Promo Vesti

Festival latinoameričke kulture Dorćol Latinée od 29.9. do 1.10. u Dorćol Platzu

Festival latinoameričke kulture Dorćol Latinee

Festival latinoameričke kulture „Dorćol Latinée“ u organizaciji „Instituto de barrio“ udruženja Daljinomer biće održan u prostoru Dorćol Platz od 29. septembra do 1. oktobra 2023. godine. Cilj ovog jedinstvenog festivala je promovisanje latinoameričkе kulture u Srbiji.

Pažnja organizatora ovog puta posvećena je latinoameričkoj kuhinji. Posetioci festivala imaće priliku da probaju autentičnu meksičku, argentinsku, venecuelansku i kubansku hranu.

Festival „Dorćol Latinée” biće održan kao deo „All Girls Street Art Festivalа“ koji ima za cilj da predstavi žensko preduzetništvo, saradnju, solidarnost i kreativnost unutar sveta ulične umetnosti. U skladu sa ovim ciljevima, festival „Dorćol Latinée” će predstaviti preduzetnice iz Latinske Amerike.

U Srbiji boravi veliki broj ljudi sa prostora Latinske Amerike, koji žive, rade i predstavljaju svoju kulturu, ali su za širu javnost retko vidljivi. Ova, po mnogo čemu, specifična kultura koju prvenstveno odlikuje španski jezik, način života, kuhinja i ples zanimljiva je i iz lokalnog ugla zbog više sličnosti nego razlika.

Latinoamerička kuhinja u Beogradu

Na ovom festivalu latinoameričke kulture posetioci će se možda prvi put susresti sa tradicionalnim latinoameričkim jelima.

Argentinska kuhinja je specifična po tome što je spoj mnogih kultura koje čine savremeno argentinsko društvo. Uticaji domorodačkog stanovništva, španskih osvajača, nasilno dovedenih robova iz Afrike, kao i kasniji uticaj novih kolonista iz Španije i Italije ostavili su trag na lokalnim trpezama. Argentina je poznata po tome što ne postoji svetkovina, praznik, proslava ili obično druženje koje ne uračunava hranu kao bitni sastojak. U Argentini se u proseku pojede 100 kilograma govedine po glavi stanovnika godišnje. Zemlja gaučosa i vina, biće predstavljena tradicionalnom salsom čimičuri (Chimichurri) i tradicionalnim punjenim pecivom – empenada.

PROČITAJ:  Voz Maja će vam približiti majansku civilizaciju
Norma Romero Mexico City
Norma H. Romero – profesionalna kuvarica iz Meksiko Sitija

Meksička kuhinja, čini se, najpoznatija je među latinoameričkim kuhinjama i 2010. godine UNESCO ju je zaštitio kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovečanstva. Čini je tradicionalni način uzgoja i obrade namirnica kroz uticaj kuhinja i začina svih naroda koji su se zadesili u Meksiku kroz vekove, od lokalnog stanovništva, do konkvistadora i na kraju bliskoistočnih migranata. Kuhinja Meksika biće predstavljena kroz tradicionalni tacos carnitas uz obilje salsa roja kroz koju će posetioce provesti preduzetnica i kuvarica Norma H. Romero iz Meksiko Sitija.

Venecuelansku kuhinju će predstaviti poznata venecuelanska glumica Mišel Taurel (Michelle Taurel) koja živi i radi u Beogradu. Ova kuhinja je, takođe, spoj ukusa i tradicija mnogih kultura, ali na sebi svojstven način. Posetioci Festivala latinoameričke kulture uživaće u tradicionalnom venecuelanskom zalogaju, arepa.

Michelle Taurel
Michelle Taurel

Prijatelji ovogodišnjeg Festivala latinoameričke kultiure su tekila Mexicat, meksički restoran La Chona, prodavnica meksičkih proizvoda Centli, a medijski sponzor festivala je najveći portal o turizmu i putovanjima u Srbiji, Daljine.rs.

Program Festivala latinoameričke kulture „Dorćol Latinée“ 2023

Otvaranje Festivala Dorćol Latinee je u 18h. Tokom celog trajanja festivala služiće se latinoamerička hrana po pristupačnim cenama. Ulaz na festival je besplatan.

Petak, 29.9.2023. (18h-00h)

  • 18.00h – 00.00h – Otvaranje festivala uz muziku i hranu kroz grafički program „All Girls Street Art“
  • 20.00h – 00.00h – DJ BreLen

Latinoamerička hrana se prodaje od otvaranja festivala do ponoći.

Subota, 30.9.2023. (14h-00h)

  • 14.00h – 17.00h – Radionica Colors 4 You
  • 17.00h – 20.00h – Plaza Latina (Salsa, Cumbia)
  • 20.00h – 00.00h – The Džem

Latinoamerička hrana se prodaje tokom celog dana do ponoći.

Nedelja, 1.10.2023. (14h-00h)

  • 14.00h – 17.00h – Radionica meksičke hrane Centli
  • 17.00h – 20.00h – Plaza Latina (Bachata, Kizomba)
  • 20.00h – 00.00h – Slink
PROČITAJ:  Novogodišnji "bekpeking" - Kako da istražite svetske metropole tokom praznika

Latinoamerička hrana se prodaje tokom celog dana do ponoći.

Program Dorćol Latinee Festival latinoameričke kulture
Program Dorćol Latinee Festival latinoameričke kulture

All Girls Street Art Festival

Ovogodišnji „All Girls Street Art Festival“ inspirisan prijateljstvom i solidarnošću služi kao snažno podsećanje na trajan značaj zajednice. Prihvatanjem vrednosti osnaživanja i saradnje, ovaj festival ne samo što prikazuje umetnost, već i naglašava osnovnu ulogu koju zajednica ima u oblikovanju našeg sveta.

All Girls Street Art Jam
All Girls Street Art Jam

Tema ovogodišnjeg festivala, „Zajednica“, zagovara ideju da street art treba da bude više od estetike; trebalo bi da bude sredstvo za društveno razmišljanje i transformaciju. Globalni izazovi, kao što su klimatske promene, pandemije i ekonomska nestabilnost, zahtevaju kolektivne napore da bi se efikasno rešavali.

Zajednice nude platforme za saradnju i kolektivno delovanje, podstičući pojedince da udruže svoje resurse, znanje i talente kako bi se suočili sa ovim složenim problemima. 21. vek donosi ne samo nezapamćene prilike već i izazove, a zajednica se pojavljuje kao oslonac u snalaženju na ovom kompleksnom pejzažu. U eri obeleženoj digitalizacijom i globalnom međuzavisnošću, zajednice pružaju ključne veze, platforme za saradnju i emocionalnu podršku potrebnu da bi se uspelo u ovom transformišućem dobu.

DJ BreLen
DJ BreLen

Prepoznavanje vrednosti zajednice nije samo odgovor na savremene izazove, već i vekovna potvrda osnovne ljudske potrebe za vezama i kolektivnim delovanjem.

TKV
TKV

Kreativna direktorka All Girls Street Art festivala je TKv, a muzičku podršku pružiće BreLen iz Meksika, DJ koja je već poznata domaćoj publici. Direktor Festivala latinoameričke kulture je Nikola Nikodijević.

Ulaz na Festival latinoameričke kulture pod ovogodišnjim nazivom „Dorćol Latinée“, kao i na „All Girls Street Art Festival“ besplatan je za sve posetioce. U slučaju lošeg vremena Festival će se održati u zatvorenom delu Dorćol Platz prostora.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare