Vesti

Balkanske zemlje planiraju zajedničko otvaranje granica

U manastirskoj crkvi Svetog Nauma nalaze se mošti Svetog Nauma, učenika solunske braće svetih Ćirila i Metodija. Sveti Naum Ohridski je zajedno sa Svetim Klimentom Ohridskim širio hrišćanstvo na prostorima južnog Balkana, ponajviše oko Ohridskog jezera

Zemlje Balkana, Grčka, Srbija, Bugarska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Severna Makedonija, dogovaraju da istovremeno otvore granice sa izjednačenom politikom oko PCR testova.

Ovo je izjavio ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče i rekao da je ideja da se granice zemalja regiona otvore za prelazak bez tih testova za Covid-19, prenosi agencija Beta.

„Iskreno se nadam da ćemo definitivno razmeniti sve informacije i da ćemo zauzeti stav na osnovu toga kakva je tačno epidemiološka sutuacija u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana, plus Bugarska i Grčka“, rekao je Filipče.

Podsećamo, građani Srbije već mogu ući u Bugarsku bez PCR testa i karantina.

Ministar zdravlja Severne Makedonije je napomenuo da zemlje članice EU imaju samo preporuku po tom pitanju i da imaju slobodu da same odlučuju kakav će biti granični režim.

„Tačno je da sam u nekoliko navrata prethodnih nedelja najavio da ćemo imati odluku, ali smo, nažalost, čekali odgovore susednih zemalja. Konačno su odgovrili u toku prošle sedmice“, rekao je Filipče, a prenela državna agencija MIA.

On je 27. avgusta na Fejsbuku objavio da su zdravstvene vlasti zemalja Balkana dogovorile da rade na zajedničkom protokolu za prelazak granica.

Filipče je tad napisao da su na video-konferenciji na kojoj je to dogovoreno, učestovale njegove kolege iz Albanije, Grčke, Republike srpske i s Kosova, zamenik ministra zdravstva BiH, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije i direktor Zdravstvenog inspektorata Bugarske.

Od danas građani Srbije mogu ući u Sloveniju bez testa i karantina.

Naslovna fotografija: Petar Milošević / Wikimedia

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare