Vesti

Digitalna šengenska viza: lakši postupak apliciranja bez nalepnica

ETIAS Vize za EU

Ambasadori zemalja članica EU usaglasili su danas pregovarački mandat Saveta EU za predlog za digitalizaciju procedure izdavanja digitalnih šengenskih viza.

Predlog uvodi mogućnost podnošenja zahteva za šengensku vizu putem interneta i zamenjuje trenutnu nalepnicu za vizu digitalnom vizom. Cilj predloga je da postupak podnošenja zahteva za vizu učini efikasnijim i da poboljša bezbednost šengenskog prostora.

Digitalna šengenska viza će olakšati legitimnim putnicima da se prijave i istovremeno će pomoći da se šengenski prostor učini bezbednijim. Online aplikacije za vizu će smanjiti broj putovanja u konzulat za putnike i učiniti proces lakšim za nacionalne administracije. Istovremeno, digitalna viza će staviti tačku na rizik od falsifikovanja i krađe vize.

Predložena nova pravila stvoriće platformu za podnošenje online zahteva za vizu. Svi zahtevi za šengenske vize biće podneti preko ove platforme, jedinstvene veb stranice, koja će ih prosleđivati relevantnim nacionalnim viznim sistemima. Na ovoj platformi, podnosioci zahteva za vizu će moći da unesu sve relevantne podatke, učitaju elektronske kopije svojih putnih i pratećih dokumenata i plate svoje takse za vizu. Oni će takođe biti obavešteni o odlukama koje se tiču njihove vize. Lično pojavljivanje u konzulatu biće neophodno samo za one koji se prvi put prijave, osobe čiji biometrijski podaci više ne važe i one sa novom putnom ispravom.

Kada osoba namerava da poseti nekoliko zemalja Šengena, platforma će automatski odrediti koja je od njih odgovorna za ispitivanje prijave na osnovu trajanja boravka. Međutim, podnosilac će takođe imati mogućnost da naznači da li prijavu treba da obradi određena država članica u skladu sa svrhom putovanja.

Prema predloženim novim pravilima, vize će se izdavati u digitalnom formatu, kao 2D bar kod, kriptografski potpisan. Ovo će smanjiti bezbednosne rizike vezane za falsifikovane i ukradene nalepnice za šengensku vizu.

Srpski pasoš
Uskoro jedonstavniji postupak za šengensku vizu uz isključivo online podnošenje zahteva

Sledeći koraci digitalizacije Šengenskih viza

Nedavni migraciioni i bezbednosni izazovi značajno su transformisali kontekst vizne politike EU. Pored toga, pandemija COVID-19 znatno je usporila operacije izdavanja šengenskih viza i stvorila potrebu za više digitalnih postupaka.

Istovremeno, tehnološki razvoj pruža nove bezbednosne karakteristike i mogućnosti da se procedure učine glatkijim i efikasnijim, kako za podnosioce zahteva za vizu, tako i za nacionalne organe.

PROČITAJ:  Viza za Veliku Britaniju skuplja, turistički sektor kritikuje odluku

U tom kontekstu, Komisija je 27. aprila 2022. godine podnela zakonski predlog koji ima za cilj digitalizaciju viznog postupka.

Na osnovu danas dogovorenog pregovaračkog mandata, Predsedništvo Saveta će započeti pregovore sa Evropskim parlamentom kako bi se usaglasila konačna formulacija.

PROČITAJ:  Kina ukida vize za pet evropskih država i Maleziju

Izvor: Savet EU

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare