka letelice, finansirala je lokalna samouprava, a posetioci će moći da vide i model svemirske kapsule u prirodnoj veličini. Pošto se radi o turizmu, uskoro će biti moguće na lokaciji i prenoćiti u kampu uz određeni komfor, kao što je kupatilo i gazebo.

YouTube player

„Ljudi, naravno, dolaze ovde, ali ovde nije bilo prave dobre staze, pa da tako kažem, ovde su bile strašne neravnine, gusta trava“, kaže Ana Ivanovna, jedan od dobrovoljaca koji prave stazu, u izjavi za EuroNews i dodaje da bi sada svako mogao da dođe peške i lično vidi mesto na kojem su kosmonauti sleteli.

PROČITAJ:  Kućni ljubimci preko granice: Kako sa psom ili mačkom u EU

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare