Saveti za putovanja

Šta treba znati pre odlaska na put u inostranstvo

Ograda na graničnom prelazu

Česta su pitanja oko priprema pre odlaska na put u inistranstvo. Mnogi putuju po Srbiji, ali veliki broj naših državljana ide na put u inostranstvo, koliko god ono daleko bilo. Prilikom putovanja van Srbije, iako vam se neke stvari čine podrazumevajućim, smatramo da bi ipak trebalo da napomenemo šta treba znati pre odlaska na put u inostranstvo.

Pre puta u inostranstvo obavezno proverite sledeće

Pre svega, proverite da li vam je važeći pasoš, odnosno da li ističe u roku kraćem od šest meseci jer možete imati problema na granici ili prilikom apliciranja za vizu. Isto tako, pre odlaska u neku državu, dobro proverite da li vam je potrebna viza, kako se dobija i da li je potrebno prethodno aplicirati za vizu ili se dobija po dolasku. Na primer, sa srpskim pasošem vizu po dolasku možete dobiti u 42 zemalje sveta.

PROČITAJ:  Kako do novog pasoša čak iako još uvek nije istekao

Ne manje bitno je i da li putujete sa maloletnim licem. Pasoš za decu je obavezan, a prethodna praksa putovanja dece sa drugim ispravama, kao što su izvod iz metične knjige rođenih, zdravstvena knjižica i slično, nigde više ne važi.

Neke države pri ulasku traže i dodatna dokumenta. To može biti pozivno pismo ili dokaz o uplati zdravstvenog osiguranja. Sa nekim državama, doduše, Republika Srbija ima potpisane bilateralne sporazume te ovaj uslov po zakonima obe države ispunjavate. Daljine.rs vam svakako preporučuju da kupite međunarodno putno zdravstveno osiguranje s obzirom na to da vam u svakom slučaju može koristiti.

Ne manje bitno, a takođe se odnosi na zdravlje na putu, pre polaska na put proverite da li je za destinaciju na koju putujete potrebna obavezna vakcinacija protiv određenih bolesti. Vakcinacija je često potrebna ako putujete na tropske destinacije, određene azijske ili afričke države odnosno određena područja ili oblasti u nekoj državi. Iako postoje oni koji ne veruju u vakcinaciju, neke države vam bez ove potvrde mogu odbiti ulazak u istu, te koliko god možda verujete da je Zemlja ravna ploča, pazite da ne padnete sa ivice graničnog prelaza u ambis vraćanja sa granice.

Zeleni karton odnosno zelena karta osiguranja
Zeleni karton je potreban za mnoge države, ali i za neke u okruženju

Ako putujete kolima na put, proverite da li vam je potrebna međunarodna vozačka dozvola. Neke države je traže, neke ne, ali u svakom slučaju pravila nema. Mnoge evropske države je tako zahtevaju i bez nje nećete moći voziti kroz nju. Iako su šanse male da vas policija zaustavi i uopšte traži međunarodnu vozačku dozvolu, Daljine.rs vam svakako savetuju da je pribavite i ne brinete: što se kaže – leba ne jede. Treba napomenuti da neke države ne priznaju vozačke dozvole Srbije, zapravo ni jednu vozačku dozvolu neke druge države, tako da pazite da ne bude kasno kada vam kažu da iako imate fotografiju u vozačkoj dozvoli, svejedno možete da se slikate opet koliko god puta želite.

PROČITAJ:  Međunarodna vozačka dozvola vam nije potrebna ako idete u ove države

Automobilom u inostranstvo

Isto tako, prilikom putovanja automobilom, proverite da li vam je potreban zeleni karton, odnosno zelena karta osiguranja. Za ulazak u mnoge države zeleni karton je potreban i bez njega nećete moći proći granicu kolima. Kupovina zelene karte osiguranja naknadno je višestruko skuplja rabota, te umesto piva na plaži platićete pivo nekom službeniku koji će ovaj višestruko uvećan iznos dobiti kroz platu, pa će on uživati u ovom hladnom napitku s malim postotkom alkohola.

Proverite, takođe, kolike su kazne za prekršaje u zemljama kroz koje putujete i koja su ograničenja brzine na autoputu i na regionalnim putevima. Policija po pravilu voli da strane državljane dobro odmeri, te pošto ste jedan od takvih, koliko god da se osećate prijatno, i kao kod kuće, veća je šansa da će vas zaustaviti. U mnogim državama, kako bi se smanjila korupcija i tzv. dogovor s organima saobraćajnog reda, kaznu nećete moći platiti na licu mesta, već ćete morati ići do obližnje banke ili pošte. To je problem pogotovo ako budete zaustavljeni u toku noći kada ništa od navedenog ne radi. U tom slučaju ćete morati čekati do jutra ili prvog radnog dana ukoliko ste zaustavljeni u subotu kasno ili u nedelju tokom dana. Iz navedenog proizilazi savet Daljine.rs – poštujte saobraćajne propise u drugim državama, vozite pažljivo, vezujte pojas i proverite cene goriva.

Put, automobil, putovanje
Mnoge države traže da posedujete posebnu opremu u automobilu

Obavezno proverite cene putarina u državama kroz koje prolazite. Putarina u Srbiji je manje ili više poznata, ali ako ste krenuli na more u Grčku uputite se u cene njihovih putarina.

Takođe, od skoro srpski TAG uređaj uz prekonfiguraciju radi i u Makedoniji, pa pogledajte putarine i kroz Severnu Makedoniju.

Od velike pomoći će vam biti kamere na graničnim prelazima, te uzvršite uvid da vidite kakvo je stanje na granicama, ima li gužve i da li je neophodan odlazak na alternatrivni granični prelaz.

Na kraju, u slučaju da putujete kolima, proverite šta je neophodno u njima imati od opreme. Svaka država ima svoj ćitap neophodnosti, tako da će vam u nekim državama u kolima biti potreban aparat za gašenje požara, u nekim rezervni par naočara, dok u nekima ne morate da imate ništa osim točkova. Dakle, koliko god volite da vozite, ne dozvolite da vas vozaju.

PROČITAJ:  Grčki TAG uređaj za plaćanje putarine i naručivanje na adresu u Srbiji

Za svaki slučaj ili zlu ne trebalo

Koliko god neka destinacija bila bezbedna, koliko god da je neko društvo uređeno ili statistike i novinski članci govore prelepo o nekoj državi, ne živite u zabludi, jer se u svakoj državi krade ili džepari, a ako vam ukradu pasoš onda ste nagrabusili. Ovo posebno važi za turiste, a vi ste jedan od njih, jer je više nego jednostavno pokrasti turistu koji blene u okoliš ili mahnito gleda u telefon tražeći gde će da jede. Naravno, sve donje važi iako dokumenta izgubite, a dešava se, jer žurka može biti bolja nego što ste očekivali.

PROČITAJ:  Pravila pakovanja za put u poslednjem trenutku koja garantuju da ništa nećete zaboraviti

Zato je naša preporuka da na put ne nosite nikakve dragocenosti. Pored osnovnog pitanja „šta će vam?“ sledi i manje cinična konstatacija da tzv. lopovi verovatno znaju da ste ih poneli i „merkaće“ vas sve dok vam ih ne uzmu, čak i ako su navodno sigurne u hotelskoj sobi.

Dalje, ne pokazujte previše da ste turista. Tako postajete laka meta, te se trudite da se uklopite u lokalce. Jezik kojim govorite ne možete sakriti, ali vaš pojavni oblik ne mora da odaje poluorijentalno šepurenje kome su turisti s ovog podneblja skloni. Naravno, ponašajte se pristojno svuda, odakle god da dolazite i mislite da ste tradicionalno sirovi i najjači, zapravo ste na stranom i nepoznatom terenu.

PROČITAJ:  Kako da niko u stranoj zemlji ne provali da ste turista - ako to ne želite

Čuvajte lična dokumenta

Dokumenta, ukoliko je to moguće, ne nosite sa sobom. Pre polaska na put fotokopirajte prvu stranu pasoša gde se nalaze vaši identifikacioni podaci, kao i stranu s odobrenom vizom, ukoliko je potrebna za ulazak u tu državu. Isto važi i za ostala dokumenta, ličnu kartu, vozačku dozvolu i slično.

Pored fotokopije dokumenata, u smislu fizičkog oblika, imajte ih kao kopiju i u digitalnom obliku. To je, dakle, skeniran pasoš i druga dokumenta, ili bar njihove fotografije. Neka vam stoje u telefonu, ali i kao rezervna kopija na nekom udaljenom serveru, tzv. cloud-u kao što je Google Photos i slično. Iako turisti mlataraju telefonom, fotografišu selfije i slično, ne zaboravite da vam i telefon može nestati ili vam ga neko može ukrasti ili oteti, pogotovo ako je nov model ili model veće vrednosti.

Rezervacija smeštaja je bitna

Pre odlaska na put u inostranstvo za svaki slučaj imajte kod sebe i potvrdu svih rezervacija smeštaja i avionskih karata. Ukoliko vam prilikom rezervacije bude ponuđeno da preuzmete dokaz u PDF obliku, to obavezno snimite i na telefon, napravite rezervnu kopiju na npr. Google Drive i odštampajte ga kako biste isto imali i u fizičkom obliku. Često vam na granici mogu tražiti dokaze o planiranom boravku, te bolje sprečiti nego lečiti.

Booking.com

Tehnika i drugi uređaji

Isto tako, na telefonu i laptopu ne nosite ništa poverljivo ili osetljivo šta god to bilo, jer u mnogim državama carinici imaju diskreciono pravo da vam sve elektrosnke uređaje malko pročešljaju da vide da li ste npr. terorista. Koliko god mimovi koje posedujete bili smešni, znajte da ih neko uvek može pogrešno protumačiti, s obzirom na to da je humor relativna kategorija i zavisi od kulturnog podneblja, generacije, obrazovanja ili svojstva ličnosti.

PROČITAJ:  Pretraga mobilnih telefona na granici: 11 saveta za bezbedno putovanje

Novac preko granice i na putu

Novca nosite koliko je dovoljno. Ako sa sobom nosite sav novac, ukoliko budete pokradeni, logično je da ćete ostati bez njega. To je loše jer će vam presesti pivo koje će vam kupiti prijatelj, a verovatno i ceo put u zavisnosti od vaše ličnosti i toga kako doživljavate putovanja.

Platne kartice su dobro rešenje za put, ali ne uvek. Razloga je više, a navešćemo najvažnije. Često ne rade. U odsutnom trenutku kada unesete pin, mogu vam reći da je vaša kartica odbijena. To ne znači da ona ne radi, već da postoji problem sa validacijom ili vezom s obzirom na to da su banke čudne institucije koje vam reklamiraju sigurnost, a zapravo su nužno zlo i tako ih posmatrajte i na putu. Ukoliko sa sobom nemate novac u gotovom obliku budite spremni na pranje sudova.

Takođe, problem koji može nastati sa kreditnom, odnosno platnom karticom na putu je i da je ona iz nekog razloga blokirana, pogotovo ako ste ranije vašoj banci prijavljivali njen nestanak. Tako, pre polaska na put, proverite da li je sve sa karticom u najboljem redu.

Ako posedujete platnu karticu koja ima mogućnost bezkontaktnog plaćanja, utom je veći problem ako je izgubite, jer će je srećni dobitnik beskontaktno koristiti kako mu se ćefne. U slučaju gubitka kartice preporučujemo da odmah nazovete vašu banku i prijavite njen nestanak, te da je odmah blokirate.

Novac
Pažljivo sa novcem na putovanju

Naravno, poznato je, ali treba ponoviti da postoje mnoge mahinacije sa platnim karticama u koje možete upasti, iako ste preduzeli sve mere opreza. Na primer, lažni bankomat ili pravi u koji je umetnut čitač čipa sa kartice koji će vam prekopirati sve podatke i vaš PIN, a da toga niste ni svesni. Kako vam se ovo ne bi desilo, podižite novac samo sa bankomata u okviru neke banke, ali opet pazite na provizije za podizanje novca koje mogu biti visoke ako niste komitent te banke.

PROČITAJ:  Cena putarina u Grčkoj i kroz Grčku

U slučaju bilo kakvih problema koji mogu nastati, od gubitka dokumenata ili nevolje u koju ste zapali, koja može biti, ali ne mora biti pritvor, krađa, otimica, bolest, saobraćajna nesreća i slično, unapred zapišite, odštampajte ili memorišite telefonske brojeve, adrese sajtova i adrese elektronske pošte diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije. Znajte da Srbija nema predstavništva baš u svim državama na svetu, ali uvek je neko poslanstvo nadležno za određenu teritoriju, te u tom slučaju zapišite adresu najbližeg konzulata.

Bezbedan prelazak granice

Ne treba nikada zaboraviti da carinici imaju diskreciono pravo da vam traže dodatne potvrde i dokaze o prebivalištu ili boravišta, kao i već pomenuto putno zdravstveno osiguranje, povratne karte i slično. Ovo pogotovo važi nakon Uredbe Vlade Republike Srbije iz 2011. godine (jednostavno nazvanom: Uredba o bližem uređivanju načina vršenja policijskih ovlašćenja policijskih službenika granične policije i dužnostima lica koje prelazi državnu granicu) kojom policijski službenici granične policije mogu tražiti od vas i dokaz koliko novca nosite sa sobom i da li će vam on biti dovoljan za planirani put što se odnosi i na novac kao gotovinu, platne kartice, ali i čekove.

Ukoliko putujete preko turističke agencije, uz sebe imajte i turistički vaučer. Ako putujete van turističkog aranžmana, imajte sa sobom gore navedenu potvrdu o rezervaciji smeštaja, a to može biti hotel, hostel, airbnb i slično. Isto važi i za povratnu kartu ukoliko ne putujete sopstvenim automobilom.

Ako prelazite granicu sa detetom, a drugi roditelj nije prisutan, biće vam potrebna saglasnost drugog roditelja za putovanje deteta u inostranstvo. Ova potvrda mora biti overena kod javnog beležnika.

Navedeno važi i za srpsku graničnu policiju, ali i za graničnu policiju drugih zemalja.

PROČITAJ:  Oprezno prilikom korišćenja platne kartice na putovanjima zbog visokih provizija

Šta sme da se prenese preko granice i koja količina

Pazite da li sa sobom imate novac i akciznu robu, jer je njen unos, odnosno iznos, takođe predmet kontrole.

Što se novca tiče, preko granice možete preneti iznos od 10.000 evra bez da vas iko išta pita o njegovom poreklu. Za prenos novca preko 10.000 evra preko granice potreban vam je dokaz o poreklu novca.

Akcizna roba u svakoj državi ima poseban tretman. Na primer, uglavnom se navodi da se može preneti 0,5l žestokog alkoholnog pića, s tim što se negde smatra da je njegov procenat do 22% alkohola. Negde možete preneti flašu vina, a negde samo 0,5l, kao i 2l piva, što je četiri flaše od po 0.5l. Ovo uglavnom zavisi od države do države, te se na vreme upoznajte sa pravilima.

PROČITAJ:  Pijani bolje pričamo strane jezike, dokazano je

Duvanski proizvodi, odnosno cigarete, cigarilosi, tompusi, rezani duvan i slično, zbog akcizne politike koja se razlikuje od države do države odnosno cene duvanskih proizvoda, imaju poseban pik carinika. Tako, sigurno je da možete preneti dve pakle cigareta, odnosno 40 komada. U slučaju prelaska granice na aerodromu možete preneti boks cigareta, odnosno 200 komada. Cigarilosa možete preneti 20 komada, odnosno 100 u slučaju prelaska aerodroma. Cigara, dakle tompusa, možete preneti sa sigurnošću 10 komada, ali 50 ako ste sleteli avionom. Duvan za motanje se može preneti u količini od 50 grama, dok ako granicu prelazite sletanjem na aerodrom duvana možete preneti 250 grama.

Navedenu akciznu robu mogu preneti samo lica starija od 17 godina, što znači da ne možete dati cigarete vašem malom detetu i reći „to je za sve nas“.

par, putovanje
U slučaju pada s litice dobro je imati putno zdravstveno osiguranje

Gorivo u rezerovaru je teško kontrolisati, niti će vam iko to raditi, te možete slobodno natočiti goriva „do čepa“. Van goriva u rezeorvaru možete preneti još 10l goriva u kanti, što se smatra količinom za „ne daj bože“.

PROČITAJ:  Cena putarine kroz Severnu Makedoniju ka Grčkoj i Ohridu 2023

Što se lekova tiče, budite posebno oprezni. Prenos lekova preko granice se uvek posebno kontroliše iz razloga njihovog svojstva, koje je često psihoaktivno. Aspirine, analgetike, sirupe za kašalj, vitamine i suplemente vam niko neće dirati, ali lekovi koji se izdaju na recept moraju biti u dovoljnoj količini za ličnu upotrebu u periodu vašeg ostanka u inostranstvu. Pre odlaska na put u inostranstvo za svaki slučaj pribavite i ponesite lekarske recepte sa sobom, jer vam ih mogu tražiti na uvid, odnosno kako bi dokazali da su lekovi koje prenosite preko granice isključivo za vas.

Daljine.rs će se uvek truditi da vam pruži kvalitetne informacije i savete u vezi putovanja, i zato vam želimo srećan put i pišite nam.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare