Vesti

Airbus otpušta 15.000 radnika

JOON

Kompanija Airbus otpušta 15.000 radnika zbog krize na avio-tržištu i njegovom prilagođavanju zarad opstanka firme, a predviđaju da se oporavak avionskog saobraćaja neće desiti pre 2023. godine.

Ova kompanija objavila je nove planove i mere za, kako su to opisali, „prilagođavanje“ svoje globalne radne snage i „promenu veličine svojih aktivnosti“ u oblasti komercijalne avijacije kao odgovor na krizu izazvanom virusom COVID-19 a u cilju osiguravanja budućnosti firme. Očekuje se da će pomenuto „prilagođavanje“ rezultirati smanjenjem za oko 15.000 radnih mesta najkasnije do leta 2021. godine. Proces informisanja i konsultacija sa socijalnim partnerima je započeo s ciljem postizanja sporazuma koji bi se počeli primenjivati od jeseni ove godine, saopšteno je iz evropskog konzorcijuma.

YouTube player

Poslovna komercijalna aktivnost je u proteklim mesecima opala za 40 procenata jer se industrija suočava sa do sada neviđenom krizom. Stope proizvodnje komercijalnih vazduhoplova su stoga morale biti usklađene sa trenutnim stanjem, saopštavaju iz Airbusa i dodaju da su zahvalni za podršku vladama koje su kompaniji omogućile da ograniči ove neophodne mere prilagođavanja. Međutim, pošto se oporavak vazdušnog saobraćaja, prema Airbusu, na nivo pre pandemije COVID-19 ne očekuje pre 2023. a moguće i do 2025. godine, kompanija već sada skalira svoju neposrednu budućnost.

Nakon detaljne analize potražnje kupaca koja ja obavljena poslednjih meseci, Airbus predviđa potrebu za prilagođavanje globalne radne snage odnosno smanjenje usled COVID-a 19 za otprilike 5.000 radnih mesta u Francuskoj, 5.100 u Nemačkoj, 1700 u Ujedinjenom Kraljevstvu, 900 u Španiji i 1300 u Airbusovim pogonima širom sveta. Ovi podaci uključuju Airbusove podružnice Stelia u Francuskoj i Premium AEROTEC u Nemačkoj. Međutim, u smanjenje broja radnih mesta nije uključeno oko 900 radnih mesta koja su pre Kovida-19 prepoznata kao potreba za restrukturiranje podružnice Premium AEROTEC, što će se sada primeniti u okviru ovog sveopšteg plana prilagođavanja.

Detalje ovog „plana prilagođavanja“ je potrebno usaglasiti sa socijalnim partnerima. Iako se u ovoj fazi ne mogu isključiti prinudni postupci, iz Airbusa su saopštili da će sa svojim socijalnim partnerima raditi na ograničenju uticaja ovog plana oslanjajući se na sve dostupne socijalne mere, uključujući dobrovoljne odlaske, rano penzionisanje a tamo gde je moguće i na dugoročne delimične planove podrške nezaposlenima.

Izvor: Živojin Banković, TangoSix

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare