Saveti za putovanja

Kako do novog pasoša čak iako još uvek nije istekao

Srpski pasoš

Pasoš Republike Srbije odavno nije bezvredna isprava s kojom možete samo da se slikate i to ne za Instagram jer ne bi bilo svrhe mahati nečim jalovim. Štaviše, srpski pasoš se trenutno rangira kao 31. u svetu, i sa njim se može putovati bez vize u 84 zemje, u 42 se može izvaditi viza po dolasku, dok je za 72 potrebna regularna viza. Međutim, problem koji nastaje u praksi je rok važenja pasoša, odnosno u mnoge države se ne može putovati, niti aplicirati za vizu, ukoliko je period njegovog isteka za manje od šest meseci. Organi Republike Srbije često ne izdaju novi pasoš, s obzirom na to da postojeći još uvek važi, te pročitajte kako da izvadite novi pasoš i koji su uslovi za to.

Prvo, Zakonom je određeno šta je putna isprava, i navodi se da je to javna isprava sa elektronskim nosačem podataka, osim putnog lista koji ne sadrži elektronski nosač podataka. Putna isprava državljaninu Republike Srbije služi za prelazak državne granice, radi putovanja i boravka u inostranstvu i za povratak u zemlju.

Isto tako, putna isprava služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu Republike Srbije, te svaki državljanin Republike Srbije ima pravo na putnu ispravu i može imati samo jednu putnu ispravu iste vrste.

Bitno je istaći da čak ukoliko nemate pasoš, iz raznih razloga da li ste ga izgubili ili su vam ga ukrali, organ nadležan za kontrolu prelaženja državne granice dužan je da licu za koje se proverom utvrdi da je državljanin Republike Srbije dozvoli ulazak u zemlju iako nema putnu ispravu. Provera se vrši na mnoge načine, ali najpouzdaniji je posedovanje važeće lične karte.

Koliko važi pasoš

Jedna od putnih isprava je i pasoš koji se, naravno, izdaje za putovanje i boravak u inostranstvu, kao i za povratak u zemlju i to za neograničen broj putovanja. Pasoš se izdaje sa rokom važenja od deset godina.

Pasoš
Ako ste promenili lične podatke koji su upisani u pasoš, a to su najčešće ime, prezime i adresa, možete podneti zahtev za izdavanje novog pasoša

Međutim, pasoš se može izdati i deci, odnosno licima mlađim od tri godine života, kada je njegov rok tri godine. Ukoliko se radi o deci starijoj od tri i mlađoj od 14 godina života, rok važenja pasoša je pet godina.

PROČITAJ:  Pasoš za decu: Kako da dete pređe preko granice

Izdavanje novog pasoša iako postojeći nije istekao

Ukoliko vam još važi pasoš, ali želite da izvadite nov sa novim rokom važenja, gore navedena situacija se komplikuje. Zakon o putnim ispravama navodi sledeće situacije kada je moguće izvaditi nov pasoš.

Ako vam je pasoš popunjen – mašala, MUP će vam izdati novi pasoš bez problema, jer objektivno nemate više mesta za pečate ili vize. Naravno, o ovome treba da brinete pre polaska na put, jer ako vam se desi dok ste na proputovanju, mogu vam odbiti ulazak u neku državu.

Potom, ako vam je pasoš oštećen ili dotrajao. Razlozi mogu biti mnogi, od toga da ste ga slučajno oprali u veš mašini, do toga da ste prosuli na njega koktel na nekoj egzotičnoj destinaciji, čistoj plaži ili pivo u Bugarskoj. Možda vam ga je uništila i mačka. U svakom slučaju, bitno je da pasoš ne može da sluši svojoj svrsi, a to je putovanje i u tom slučaju možete podneti zahtev za izdavanje novog pasoša, uz prilaganje starog, odnosno oštećenog.

Ako ste promenili lične podatke koji su upisani u pasoš, a to su najčešće ime, prezime i adresa, možete podneti zahtev za izdavanje novog pasoša i po svoj prilici zahtev će vam biti odobren.

Nije bitno da li ste na fotografiji u pasošu lepi ili ružni, što je naravno relativno, jer ružnoća i lepota nisu uslov za sticanje novog pasoša. Ako vam se, pak, lični opis promenio te slika na pasošu ne odgovara izgledu lica, možete podneti zahtev za izdavanje novog pasoša. Ovo se odnosi, pre svega, na to vam lice nije prepoznatljivo u odnosu na važeću sliku u pasošu. Dakle, lice vam je naruženo ožiljkom, ostali ste bez oka ili nosa i slično. Ako ste kosu ofarbali u drugu boju ili skratili krajeve, ne podnosite zahtev za novi pasoš jer možete biti odbijeni.

Moguće najbitniji razlog za izdavanje novog pasoša je ako strana država odbije da izda vizu i reguliše boravak jer preostali rok važenja putne isprave iznosi manje od šest meseci. Problem koji nastaje u praksi da će vam organi MUP-a tražiti dokaz o odbijanju izdavanja vize, a nije ga lako pribaviti. U tom slučaju od države u koju želite da putujete, odnosno konzulata tražite neki dokaz, odbijenicu ili bilo šta slično što vam može ići u prilog za dobijanje novog pasoša, što je mnogo lakše nego da sebi kopate oko kako vam se lice ne bi slagalo sa prethodnim stanjem ili da ga date mački da ga pojede.

ružnoća i lepota nisu uslov za sticanje novog pasoša
Ružnoća i lepota nisu uslov za sticanje novog pasoša

Potrebno je istaći da ste, uz zahtev za izdavanje novog pasoša, obavezni da priložite i važeći pasoš. Ako vam se odobri izdavanje novog pasoša, sa novim rokom važenja, stari pasoš će vam biti poništen. Od skora više neće biti potrebno oglašavanje pasoša kao nevažećeg u Službenom glasniku uz plaćanje takse, već će se pasoš oglašavati kao nevažeći na sajtu MUP-a.

Koliko treba vremena da se izda novi pasoš

Nakon predaje zahteva, organi su dužni da vam izdaju novi u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva. Takođe, u istom roku možete biti i odbijeni, ukoliko ne ispunjavate zakonske uslove za dobijanje novog pasoša, ili je neko odlučio da vam ga ne izda. U svakom slučaju uvek imate pravo na žalbu.

Međutim, ako ste zahtev podneli iz inostranstva, odnosno preko diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije, organ nadležan za izdavanje pasoša dužan je da reši u roku od 60 dana od dana podnošenja zahteva. Reši, dakle usvoji ili odbije vaš zahtev iz navedenih razloga.

Izdavanje novog pasoša po ubrzanoj proceduri

U izuzetnim slučajevima, dakle hitnim slučajevima kao što su potreba za hitnim lečenjem u inostranstvu, obaveštenje o smrti ili teškoj bolesti člana uže porodice, neodložan službeni put i slično, ili iz drugih opravdanih razloga pasoš se može izdati i u roku od 48 sati od predaje zahteva.

par, putovanje
Toliko su se voleli da su zaboravili gde su im pasoši

Neophodan uslov je da se uz zahtev za izdavanje pasoša prilože svi dokazi koji potvrđuju razloge hitnosti, ali zakon navodi da će nadležni organ će izdati putnu ispravu u roku iod 48 sati i bez priloženih dokaza koji potvrđuju razloge hitnosti, ako to traži podnosilac zahteva, u skladu sa propisom Vlade, odnosno uredbom.

Pasoš je moguće po hitnom postupku izvaditi i bez dokaza o hitnosti, a u tom slučaju se plaća taksa u iznosu od 9.200 dinara.

Izgubljen pasoš, kuku majko

Ako ste izgubili pasoš, a dešava se je svi smo mi ljudi, bilo da ste ga zaboravili u avionu ili autobusu, ili jednostavno ne znate gde je u vašoj kući, u prvom slučaju obratite se najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, a u drugom obližnjem MUP-u.

U slučaju gubitka pasoša dužni ste da bez odlaganja prijavite nestanak istog MUP-u. Isto važi i ako ste pasoš našli iza frižidera.

Ukoliko je nestanak pasoša definitivan, odnosno nije iza frižidera, a pomerali ste i kauč, nakon prijave MUP-u kao nadležnom organu, isti može po službenoj dužnosti rešenjem proglasiti nevažećom putnu ispravu.

Mapa sveta
Ceo svet jeste vaše igralište, ali uz preduslov da posedujete važeću putnu ispravu

U slučaju da ste lice koje je u postupku vraćanja po međunarodnom sporazumu izjavilo da nema putnu ispravu, a nadležni organ utvrdi da posedujete važeći pasoš i da niste prijavili gubitak pasoša ili ukoliko diplomatski ili službeni pasoš ne bude vraćen Ministarstvu spoljnih poslova u roku od 60 dana od dana kada je prestao pravni osnov za izdavanje ove vrste pasoša, očekujte rešenje o proglašenju pasoša za nevažeći.

Ako ste, pak, pasoš izgubili MUP će ga rešenjem proglasiti nevažećim o vašem trošku i tu nema mesta žalbi.

Novi pasoš u navedenom slučaju možete dobiti tek po donošenju rešenja o proglašenju putne isprave nevažećom. U praksi, to ide dosta brzo.

Koliko pasoš košta odnosno taksa za izdavanje putne isprave

Na kraju treba napomenuti da se za sve radnje koje organi vrše prilikom izdavanja novog pasoša plaća određena taksa. Takse su, naravno, uvek udar na kućni i putnički budžet, pogotovo ako putujete sa celom porodicom, ali omogućuju da dobijete pasoš i mogućnost putovanja u inostranstvo, osim u slučaju država u koje se može ući i uz posedovanje važeće lične karte.

par, let, putovanje
Da im pasoši nisu zapali iza frižidera sada bi bili u avionu

Cena izrade pasoša, odnosno obrasca pasoša, je 3.600 dinara.

Iznos se uplaćuje se tako što se iznos od 3.000 dinara, uplaćuje na račun Narodne banke Republike Srbije – Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca br. 980-333-07, sa pozivom na broj 090501.

Nakon toga potrebno je uplatiti iz iznos od 600 dinara, na račun propisan za uplatu javnih prihoda budžeta Republike Srbije br. 840-30413845-91 Ministarstvo unutrašnjih poslova – namenski podračun za izdavanje putnih isprava. Model plaćanja je uvek isti, broj 97, a poziv na broj zavisi od vašeg prebivališta odnosno u zavisnosti od policijske uprave ili stanice koja vam izdaje pasoš.

POLICIJSKA UPRAVAOPŠTINA ili POLICIJSKA STANICAPOZIV NA BROJ (model 97)
BEOGRAD50-501
Barajevo68-010
Voždovac (i Ljermontova)41-019
Vračar38-020
Grocka62-012
Zvezdara32-022
Zemun35-021
Lazarevac27-056
Mladenovac82-070
Novi Beograd59-013
Obrenovac56-014
Palilula53-015
Rakovica29-120
Savski Venac50-016
Sopot47-017
Stari grad44-018
Surčin17-124
Čukarica65-011
BOR17-027
Kladovo66-043
Majdanpek06-063
Negotin76-072
VALJEVO68-107
Lajkovac30-055
Ljig12-061
Mionica85-069
Osečina64-076
Ub74-105
VRANJE47-114
Bosilegrad14-028
Bujanovac08-030
Vladičin Han56-111
Preševo46-082
Surdulica07-095
Trgovište83-102
ZAJEČAR41-116
Boljevac20-026
Knjaževac60-045
Sokobanja10-094
ZRENJANIN51-242
Žitište45-244
Novi Bečej17-221
Nova Crnja20-220
Sečanj87-230
JAGODINA04-096
Despotovac87-036
Paraćin61-077
Rekovac25-089
Svilajnac98-097
Ćuprija96-033
KIKINDA35-215
Čoka47-211
Novi Kneževac14-222
Kanjiža38-214
Senta84-231
Ada77-201
KRAGUJEVAC48-049
Aranđelovac89-003
Topola86-101
Batočina74-008
Lapovo26-121
Rača34-086
Knić63-044
KRALJEVO44-115
Vrnjačka Banja44-115
Raška31-087
KRUŠEVAC39-052
Aleksandrovac95-001
Brus11-029
Varvarin65-108
Ćićevac02-032
Trstenik80-103
LESKOVAC21-058
Bojnik23-025
Vlasotince50-113
Medveđa91-067
Crna Trava05-031
Lebane24-057
NIŠ87-521
Aleksinac92-002
Gadžin Han78-039
Doljevac81-038
Merošina88-068
Ražanj28-088
Svrljig95-098
Opština Niška Banja23-122
Opština Palilula08-127
Opština Pantelej14-125
Opština Medijana05-128
Opština Crveni Krst11-126
NOVI PAZAR67-075
Sjenica19-091
Tutin77-104
NOVI SAD11-223
Bač68-204
Bačka Palanka65-205
Bački Petrovac59-207
Beočin50-210
Bečej56-208
Vrbas57-240
Žabalj48-243
Srbobran78-233
Sremski Karlovci27-250
Temerin63-238
Titel60-239
Opština Petrovaradin36-247
PANČEVO02-226
Alibunar74-202
Bela Crkva53-209
Vršac54-241
Kovačica32-216
Kovin29-217
Opovo05-225
Plandište93-228
PIROT55-079
Babušnica80-006 
Bela Palnka71-009
Dimitrovgrad84-037
POŽAREVAC52-080
Veliko Gradište59-110
Golubac75-040
Žabari38-117
Žagubica35-118
Kučevo36-053
Malo Crniće94-066
Petrovac58-078
PRIJEPOLJE40-084
Nova Varoš70-074
Priboj43-083
PROKUPLJE37-085
Blace29-023
Žitorađa32-119
Kuršumlija33-054
SMEDEREVO16-092
Velika Plana62-109
Smederevska Palanka13-093
SOMBOR81-232
Apatin71-203
Kula26-218
Odžaci08-224
SREMSKA MITROVICA75-234
Inđija44-212
Irig41-213
Pećinci96-227
Ruma90-229
Stara Pazova72-235
Šid66-237
SUBOTICA69-236
Bačka Topola62-206
Mali Iđoš23-219
UŽICE89-100
Arilje86-004
Bajina Bašta77-007
Kosjerić51-048
Požega49-081
Čajetina90-035
ČAČAK93-034
Gornji Milanovac72-041
Ivanjica69-042
Lučani15-060
ŠABAC92-099
Bogatić26-024
Vladimirci53-112
Koceljeva57-046
Krupanj42-051
Loznica18-059
Ljubovija09-062
Mali Zvornik97-065

U svakom slučaju proverite kada vam ističe pasoš na vreme, da ne bude posle „pojeo ga pas“ ili „igralo se dete“, tako da ga čuvajte na tamnom i suvom mestu i pazite da vam ne zapadne iza frižidera.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

18 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
janko

koliko pre isteka pasosa (koji nije popunjen pecatima) se moze dobiti novi bez cepanja,pranja i prolivanja vina po istom? hvala

natasa

6 meseci pre isteka

Dragan

Koliko cesto mogu menjati pasos, do sada sam za dve godine 4 pasosa promenio.

nenad

isto pitanje ? Nigde ne pise.Recimo istice mi 14.8.2019 a ja se pojavim 10.8 da zamenim.

Vesna

Isto pitanje, kao I prethodna dva. Ako zemlja u koju putujem zahteva vazeci pasos sest meseci po isteku putovanja, kada najranije mogu da predam zahtev za novi, a stsri je jos vazeci?

Radica

Pasos mi istice i januaru 2020..sta mi treba od dokumentacije za hitnu izradu posto dolazim decembra u Srbiju i moram opet nazad na posao u inostranstvu

Zoran

Pozdrav svima ja imam jedno pitanje,Moj pasus istice u decemar ove godine a Viza u Januar 2020,Ja idem 19 Avgusta da predam za novi pasus i da li cu ja da dobijem pasus pocetkom Novembra jer ja treba da podnosim molbu jer mi treba za novu vizu hvala lepo pozdrav.

Slavica kaplan

Molim vas koja su dokumenta potrebna za izdavanje novog , posto mi stari ističe decembra , u Srbiji sam promenila prebivalište , a živim u inostrsnstvu , napominjem da mi je sadašnji pasoš biometrijski hvala unapred.

Mirjana B.

Moje pitanje je vrlo slicno prethodnim.Naime,sa stalim sam boravkom u Kanadi,sepski sam drzavljanin I pasos na moje devojacko prezime istice u Martu 2020.Dokument o stalnom boravku u Kanadi mi je na prezime supruga.Brak je prijavljen u Srbiji,ali sam sprecena da otputujem u ambasadu Srbije u Otavi I licno podnesem zahtev za novi pasos. Moje pitanje glasi: mogu li da,sa vazecim pasosem na devojacko prezime ,otputujem u Srbiju (zbog bolesti majke) I vratim se u Kanadu,iako su razlicita prezimena u pasosu I PR card?
Unapred hvala !

vukoje

pasos mi istice 19 decembra 2019 god. posto radim u inostrastvo rusiju a mogu da budem slobodan i doci samo na 7 dana za koliko dana mogu da dobijem novi pasos i stami treba od dokumentacije da pribavim .

Robert

Srpski pasos je slican taolet papiru.
Ne hvalite bezvrednu stvar.

miroljub

Budalo , ako ne ceniš sebe ne vređaj ostale građane.

KaroDeStigo

Tačno.lepo si mu odgovorio,prosto eto zapitam sebe gde je pitanje ili tema recimo kakav je Srpski pasoš ,korice ,boje ,plastika ,žigovi,grb,koliko stranica ima ,dal je crveni, plavi,zeleni, teget ,bordo,čak i crni ili recimo kakav je Srpski pasoš dal je dosta uvazen ili nije ,moze li se sa njime putovati na što lakši nacin ili ne može ,ne priznaju ga i itd,a pogotovu gore navedena kreatura od coveka prica o kvalitetu našeg pasoša i kako je on i od čega izradjen ,mediokritet je jedbostavno napisao ,Srpski pasoš je kao toalet papir od njega napravljen,pa onda kada si već do tog ,zaključka došao onda treba da znaš da su te otkrili i dali bas od tog materijala je za govno od čoveka i nije drugačiji,covek koji pljuje svoj grb,putnu ispravu to nije covek nego slina,hvala.

Uros Grcic

Da li zna neko hocu da produzim pasos koji istice za 5 meseci.Ali sta se desava sa vizama koje sada imam u ovom pasosu?

Snezana

Ako je pasos istekao a vize u tom pasosu jos uvek vaze, morate kada putujete da nosite stari pasos (sa vazecom vizom) i novi pasos. Ovo je provereno i ja vec godinama tako koristim US vizu za srpskim pasošem.

Jovan

Da li je pasoš važeci dok je u proceduri izrada novog.

Goran

Mom ocu je produzen biometrijski pasos na godinu dana!!! Sluzbenik konzulata se ponasa kao da je zelena pijaca, kao kad odete u Srbiju vi podnesite zahtev za novi pasos?! Kao da je Srbija tu treca tramvajska stanica od nas!
Greskom sluzbeno lice prihvatilo elektronski pasos da je sve u redu, i sad se izvlace raznim bizarnim razlozima zasto je njegov pasos izdat na godinu dana. Ne zele da isprave gresku. Ja sam uocio gresku, i postavio pitanje vazenja pasosa na godinu dana, a prethodni je izdat na 10 godina.
Komedija.

Aleksandar

Ja imam pitanje. Evo vec nekoliko godina sam u Meksiku i nikako nisam imao prilike da putujem ni idem za srbiju, jos od 2009. Ali najzad sam se snasao i sredio siuaciju i hteo bih do godine da idem za srbiju, jos uvek ima Jugoslovenski pasos jer u ambasadi u Meksiku nikada nisu mogli da mi pomognu da izvadim novi pasos. Ako bih kupio kartu do Cikaga i od Cikaga do Beograda jer sam nasao jeftiniju cenu dali bih mogao da putujem tako samo sa dokumentom iz ambasada koji mi mogu izdati da bih bez ikakvih problema usao u Srbiju?? Nadam se da sam bio jasan. Hvala na odgovoru