Udruženje Daljinomer

Daljinomer

Udruženje građana Daljinomer zvanično je osnovano 8.9.2021. godine u Beogradu. Udruženje je do tada neformalno postojalo kroz različite oblike građanskog organizovanja kao što su Društvo putnika Srbije, portal Preko ramena, Uzduž i popreko i slično.

Udruženje građana Daljinomer osnovano je radi ostvarivanja sledećih ciljeva:

 1. Afirmacija vrednosti, edukacija članova i naučno – istraživački i izdavački rad u pogledu tema koje se tiču ličnog psihofizičkog razvoja kroz promociju fizičke aktivnosti, zdravog života, saznajnih putovanja, organizaciju rekreativnih aktivnosti na otvorenom, planinarenja, pešačenja, kulture boravka u prirodi, koncepta ishrane plodovima iz prirode, zaštite životne sredine;
 2. Podizanje svesti o značaju zaštite životne sredine i očuvanju ekosistema;
 3. Unapređenje opšteg psihofizičkog stanja članova kroz organizovanje njihovog međusobnog druženja, boravaka u prirodi, obilaska znamenitosti na otvorenom i dr.
 4. Promovisanje naučno – istraživačkog pristupa u izučavanju prirodnih lepota, raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta, kulturno – istorijskih spomenika, prirodnih retkosti, etnografskih detalja i drugih osobenosti prirodnih krajolika Republike Srbije i drugih država.
 5. Promovisanje zaštite, održivog uređenja, razvoja i strateškog korišćenja materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije u funkciji pospešivanja prekogranične, regionalne i međunarodne kulturne saradnje, održivog razvoja turizma i promocije opšteg ugleda Republike Srbije u svetu;
 6. Promocija održivog turizma;
 7. Promocija alternativnih načina putovanja i kretanja;
 8. Promocija i unapređenje prava intelektualne svojine iz oblasti svoga delovanja;
 9. Proizvodnja medijskih sadržaja i informisanje široke javnosti o temama od značaja za ostvarivanje ciljeva udruženja;
 10. Promocija standardizacije, otvaranja, razmene i ponovne upotrebe geoprostornih i drugih podataka u oblasti aktivnog odmora ili turizma (otvoreni podaci);
 11. Promocija i rad na povećanju bezbednosti saobraćaja na putevima;
 12. Ostvarivanje saradnje sa državnim organima, jedinicama lokalne samouprave, naučno – obrazovnim ustanovama i drugim srodnim udruženjima u zemlji i svetu u pogledu delokruga aktivnosti i ciljeva.

Javnost rada udruženja Daljinomer

Udruženje Daljinomer kao organizacija građanskog društva ostvaruje javnost rada kroz web portal, organizaciju festivala, predavanja, škole jezika i druge vrste okupljanja.

Portal Daljine.rs

Portal Daljine.rs je najveći portal o putovanjima i turizmu koji kroz analize, putopise, foto priče, izveštaje, saopštenja i vesti o navedenim temama uz poseban osvrt na održivost turizma i ekologiju radi u interesu javnosti i podizanju svesti o pitanjima bitnim za savremena putovanja i turizam.

Daljine.rs
Daljine.rs

U toku je postupak za registrovanje portala Daljine.rs kao medija.

Instituto de barrio

Instituto de barrio je sekcija udruženja Daljinomer koja za cilj ima promociju latinoameričke kulture na ovim prostorima kroz škole jezika, saradnje sa ambasadama, organizovanje festivala, manifestacija, predavanja i radionica.

Poseban deo Instituto de barrio predstavlja širenje značaja kulturnog aspekta latinoameričke kuhinje koja predstavlja nematerijalnu kulturnu baštinu čovečanstva.

Instituto de barrio
Instituto de barrio

Formalna i neformalna okupljanja udruženja Daljinomer održavaju se uglavnom na nesvakidašnjim mestima, kroz putovanja, druženje i razmenu iskustava.

Krajem septembra 2023. godine održan je prvi Festival latinoameričke kulture „Dorćol Latinee“ u prostoru Dorćol Platz u Beogradu. Festival je bio izvanredno posećen, a posetioci su se upoznali sa latinoameričkom kuhinjom i muzikom. Festival je trajao tri dana i posetilo ga je preko 1000 posetilaca.

Način finansiranja udruženja Daljinomer

Udruženje Daljinomer se finansira iz sopstvenih sredstava i donacija građana, kompanija i pojedinaca. Udruženje je zainteresovano za saradnju sa svim srodnim organizacijama, kompanijama, ambasadama i pojedincima koji žele da doprinesu našem cilju i misiji.