Vesti

Akropolj ograničava broj posetilaca

Akropolj

Akropolj ograničava broj posetilaca nakon što je grčko ministarstvo kulture odlučilo da ove jeseni testira specijalnu zonu za posetioce sa ciljem da se olakša kretanje turista na čuvenom lokalitetu u Atini.

Prekomerni turizam uzima svoj danak. Tako, prema izveštaju sa sastanka ministarke kulture Grčke Line Mendoni i profesionalaca u turizmu, očekuje se da plan ograničenja broja poseta Akropolju stupi na snagu u narednih meseci, najverovatnije 1. septembra, a nakon što pilot projekat bude u potpunosti sproveden u proleće 2024. godine.

PROČITAJ:  Otoni: Najzapadnije grčko ostrvo sa koga je Odisej jedva pobegao

U tom pravcu, ministarstvo je saopštilo da radi studiju uz doprinose turističkih profesionalaca i vodiča.

Plan zoniranja ima za cilj da olakša kretanje posetilaca na Akropolju koji je dostigao 23.000 ljudi dnevno. Prema nalazima studije i preporukama stručnjaka, cilj je da se broj posetilaca zadrži na 21.000 dnevno kako bi se zaštitila svetska baština Uneska.

Četiri vremenske zone za posetu Akropolju

Pilot plan predviđa stvaranje četiri zone za posetioce Akropolja po satu i to prvu od 8 do 12 časova koje omogućavaju ulazak na Akropolj za 8.000 ljudi. U izveštaju se navodi da je oko 50 odsto svih posetilaca izabralo jutarnje sate da poseti arheološko nalazište.

Pored toga, biće stvoreno osam zona po satu od podneva do 20 časova koje omogućavaju prijem 13.000 posetilaca. Program zoniranja takođe predviđa posete posebnih kategorija.

Treba napomenuti da satne zone ne važe za osobe sa invaliditetom, koje će moći da posećuju Akropolj koliko god žele.

PROČITAJ:  Trajekt za Krf: red vožnje, cena i online kupovina karata

Akropolj ne može da izdrži više od 20.000 ljudi

Ističući važnost zaštite lokaliteta i olakšavanja turističkih poseta jer „doprinosi konkurentnosti turističkog proizvoda i nacionalnoj ekonomiji“, Mendoni je dodala „da integrisana zaštita spomenika ne dozvoljava da dnevni limit posetilaca pređe 20.000 ljudi“.

Ministarka Mendoni je odbacila višestruke pritužbe na duge redove turista i slučajeve kada su posetioci padali u nesvest od vrućine tokom toplotnog talasa prošle nedelje i okrivila „određene interesne krugove“.

„Da nema Akropolja, ne bi bilo redova, ne bi bilo velikog turističkog pokreta“, cinično je naglasila.

PROČITAJ:  Uber počinje sa uslugom najma čamca na Mikonosu

Izvor: GTP

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jovana Zindul

Bili smo na Akropolju u februaru i tada je bila preterana gužva

Nikola Busalo

Svaka čast svima koji posećuju lokalitete u Grčkoj tokom leta. Ja sam se istopio jednom kada sam išao u Delfe i nikada više, tako da ovakva putovanja ostavljam sa jesen ili rano proleće. Em je manja gužva, em je jeftinije, em možeš da vidiš sve kao čovek.