Srbija

Planina Vidlič dobila panoramski dvogled

Kozji kamen vidikovac

Planina Vidlič je na istoimenom vrhu dobila turistički panoramski dvogled, odnosno teleskop, koji će služiti za dodatno uživanje u pogledu sa ove planine u jugoistočnoj Srbiji.

Vasil Andrejev, direktor Turističke organizacije Caribrod kazao je za FAR, da je ovo još jedan novi segment unapređenja turizma i turističkih atrakcija opštine Dimitrovgrad i apelovao na sve turiste i svoje sugrađane da koriste ove resurse sa velikom odgovornošću i domaćinski.

Vidikovac „Vidlič“ se nalazi na nadmorskoj visini od 1.100 metara na regionalnom putu od Dimitrovgrada ka staroplaninskim selima. Pogled sa ovog vidikovca se pruža do Smilovskih jezera i Odorovačkog kraškog polja, te je ovaj kutak postao omiljeno mesto koga često posećuju ljubitelji planina i prirode.

Vidlič je planina u Srbiji i Bugarskoj koja se nalazi istočno od Pirota, između tokova Nišave i Visočice, pritoke Temštice odnosno reke Temske.

Najviši vrhovi planine Vidlič su Basarski kamen 1377 mnv, Velika stena 1329 mnv, Golemi vrh 1371 mnv, Smilovski kamen 1348 mnv. Na Vidliču se nalazi čuveni vidikovac Kozji kamen sa 1.181 mnv u delu zvanom Visok.

Jugoistočni deo planinskog grebena Vidliča predstavlja državnu granicu između Srbije i Bugarske, a najviši vrh planine vidlič u Bugarskoj je Vuči baba.

Planina Vidlič pripada mezozojskoj zoni zapadnog Balkana i predstavlja navlaku, koja je navučena preko staroplaninske zone, u geološkom i tektonskom pogledu.

Smilovska jezera dobila ribočuvarski čamac

Andrejev napominje da je sa lepim prolećnim vremenom povećana i aktivnost posetilaca na Smilovskim jezerima i da su Turistička organizacija Caribrod i Opština Dimitrovgrad realizovali nabavku ribočuvarskog čamca.

„Reč je o čamcu na električni pogon koji neće zagađivati životnu sredinu i značajno će unaprediti kontrolu ribolova na jezerima, a služiće i za turističke plovidbe“, izjavio je Andrejev za FAR.

Smilovska jezera su vodene površine i u slivu reke Nišave. Sastoje se iz jezera Savat I i Savat II, a nalaze na nadmorskoj visini od oko 700 mnv.

Smilovska jezera koja su vlasništvo Zemljoradničke zadruge „Stočar“ iz Dimitrovgrada, napravljena su 1979, odnosno 1985. godine, zbog melioracije, odnosno odvodnjavanja u proleće i navodnjavanja u leto i jesen, plodnog prostranog kraškog, Odorovskog polja, ali se ne koriste u tu namenu već u rekreativne svrhe, kao što je sportski ribolov.

Pošto ova jezera nikad nisu u potpunosti stavljena u svoju osnovnu funkciju, Smilovska jezera su vremenom poribljena i stavljena na gazdovanje Udruženju sportskih ribolovaca „Nišava“ u Dimitrovgradu.

„Upućujem apel svim ribolovcima da se pridržavaju režima ribolova, kako bi zajedno očuvali ovu ribolovačku oazu“, rekao je Andrejev.

Izvor: Far, Daljine.rs, naslovna fotografija: DjordjeMarkovic / Wikimedia

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mile

Lepa slika Zavojskog jezera i mosta ka Gostusi, ne pise samo datum kada je snimljena.
Ako moze jedna slika iz SADASNJEG VREMENA ?????
Pozdrav,
Mile