Vesti

Bodrum sve popularniji, broj turista se utrostručio, skoro svi hoteli puni

Bodrum lux hotel

Broj turista koji ne prestaju da dolaze u luku u provinciji Mula (Muğla) i najpopularnije tursko letovalište Bodrum porastao je za 34 odsto u proteklih šest meseci, u toku kojih ga je posetilo njih 550.000, nasuprot prošloj godini, kada je u živopisnoj obali nekadašnjeg Halikarnasa u istom periodu uživalo skoro 410.000 gostiju iz celog sveta.

Upravo ti inostrani posetioci čine 80 odsto onih koji dođu da vide Bodrum, poznat po kulturnim bogatstvima i jedinstvenoj prirodnoj lepoti, do te mere da je nazvan Turskom rivijerom.

Popunjenost hotelskih kapaciteta u Bodrumu trenutno je oko 85 odsto, što je za 10 do 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu, pri čemu se očekuje da posle 15. jula skoči na 100 odsto, pa će se do kraja turističke sezone doći do broja od 1.1 milion turista koji su prošli kroz Bodrum.

Rekordna poseta Bodrumu od 1.3 miliona turista zabeležena je 2012. da bi prošle bilo registrovano samo 780.000 njih, ali se ove Bodrum „vraća u igru“.

Evropljani su se vratili u Bodrum, što se vidi po skoku broja njihovih poseta od samog početka leta. Najveći broj turista dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva, Holandije, Belgije i drugih zemalja Zapadne Evrope, za kojima ne zaostaju ni gosti iz istočnoevropskih zemalja poput Poljske, Bugarske i Rumunije. Osim toga, među našim posetiocima ima i mnogo Iranaca i Gruzijaca – kažu u Udruženju turističkih investitora Turske.

Prema njihovim rečima, turisti preferiraju hotele sa pet zvezdica (kojih u Bodrumu ima 44) iz jednostavnog razloga zato što su cene vrlo pristupačne. Dvokrevetna soba u jednom takvom košta između 150 i 200 evra za noć, dok se njihova cena u sličnim hotelima po Evropi kreće i do 600 evra.

Pored besprekornih plaža, ovo je jedan od presudnih razloga zašto ljudi vole nekadašnji Halikarnas, jer im (za male pare) nudi atmosferu luksuza u kojoj imaju i brojne privilegije.

Osim pomenutih, Bodrum kao letnju destinaciju biraju i oni iz Azerbejdžana, Belorusije, Jermenije, Kazahstana, Kirgistana, Moldavije, Uzbekistana, Rusije, pa i Tadžikistana, imajući u vidu da u Evropi neće naći taj odnos cena i kvaliteta.

U svojoj ponudi Bodrum ima i veliki broj luksuznih prodavnica, restorana i noćnih klubova, kao i modernu marinu koja bogatim turistima pruža mogućnost da na svoj odmor dođu jahtom.

S obzirom na sve to, kao i niz lokalnih i stranih investicija u Bodrum, godinu za godinom, s pravom se očekuje da popularnost Turske rivijere nastavi da raste širom planete, pa će možda uskoro promeniti i naziv u „Turski Sen Trope“.

Izvor: dailysabah.com

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare