Saveti za putovanja

Oprezno prilikom korišćenja platne kartice na putovanjima zbog visokih provizija

Kartiica na putovanjima

Ako na putovanjima ne uobičajavate da nosite keš odnosno gotovinu, već se oslanjate na svoju platnu karticu, obratite pažnju u kojim radnjama i na kojim bankomatima je koristite, zato što vam neočekivane provizije mogu pomrsiti račune.

Imajući na umu da provizije na manje sume idu i do 30 odsto, pri čemu pojedine banke naplaćuju i dodatne procente iznosa koji podižete, najsigurnije je da kartice koristite za plaćanja u samim prodajnim i uslužnim objektima, u kojima je provizija za plaćanje robe kreditnim karticama 1,25 odsto.

Kada je u pitanju podizanje novca u inostranstvu, ono što se najčešće dešava jeste da će vam banka naplatiti proviziju od tri odsto, što važi i za šaltere i za bankomate, osim ako ste klijent banke koja praktikuje nenaplaćivanje provizije onda kada sa debitnih kartica podižete gotovinu na bankomatima banaka članica iste grupacije.

Neke od banaka za podizanje gotovine sa bankomata drugih banaka u inostranstvu uzimaju naknadu od 1 odsto, odnosno minimum tri evra, dok je za korisnike kreditnih kartica provizija 2 odsto ili minimum 250 dinara.

Ovaj procenat pojedine domaće banke naplaćuju prilikom gotovinskih isplata u inostranstvu za sve vrste kartica, nezavisno od toga da li su u pitanju građani ili firme, kada je fiksni iznos najmanje tri evra.

Postoje i banke čija je fiksna provizija minimum pet evra, zbog čega je najpametnije da proverite tarifnik svoje banke u kom su dužne da definišu uslove korišćenja kartica na bankomatima u zemlji i inostranstvu.

Jedino mudrije od toga jeste da se držite dobrog starog konvertovanja novca, bilo da je važeća valuta tamo gde putujete evro, dolar, hrvatska kruna, poljski zlot, češka kruna ili turska lira.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare