Vesti

Na Santoriniju debeli ljudi više ne mogu da jašu magarce

Magarac, Santorini

Vlasti Santorinija konačno su zabranile da magarci, koji su tradicionalni simbol ovog grčkog ostrva, ubuduće prevoze teške putnike, da ih tako nazovemo.

Nakon sukoba aktivista za zaštitu životinja i vlasnika mazgi i magaraca koji zarađuju koristeći ih kao prevozno sredstvo, koji je u julu inicirao snimak jednog od njih koji udara svog magarca ne bi li se brže kretao pod prevelikom težinom, gradske vlasti su usvojile niz mera za zaštitu nedužnih životinja.

Grčki ministar poljoprivrede inicirao je usvajanje mandata po kom osobe teže od 100 kilograma više neće moći da se kreću strmim liticama Santorinija ovim “prevoznim sredstvom”, pri čemu će vlasnici biti obavezni i da ih čipuju – magarce, ne turiste.

Takođe, moraće da se staraju da sve vreme puta budu u hladu – magarci, ne turisti – imaju dovoljno vode i hrane, a oni koji budu kršili nove propise naći će se na posebnoj crnoj listi.

Kako sprovođenje novih propisa ne bi bilo ostavljeno na volju vlasnicima, vlasti su najavile redovne inspekcije, a oni koji budu kršili zakon rizikuju najmanje godinu dana zatvora, ali i novčane kazne do 15.000 evra.

Santorini je do sada više puta bio u žiži javnosti zbog kršenja prava životinja, iako je potpisnik međunarodnog sporazuma o njihovoj zaštiti, ali je ovog puta presudilo to što se ostrvo suočava sa sve većom navalom turista, među kojma se beleži porast broja onih koji bi se mogli ubrojati u gojazne.

Magarci, koji su simbol ovog ostrva, nekada su bili jedino prevozno sredstvo na Santoriniju, zbog čega se u te svrhe koriste i dan danas, prvenstveno kao turistička atrakcija. U Firi i Iji za pet evra prevoze turiste od dna do vrha kaldere – litice, a u prodavnicama suvenira na Santoriniju su glavni motiv na predmetima koji se tamo prodaju.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.