Pasoš republike Srbije odavno nije bezvredna isprava s kojom možete samo da se slikate i to ne za Instagram jer ne bi bilo svrhe mahati nečim jalovim. Štaviše, srpski pasoš se trenutno rangira kao 31. u svetu, i sa njim se može putovati bez vize u 84 zemje, u 42 se može izvaditi viza po dolasku, dok je za 72 potrebna regularna viza. Međutim, problem koji nastaje u praksi je rok važenja pasoša, odnosno u mnoge države se ne može putovati, niti aplicirati za vizu, ukoliko je period njegovog isteka za manje od šest meseci. Organi Republike Srbije često ne izdaju novi pasoš, s obzirom na to da postojeći još uvek važi, te pročitajte kako da izvadite novi pasoš i koji su uslovi za to.

Prvo, Zakonom je određeno šta je putna isprava, i navodi se da je to javna isprava sa elektronskim nosačem podataka, osim putnog lista koji ne sadrži elektronski nosač podataka. Putna isprava državljaninu Republike Srbije služi za prelazak državne granice, radi putovanja i boravka u inostranstvu i za povratak u zemlju.

Isto tako, putna isprava služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu Republike Srbije, te svaki državljanin Republike Srbije ima pravo na putnu ispravu i može imati samo jednu putnu ispravu iste vrste.

Bitno je istaći da čak ukoliko nemate pasoš, iz raznih razloga da li ste ga izgubili ili su vam ga ukrali, organ nadležan za kontrolu prelaženja državne granice dužan je da licu za koje se proverom utvrdi da je državljanin Republike Srbije dozvoli ulazak u zemlju iako nema putnu ispravu. Provera se vrši na mnoge načine, ali najpouzdaniji je posedovanje važeće lične karte.

Koliko važi pasoš

Jedna od putnih isprava je i pasoš koji se, naravno, izdaje za putovanje i boravak u inostranstvu, kao i za povratak u zemlju i to za neograničen broj putovanja. Pasoš se izdaje sa rokom važenja od deset godina.

Pasoš

Ako ste promenili lične podatke koji su upisani u pasoš, a to su najčešće ime, prezime i adresa, možete podneti zahtev za izdavanje novog pasoša

Međutim, pasoš se može izdati i deci, odnosno licima mlađim od tri godine života, kada je njegov rok tri godine. Ukoliko se radi o deci starijoj od tri i mlađoj od 14 godina života, rok važenja pasoša je pet godina.

Izdavanje novog pasoša iako postojeći nije istekao

Ukoliko vam još važi pasoš, ali želite da izvadite nov sa novim rokom važenja, gore navedena situacija se komplikuje. Zakon o putnim ispravama navodi sledeće situacije kada je moguće izvaditi nov pasoš.

Ako vam je pasoš popunjen – mašala, MUP će vam izdati novi pasoš bez problema, jer objektivno nemate više mesta za pečate ili vize. Naravno, o ovome treba da brinete pre polaska na put, jer ako vam se desi dok ste na proputovanju, mogu vam odbiti ulazak u neku državu.

Potom, ako vam je pasoš oštećen ili dotrajao. Razlozi mogu biti mnogi, od toga da ste ga slučajno oprali u veš mašini, do toga da ste prosuli na njega koktel na nekoj egzotičnoj destinaciji, čistoj plaži ili pivo u Bugarskoj. Možda vam ga je uništila i mačka. U svakom slučaju, bitno je da pasoš ne može da sluši svojoj svrsi, a to je putovanje i u tom slučaju možete podneti zahtev za izdavanje novog pasoša, uz prilaganje starog, odnosno oštećenog.

Ako ste promenili lične podatke koji su upisani u pasoš, a to su najčešće ime, prezime i adresa, možete podneti zahtev za izdavanje novog pasoša i po svoj prilici zahtev će vam biti odobren.

Nije bitno da li ste na fotografiji u pasošu lepi ili ružni, što je naravno relativno, jer ružnoća i lepota nisu uslov za sticanje novog pasoša. Ako vam se, pak, lični opis promenio te slika na pasošu ne odgovara izgledu lica, možete podneti zahtev za izdavanje novog pasoša. Ovo se odnosi, pre svega, na to vam lice nije prepoznatljivo u odnosu na važeću sliku u pasošu. Dakle, lice vam je naruženo ožiljkom, ostali ste bez oka ili nosa i slično. Ako ste kosu ofarbali u drugu boju ili skratili krajeve, ne podnosite zahtev za novi pasoš jer možete biti odbijeni.

Moguće najbitniji razlog za izdavanje novog pasoša je ako strana država odbije da izda vizu i reguliše boravak jer preostali rok važenja putne isprave iznosi manje od šest meseci. Problem koji nastaje u praksi da će vam organi MUP-a tražiti dokaz o odbijanju izdavanja vize, a nije ga lako pribaviti. U tom slučaju od države u koju želite da putujete, odnosno konzulata tražite neki dokaz, odbijenicu ili bilo šta slično što vam može ići u prilog za dobijanje novog pasoša, što je mnogo lakše nego da sebi kopate oko kako vam se lice ne bi slagalo sa prethodnim stanjem ili da ga date mački da ga pojede.

ružnoća i lepota nisu uslov za sticanje novog pasoša

Ružnoća i lepota nisu uslov za sticanje novog pasoša

Potrebno je istaći da ste, uz zahtev za izdavanje novog pasoša, obavezni da priložite i važeći pasoš. Ako vam se odobri izdavanje novog pasoša, sa novim rokom važenja, stari pasoš će vam biti poništen.

Koliko treba vremena da se izda novi pasoš

Nakon predaje zahteva, organi su dužni da vam izdaju novi u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva. Takođe, u istom roku možete biti i odbijeni, ukoliko ne ispunjavate zakonske uslove za dobijanje novog pasoša, ili je neko odlučio da vam ga ne izda. U svakom slučaju uvek imate pravo na žalbu.

Međutim, ako ste zahtev podneli iz inostranstva, odnosno preko diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije, organ nadležan za izdavanje pasoša dužan je da reši u roku od 60 dana od dana podnošenja zahteva. Reši, dakle usvoji ili odbije vaš zahtev iz navedenih razloga.

Izdavanje novog pasoša po ubrzanoj proceduri

U izuzetnim slučajevima, dakle hitnim slučajevima kao što su potreba za hitnim lečenjem u inostranstvu, obaveštenje o smrti ili teškoj bolesti člana uže porodice, neodložan službeni put i slično, ili iz drugih opravdanih razloga pasoš se može izdati i u roku od 48 sati od predaje zahteva.

par, putovanje

Toliko su se voleli da su zaboravili gde su im pasoši

Neophodan uslov je da se uz zahtev za izdavanje pasoša prilože svi dokazi koji potvrđuju razloge hitnosti, ali zakon navodi da će nadležni organ će izdati putnu ispravu u roku iod 48 sati i bez priloženih dokaza koji potvrđuju razloge hitnosti, ako to traži podnosilac zahteva, u skladu sa propisom Vlade, odnosno uredbom.

Izgubljen pasoš, kuku majko

Ako ste izgubili pasoš, a dešava se je svi smo mi ljudi, bilo da ste ga zaboravili u avionu ili autobusu, ili jednostavno ne znate gde je u vašoj kući, u prvom slučaju obratite se najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, a u drugom obližnjem MUP-u.

U slučaju gubitka pasoša dužni ste da bez odlaganja prijavite nestanak istog MUP-u. Isto važi i ako ste pasoš našli iza frižidera.

Ukoliko je nestanak pasoša definitivan, odnosno nije iza frižidera, a pomerali ste i kauč, nakon prijave MUP-u kao nadležnom organu, isti može po službenoj dužnosti rešenjem proglasiti nevažećom putnu ispravu.

Mapa sveta

Ceo svet jeste vaše igralište, ali uz preduslov da posedujete važeću putnu ispravu

U slučaju da ste lice koje je u postupku vraćanja po međunarodnom sporazumu izjavilo da nema putnu ispravu, a nadležni organ utvrdi da posedujete važeći pasoš i da niste prijavili gubitak pasoša ili ukoliko diplomatski ili službeni pasoš ne bude vraćen Ministarstvu spoljnih poslova u roku od 60 dana od dana kada je prestao pravni osnov za izdavanje ove vrste pasoša, očekujte rešenje o proglašenju pasoša za nevažeći.

Ako ste, pak, pasoš izgubili MUP će ga rešenjem proglasiti nevažećom u “Službenom glasniku Republike Srbije” o vašem trošku i tu nema mesta žalbi.

Novi pasoš u navedenom slučaju možete dobiti tek po donošenju rešenja o proglašenju putne isprave nevažećom. U praksi, to ide dosta brzo.

Koliko pasoš košta

Na kraju treba napomenuti da se za sve radnje koje organi vrše prilikom izdavanja novog pasoša plaća određena taksa. Takse su, naravno, uvek udar na kućni i putnički budžet, pogotovo ako putujete sa celom porodicom, ali omogućuju da dobijete pasoš i mogućnost putovanja u inostranstvo, osim u slučaju država u koje se može ući i uz posedovanje važeće lične karte.

par, let, putovanje

Da im pasoši nisu zapali iza frižidera sada bi bili u avionu

U svakom slučaju proverite kada vam ističe pasoš na vreme, da ne bude posle „pojeo ga pas“ ili „igralo se dete“, tako da ga čuvajte na tamnom i suvom mestu i pazite da vam ne zapadne iza frižidera.Booking.com

Pratite Daljine.rs i na Fejsbuku, na Tviteru i na Instagramu.

73Shares

5 Responses

 1. janko kaže:

  koliko pre isteka pasosa (koji nije popunjen pecatima) se moze dobiti novi bez cepanja,pranja i prolivanja vina po istom? hvala

 2. nenad kaže:

  isto pitanje ? Nigde ne pise.Recimo istice mi 14.8.2019 a ja se pojavim 10.8 da zamenim.

 3. Vesna kaže:

  Isto pitanje, kao I prethodna dva. Ako zemlja u koju putujem zahteva vazeci pasos sest meseci po isteku putovanja, kada najranije mogu da predam zahtev za novi, a stsri je jos vazeci?

 4. Radica kaže:

  Pasos mi istice i januaru 2020..sta mi treba od dokumentacije za hitnu izradu posto dolazim decembra u Srbiju i moram opet nazad na posao u inostranstvu

  • Zoran kaže:

   Pozdrav svima ja imam jedno pitanje,Moj pasus istice u decemar ove godine a Viza u Januar 2020,Ja idem 19 Avgusta da predam za novi pasus i da li cu ja da dobijem pasus pocetkom Novembra jer ja treba da podnosim molbu jer mi treba za novu vizu hvala lepo pozdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.