Vesti

Globalni avio-saobraćaj je pao za 80% a ne za 65%

Avion

Globalni avio-saobraćaj je pao za 80 odsto, umesto 65 odsto koliko su bile ranije prognoze. Pandemija korona virusa je je uzrokovala masovna pizemljenja aviona, tako da je IATA, svetsko udruženje komercijalnih avio-kompanija, nakon početne prognoze izdala novo saopštenje u kome se navodi da je pad drastično veći.

Izmenjena je procena za gubitke prihoda avio-kompanija od putnika u totalu sa 252 na 314 milijardi dolara za 2020. godinu, prenosi TangoSix.

Prema projekciji IATA-e, svetske avio-kompanije izgubiće prihod od putnika za ovu godinu u iznosu od 314 milijarde dolara. Ova cifra, kako kažu, predstavlja pad od 55% prihoda u odnosu na isti period prošle godine.

Prva ispravka koju je IATA objavila na današnjem brifingu je ažuriranje pada obavljenih putničkih komercijalnih letova od početka krize. Umesto 65% koliko je iznosila prva procena, globalni avio-saobraćaj pao je za neverovatnih 80%. Jedina tržišta koja i dalje beleže značajnu aktivnost su domaći saobraćaji u Sjedinjeniim Američkim Državama i Aziji.

Pad avio-saobraćaja od 80%
Pad avio-saobraćaja od 80%

Glavni ekonomista IATA-e Brajan Pirs (Brian Pearce) rekao je da su ekonomisti postali pesimističniji u vezi globalne ekonomije što će sigurno uticati na brzinu kojom će se putovanje avionom vratiti u drugoj polovini godine:

– Ljudi će gubiti poslove, poverenje će biti smanjeno. Globalna recesija u 2020. godini biće mnogo dublja nego što se to očekivalo. Ekonomisti predviđaju da će globalna proizvodnja pasti duplo u poređenju sa Svetskom ekonomskom krizom koja je počela 2008. godine. –

IATA kaže da, čak i kada bi zanemarili konkretna ograničenja na putovanja zbog COVID-19, posledica recesije biće pad ličnih prihoda putnika i/ili gubitak posla što će se na komercijalni avio-saobraćaj odraziti padom tražnje od 8% u odnosu na prethodnu godinu u 3. kvartalu.

PROČITAJ:  Pad međunarodnih poseta 20-30% zbog pandemije COVID-19, kaže UNWTO
H2 restart
H2 restart

Najbitniji finansijski pokazatelji za avio-kompanije RPK/RPM biće devastirani u 2020. godini za polovinu. Posle Azije predviđa se da Evropa ima najveći pad prihoda u poređenju sa 2019. godinom. IATA se ograđuje i od ovih pretpostavki objašnjavajući da su one bile bazirane na trajanju nacionalnih „karantina“ od samo 3 meseca i njihovim ukidanjima do kraja 2. kvartala što se očigledno neće dogoditi svuda i što pogoršava predviđanja.

IATA naglašava da će tačnost predviđanja pre svega zavisiti od hronologije popuštanja nacionalnih ograničenja putovanja u putničkom vazdušnom saobraćaju. Kargo sabraćaj će, uprkos trenutnom trendu da praktično skoro jedini i leti, gotovo sigurno doživeti drastičan pad, kažu iz IATA-e, budući da će globalna recesija dovesti do kolapsa potražnje za isporukom tereta.

Što se bezbednosti putovanja avionom tiče, IATA kaže da komentarisanje zdravstvenih mera zaštita na aerodromima nije na njima ali je jedan od odgovora na novinarsko bio interesantan. Naime, na pitanje da li će mere zaštite od prenosa Korona virusa možda obuhvatati i blokiranja (prazna) sedišta u avionima, ekonomista IATA-e je rekao da će mnogo sedišta u avionima svejedno biti prazno.

– Budućnost naše industrije mračnija je za svaki dan koji prolazi. Ova kriza neće imati brzi kraj u kontekstu „V“ oporavka na tabelama. Realnije, to će biti „U“ vrsta oporavka. Domaći komercijalni vazdušni saobraćaj će se pre povratiti nego međunarodni. Države će morati da pomognu:

– Države moraju uključiti vazduhoplovnu industriju u mere za pomoć svojim ekonomijama. Avio-kompanije podržavaju oko 65,5 miliona poslova širom sveta. Svaki od 2,7 miliona poslova u avio-kompanijama globalno podržava još 24 posla u široj ekonomiji. Podrška avio-kompanijama je ključna za lance snabdevanja tokom krize.

PROČITAJ:  Tri scenarija za putovanja i turizam zbog korona virusa

Ako avio-kompanije ne budu bile spremne i ako ne funkcionišu, ekonomske posledice COVID-19 će se nepotrebno produžiti. Države moraju da pomognu avio-kompanijama ili direktnom finansijskom pomoći, ili pozajmicama ili olakšavanjima ka plaćanjima poreza i drugih prinadležnosti. – rekao je Aleksandar Žunijak (Alexandre de Juniac) direktor IATA-e.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.