Vesti

U Grčku će se putovati od 1. jula, možda

Grčka, Santorini

U Grčku se može putovati od 1. jula kada će zemlja otvoriti svoje granice za turiste, potvrdio je jedan od čelnih zvaničnika Grčke, ali se prvo moraju utvrditi sigurnosni protokoli. U međuvremenu se otvaraju muzeji, spomenici i arheološka nalazišta.

“Za turizam ćemo se otvoriti 1. jula”, rekao je u parlamentu ministar Giorgos Gerapetritis, dodajući da će se pojedinosti o ponovnom pokretanju turističke industrije, uključujući finansijsku podršku, utvrditi se 15. maja. U međuvremenu je najavljeno da će Akropolj i drugi antički spomenici, koji su zatvoreni zbog pandemije koronavirusa, ponovo biti otvoreni za posetioce od 18. maja, dok će muzeji početi da rade 15. juna. Gerapetritisova izjava je u skladu sa izjavom grčkog premijera Kiriakosa Micotakisa iz razgovora za CNN da se prvo moraju utvrditi protokoli za sigurno putovanje, a ova država je prethodno najavljivala uvođenje zdravstvenih odnosno imunoloških pasoša. Micotakis je u izjavi naveo da ukoliko se turisti testiraju na koronavirus pre dolaska i ako imaju (lekarski) nadzor, onda ovogodišnja turistička sezona ne bi trebalo mnogo da se razlikuje od prethodnih.

Ministarka kulture grčke, Lina Medoni, izjavila je da će broj muzejima i nalazištima posetilaca biti ograničen, što se odnosi i na bioskope na otvorenom, koji će početi da rade 1. juna, sa polovinom praznih sedišta i dodala da će biti preduzete posebne mere radi zaštite zaposlenih i posetilaca.

PROČITAJ:  Trajekt za Tasos: Cena, red vožnje i karte

Međutim, trenutno su grčke granice zatvorene, a putnici koji stižu u Grčku moraju da se testiraju po dolasku na aerodrom, nakon čega odlaze u hotel na karantin do rezultata testa. Ukoliko je putnik negativan na test, mora da provede 14 dana u samoizolaciji.

Da li Grčka sama može da odradi način i uslove pod kojima će otvoriti granice 1. jula još uvek je nejasno, pogotovo ako se uzme u obzir izjava evropske komesarke za unutrašnje poslove, Ilve Johanson, koja je rekla da ponovno otvaranje unutrašnjih granica Evropske unije i šengenske zone treba da bude bez diskriminacije na osnovu nacionalnosti. Izjava se odnosi pre svega na evropske nacionalnosti, odnosno države Šengenskog sporazuma i Evropske unije.

Srpski turisti u Grčkoj ne zna se još kada

Što se Srbije tiče, direktor direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić izjavio je za agenciju Beta da je Grčka najavila da će do 18. maja objaviti protokol o uslovima ulaska u tu zemlju i uslovima boravka u hotelima, na plažama i drugim prostorima i dodao da je preporuka agencijama da se pripremaju za rad, ali da ne počinju sa realizacijom aranžmana dok država Srbija, ali i druge države, ne ponude protokole o uslovima izlaska i ulaska u zemlju zbog pandemije covid-19.

PROČITAJ:  Putovanje vozom na liniji Atina-Solun ponovo moguće

Uslov da srpski trusiti posete ovu zemlju je da Grčka objavi pravila boravka na godišnjem odmoru u toj zemlji i da turističke aranžmane nije moguće realizovati dok i Srbija ne saopšti uslove povratka u zemlju. Podsećamo, oni koji ne mogu da iskoriste uplaćene aranžmane, mogu sa turističkom agencijom ptopisati novi ugovor o zamenskom putovanju koji se može iskoristiti do 31. decembra 20210, godine.

Međutim, članica državnog kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Darija Kisić Tepavčević izjavila je da u tom telu još nije tačno određeno kada će i kako biti otvorene granice i ukinut karantin za one koji ulaze u Srbiju, tako da ukoliko neko uspe da uđe u Grčku, dok se ne odrede nove mere može biti zadržan u karantinu pri povratku u Srbiju.

Nedavno je ministar turizma Grčke Haris Teoharis izjavio da će se „kopneni turizam brže oporaviti, pa moraju postojati uslovi za brzo otvaranje granica sa susednim zemljama“ i istakao da će turisti sa Balkana, što se odnosi i na Srbiju čijih milion građana svake godine pohodi grčke plaže, doprineti spasu grčke sezone.

Grčki turizam u krizi

Turizam Grčke je teško pogođen pandemijom korona virusa, a time i ekonomija ove zemlje s obzirom na to da učestvuje sa 30 odsto u BDP-u. Prognoza Evropske komisije za Grčku u 2020. godini je obeshrabrujuća. Očekuje se da BDP bude smanjen za 9,7 procenata – što je najviše od svih zemalja EU. Stopa nezaposlenosti mogla bi dostići 19,9 odsto sa 17,3 posto u 2019. godini. Navodi se da oporavak Grčka treba da očekuje tek 2021. godine.

Zvanične procene su da je Grčka zbog pandemije izgubila 22 milijarde evra i 45.000 radnih mesta, što je stvorilo paniku među hotelijerima, turističkim agencijama, ugostiteljima i s njima povezanim privrednim granama, dok se trećina njih se pribojava stečaja.

Prema izveštaju Evropske komisije očekuje se da će glavni efekti zastoja biti u drugom kvartalu ove godine, a veliki grčki turistički sektor verovatno će biti pogođen i u trećem kvartalu, jer se očekuje da ograničenja putovanja ostaju na snazi, kao i da potražnja stranih turista za dolazak u Grčku ostane umanjena.

PROČITAJ:  Trajekt za Ikariju: Cena, red vožnje i kupovina karata

„Budući da je više od 70 odsto prihoda od turizma koncentrisano u glavnim letnjim mesecima, prepreke u ovom periodu imale bi veliki uticaj na ukupan izvoz usluga u 2020. godini“, navodi Evropska komisija.

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare