Vesti

Turizam Gruzije, Albanije, Hrvatske i Crne Gore najviše gubi zbog pandemije

Turizam malih država kao što su Gruzija, Albanija, Hrvatska i Crna Gora najviše će izgubiti prihoda od turizma zbog pandemije bolesti COVID-19. U ovim zemljama Balkanu i na Južnom Kavkazu turizam čini neke od najvećih udela BDP-a u srednjoistočnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi i Evroaziji.

Crna predviđanja u vezi pada turističkog sektora zasnovana su na osnovu prognoza rejting agencija i podataka Svetskog saveta za putovanja i turizam (WTTC). Tako je, osnovu globalnog istraživanja WTTC objavljenog 2018. godine, sektor turizma iznosio 31 odsto BDP-a u Gruziji,  26,2 odsto u Albaniji, 25 odsto u Hrvatskoj i 23,7 odsto u Crnoj Gori, ako se uzimu u obzir ukupni direktni i indirektni efekti na ovaj sektor.

Države po ukupnom udelu turizma u BDP-u- Izvor: WTTC / Intellinews
Države centralne i jugoistočne Evrope i Evroazije po ukupnom udelu turizma u BDP-u- Izvor: WTTC / Intellinews

Agencija Standard & Poor’s izradila je Global Rating’s Stress Scenario (S&S) po kome su Crna Gora i Albanija ranigrane među 15 država koje će osetiti ogromne negativne posledice zbog pandemije, a na listi se nalaze i države kao što su Aruba, Bahame, Barbados, Zelenortska Ostrva i Fidži. Prema ovom „scenariju stresa“ Crna Gora je na 6. mestu u svetu, Hrvatska je na 10. mestu, dok je Albanija na 13. mestu.

U S&S izveštaju Albanija i Gruzija su označene kao ranjive, ali obema državama data je zdravija startna pozicija za oporavak turizma zato što se čini da imaju više kapaciteta da se nose sa trenutnom situacijom. Podsećamo, Gruzija poslednjih godina doživela neverovatan turistički razvoj, o kojem su Daljine.rs već izveštavale.

Ista analiza ukazuje da će male ostrvske države „Sunca, mora i peska“ kao što su Aruba, Bahame, Barbados, Zelenortska Ostrva i Fidži biti najviše ugrožene zbog manjka turističke aktivnosti izazvane pandemijom virsua korone.

Države centralne i jugositočne Evrope i Evroazije po direktnom udelu turizma u BDP-u. Izvor: WTTC / Intellinews
Države centralne i jugositočne Evrope i Evroazije po direktnom udelu turizma u BDP-u. Izvor: WTTC / Intellinews

Srbija i njen turistički sektor, sudeći prema ovom izveštaju, neće biti mnogo ugrožen i nalazi se „u zlatnoj sredini“ na svim listama ove agencije.

PROČITAJ:  Najbolje destinacije za samostalna putovanja

Što se tiče Turske, rejting agencija Moody’s najavljuje da će šok verovatno imati značajan uticaj na turističke sektore ove države tokom leta jer je u izveštaju od 25. marta navedeno da očekuje da će turska ekonomija biti najteže pogođena pandemijom od svih ekonomija država članica grupe G20 i to uz kumulativni pad od 7% BDP-a u ovogodišnjem drugom i trećem kvartalu. WTTC je procenio da je u Turskoj udeo sektora putovanja i turizma na 11,6%, ali se procenjuje da je prema drugim procenama, sa direktnim i indirektim efektima, veći od 20%, piše Intellinews.

Osetljivost država na šok, izvor: S&P SS
Osetljivost ovih država na šok, izvor: S&P SS

Mere za oporavak turizma

Iako je još rano govoriti o tome kako će turizam izgledati kada se situacija sa COVID-19 završi, ekonomisti pokušavaju da prognoziraju budućnost i priznaju da projekcije rasta za 2020. godinu zavise od toga da li će se mere zatvaranja podići dovoljno brzo. Od podizanja restrikcija kojima su ugroženi svi zavisi normalna ekonomska aktivnost u drugom kvartalu  godine. Neke države, poput Italije, suočene su sa neverovatnim padom koji je turizam vratio na nivo od pre 50 godina.

Budući oporavak zavisi i od podsticajnih mera koje će države gde turizam čini značajan udeo u BDP-u uputiti ovom sektoru. Na podsticajne mere poziva i Svetska turistička organizacija i Svetsko veće za turizam i putovanja, ali i radici u ovom sektoru, s obzirom na to da u svetu preko 320 miliona radnih mesta zavisi od turizma i putovanja.

Međutim, kraj pandemije se još ne nazire.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare