Boravak u prirodi

Boravak u prirodi ili aktivnosti na otvorenom podrazumeva aktivnosti kao što su kampovanje, planinarenje, adrenalinski sportovi, alpinizam, hajking kao štenja u prirodi, biciklizam, preživljavanje, ribolov, jahanje konja, orijentiring, glamping, ali ponekad i obično roštiljanje.

Boravak u prirodi se odnosi se na rekreaciju koja se obavlja napolju, najčešće u prirodnom okruženju. Aktivnosti koje obuhvataju rekreaciju na otvorenom variraju u zavisnosti od fizičkog okruženja u kojem se obavljaju. Ove aktivnosti mogu se obavljati pojedinačno ili zajedno. Rekreacija na otvorenom je širok koncept koji obuhvata različite aktivnosti i pejzaže.

Rekreacija na otvorenom se obično koristi u svrhu fizičkog vežbanja, opšteg blagostanja i duhovne obnove. Dok se veliki broj rekreativnih aktivnosti na otvorenom može klasifikovati kao sport, ne zahtevaju sve da učesnik bude sportista. Umesto toga, kolektivistička ideja je ta koja je u prvom planu tokom boravka u prirodi, jer rekreacija na otvorenom ne obuhvata nužno isti stepen konkurentnosti ili rivalstva koji je oličen u sportskim utakmicama ili prvenstvima. Takmičenje je generalno manje naglašeno nego u organizovanim individualnim ili timskim sportovima.

Kada aktivnost uključuje izuzetno uzbuđenje, fizički izazov ili rizik, ponekad se naziva „avanturistička rekreacija“ ili „avanturistički trening“, a ne ekstremni sport.

Brojna istraživanja pokazuju da se ljudi tokom boravka u prirodi smiruju, snižava im se krvni pritisak i poboljšava opšte pisho-fizičko stanje.

Doktor leči, a priroda izlečuje – stara je poslovica, a pitanje je koliko vi boravite u prirodi i – da li vam je dosta.