Vesti

EU priprema uredbu za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja

Hotel, soba, airbnb, booking

Usred širokog konsenzusa u Evropskom parlamentu o novoj uredbi koja bi regulisala platforme za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja, politička rasprava među zakonodavcima EU se fokusirala na stepen usklađenosti dizajna i interakcije između obima autorizacije i registracije svih koji iznajmljuju smeštaj na ovaj način.

Zakonski predlog nastoji da uvede obaveze transparentnosti za tehnološke platforme za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja, kao što su Airbnb i Booking, uz pojednostavljenje administrativnih procedura na nacionalnom nivou.

Mesec dana nakon što je izvestilac Evropskog parlamenta, poslanik Zelenih Kim van Sparentak, podneo nacrt izveštaja, ostale političke grupe objavile su svoje amandmane.

Iako se predlog ne čini mnogo kontroverznim, pokazalo se da neke tačke zahtevaju politički kompromis, posebno u vezi sa konceptom „usklađenosti po dizajnu“.

„Tamo gde postoji procedura registracije, domaćini ne bi trebalo da budu u mogućnosti da otvore Airbnb bez registracionog broja“, rekao je u maju izvestilac van Sparrentak na konferenciji sa zainteresovanim stranama.

Usklađenost po dizajnu

Da bi se uhvatio u koštac sa nelegalnim izdavanjem smeštaja za kratkoročno iznajmljivanje, van Sparrentak je prepisao odredbe u vezi sa usaglašenošću dizajna za digitalne platforme, sugerišući da bi oni morali da obaveste domaćine o važećim pravilima, bilo da su lokalni, regionalni ili nacionalni.

Povrh toga, tamo gde lokalno zakonodavstvo zahteva registraciju kod lokalnih vlasti – kao što je slučaj u Parizu, Barseloni i Amsterdamu – platforme bi morale da provere i spreče navođenje smeštaja čiji je registarski broj netačan ili nevažeći.

U tu svrhu, holandski poslanik u Evropskom parlamentu želi da Trivago, Booking, Airbnb i slični redovno vrše nasumične provere svojih baza podataka.

Evropski poslanici levog centra i levičari predstavili su slične amandmane onima van Sparentaka. Pored toga, socijaldemokrate su predložile da se doda da se godišnje proverava „najmanje 20% liste“ na putničkim platformama.

Nasuprot tome, Evropska narodna partija desnog centra (EPP) je predložila amandmane koji se kreću u suprotnom smeru, navodeći da digitalne platforme „ne bi trebalo da budu obavezne da potvrde validnost“ registracionog broja koje su dali domaćini, tvrdeći da bi to nametnulo preveliko administrativno opterećenje na malim i mikro platformama.

Liberalna grupa Renev predložila je da platforme za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja treba da „obaveštavaju domaćine kada se približavaju maksimalnom broju dozvoljenih dana za iznajmljivanje“.

Ova debata o usklađenosti po dizajnu prevazilazi regulativu o kratkoročnom zakupu, jer se dotiče delokruga Zakona o digitalnim uslugama (DSA), opšte uredbe koja utvrđuje uslove i odgovornosti za pružanje onlajn usluga u EU.

Drugim rečima, zakonodavci EU moraju da izaberu da li će prekoračiti obaveze DSA, koje samo nalažu onlajn prodavnicama da vrše nasumične provere nezakonitog sadržaja.

Hotelska soba
Da li je vaš smeštaj registrovan?

Ovlašćenje i registracija za iznajmljivanje smeštaja

Kako su Airbnb, Booking i slično podstakli turistički sektor, neki evropski gradovi su počeli da izdaju lokalna pravila kako bi sprečili „turistifikaciju“ i uspostavili načine registracije za nekretnine koje se iznajmljuju na tim platformama.

Ovde počinje interakcija između obima autorizacije i registracije: van Sparrentak je predložio amandman koji bi sprečio domaćine da iznajmljuju svoje smeštaje na takvim platformama dok se postupak registracije kod njihovog relevantnog organa ne završi.

Ponovo su progresivni poslanici EP predložili slične amandmane, dok poslanici desnog centra i centristički ne podržavaju ove nove odredbe. Umesto toga, oni predlažu odredbe za smanjenje administrativnog opterećenja za domaćine i predlažu da zemlje EU treba da se postaraju da postupak registracije bude besplatan, lak za korišćenje i digitalan.

Sprovođenje i upravljanje

Iznenađujuće, EPP je predložila amandman kojim bi se poboljšala izvršna ovlašćenja Evropske komisije.

Izvestilac je predložio da se nadležni organi ovlaste sa mogućnošću da izdaju suspenziju ili povlačenje registarskih brojeva u slučaju netačnih informacija ili ozbiljne sumnje u tačnost ovog broja.

Slično tome, socijaldemokrate su predložile amandmane za uvođenje ovlašćenja za opoziv nadležnim organima.

Desni centar sledi prezniji pristup, precizirajući da samo „tamo kada je nadležni organ uložio najbolje razumne napore da kontaktira domaćina kako bi se uverio da je svestan potrebe da se isprave tražene informacije“, samo tada će imati ovlašćenje da izda suspenziju registarskog broja, bez pominjanja ovlašćenja za povlačenje ili opoziv.

S druge strane, poslanici EPP-a predlažu, umesto da imaju digitalnu ulaznu tačku za deljenje podataka u svakoj državi članici, da se uspostavi jedinstvena ulazna tačka na nivou EU kojom bi upravljala Evropska komisija i koju će jednom u 6 meseci podržati sastanak Koordinacione grupe.

Drugim rečima, poslanici Evropskog parlamenta će morati da odluče da li su nacionalne vlasti najkompetentnije za prikupljanje i razmenu podataka sa lokalnim vlastima ili je Evropska komisija najpogodniji organ za stvaranje centralizovane baze podataka.

Vremenski okviri usklađenosti

Van Sparrentak, uz podršku zakonodavaca levog centra, želi da pooštri rokove za digitalne platforme u smislu obaveznih ciklusa procene i vremenskog perioda usklađenosti, dok produžava period u kome nadležni organi mogu da čuvaju podatke.

Nasuprot tome, poslanici desnog centra žele da idu u suprotnom smeru.

Iznajmljivanje smeštaja uskoro uređeno uredbom

O uredbi bi sutra (28. juna) trebalo da se raspravlja u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta.

PROČITAJ:  AirBnB ponovo tuži grad Njujork

Izvor: Euractiv.com

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare