Srbija Vesti

Pronađena “Župska venera” stara 6.000 godina!

Figurina boginje plodnosti tzv. Župska venera, stara više od 6.000 godina pronađena je na lokalitetu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca i predstavlja važno otkriće za svetsku naučnu javnost, rekla je pronalazač-arheolog Sanja Crnobrnja Krasić.

Krasićeva, koja je na istom lokalitetu poslednjeg dana zaštitnih istraživanja na terenu pre izgradnje lokalne kanalizacije pronašla i žrvanj i ostatak praistorijske peći, navela je da je ovo četvrta monumentalna Venera nađena na ovom lokalitetu, a prva nakon 1969. godine.

PROČITAJ:  Metro u Solunu u kom će stanice biti muzej i arheološka nalazišta

Figurina boginje čiji je gornji dio nađen u celini, dok su glava i noge bili odvojeni, potiče iz perioda od 3.500 do 4.500 godine pre nove ere.

“Da nije bilo namere da se sprovede kanalizacija, mi se danas ne bismo upoznali sa ovom predivnom Venerom. Nadam se da ćemo ponovo dospeti u pravu žižu naučne javnosti”, rekla je Krasićeva za “Večernje novosti”, prenosi Nedeljnik.

Gepostet von Sasa Stevanovic am Montag, 12. August 2019

Ona je navela da je reč o vremenu kada se dogodila prva industrijska revolucija, kada ljudi prestaju da budu lovci, osnivaju naselja, počinju da se bave poljoprivredom, a za bolje useve su se molili boginjama plodnosti.

Krasićeva je navela da se smatra da je Vitkovačko polje, koje zauzima unikatno mesto u sklopu vinčanske kulture, praistorije Srbije i sveta, bilo religiozni centar u to vreme. Akademik Borislav Jovanović istakao je da bi se cela kultura svakako zvala “vitkovačka” da je kojim slučajem lokalitet u Župi pronađen pre Vinče.

PROČITAJ:  Metro u Solunu u kom će stanice biti muzej i arheološka nalazišta

Samo 50 metara od mesta gde je pronađena Venera 1969. godine, arheolozi su otkrili četiri neolitske boginje, od kojih su tri monumentalne i spadaju u neprocenjivo kulturno blago.

Najpoznatiju među njima “Lejdi of Aleksandrovac”, koja je simbol Aleksandrovca, kustosi su uvrstili među 12 najznačajnijih praistorijskih Venera na svetu.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare