Vesti

Ukradeni podaci devet miliona putnika kompanije EasyJet

Easyjet obogaćuje promet budimpeštanskog aerodroma

Hakeri su ukrali podatke o devet miliona putnika britanske niskobudžetne kompanije EasyJet, a za 2.200 njih i podatke sa kreditnih kartica. Kada se takav napad dogodio British Airwaysu pre dve godine, kompanija je morala da plati kaznu od čak 183 miliona funti.

Britanska niskobudžetna aviokompanija EasyJet objavila je da je bila žrtva hakerskog napada i velike krađe podataka. Hakeri su upali u računarski sistem britanskog avioprevoznika i ukrali lične podatke čak devet miliona putnika.

Preporučujemo  Amsterdam smanjuje broj suvenirnica kako bi obuzdao dolaske turista

Istraga je pokazala da su se nepoznati hakeri domogli imena, elektronskih adresa i podataka devet miliona ljudi koji su koristili usluge kompanije, ali i podataka o kreditnim karticama za 2.200 putnika. U kompaniji tvrde da za sada nema dokaza da su ti podaci zloupotrebljeni.

EasyJet je saopštio da će sve oštećene putnike kontaktirati najkasnije do 26. maja kako bi im saopštili dalje korake, a da će onima kojima su ukradeni podaci sa kreditnih kartica ponuditi dodatnu pomoć. Napad se dogodio u martu, kažu u kompaniji, ali su čekali da se završi istraga pre nego što o tome obaveste javnost.

Preporučujemo  Stara planina postaje nacionalni park ali to ne sprečava njeno uništenje rudarenjem

Podsetimo da je još jedna britanska avio kompanija, British Airways, bila meta hakerskog napada pre dve godine. Tada su ukradeni podaci o 380.000 putnika. Kompanija je zbog toga morala da plati kaznu od čak 183 miliona funti, jer je regulator procenio da prema pravilima GDPR-a, nije odgovarajuće štitila korisničke podatke.

Preporučujemo  Horreum Margi antički grad kod Ćuprije spreman za rekonstrukciju i nove posetioce

Izvor: Biznis i finansije

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.