Vesti

Hrvatska gradi biciklistički autoput dug 121 kilometar

Kina, bicikl

Biciklistička staza duga 121 km, odnosno – biciklistički autoput koji prati tok reke Save, izgradiće se u sklopu infrastrukturnog projekta kojem je cilj promovisanje održive urbane mobilnosti, lokalnih lepota i aktivnog turizma. Biciklom uz Savu – od granice sa Slovenijom, pa sve do Lijevog Dubrovčaka.

Već se nekoliko godina govori o Greenway projektu, ali u međuvremenu se njegovo finansiranje iz evropskih fondova zaustavilo, pa su voditelji projekta čekali neka bolja vremena. Prema njihovim rečima, kada ovaj projekat zaživi – doneće mnogo Zagrebačkoj županiji, ali i celoj Hrvatskoj, piše HRT.

PROČITAJ:  Srpski TAG uređaj uskoro za putarinu u Hrvatskoj i BiH

“U svetu ima oko 60 miliona cikloturista, a oko 20 miliona istražuje nove destinacije. Završetkom ovog projekta, ideja je da jedan deo njih završi i na našem području”, kazao je rukovodilac Razvojne agencije Zagrebačke županije Stipo Velić.

Izgradnja je podeljena u 9 faza, a kreće se pilot projektom koji finansira fazu broj 5 – od Arena centra do pešačko – biciklističkog mosta. Time će se taj deo povezati sa postojećom biciklističkom infrastrukturom u Gradu Zagrebu.

PROČITAJ:  Kampovi u Hrvatskoj sve popularniji

Vrednost projekta je 123 miliona kuna (16,3 miliona evra) – 85% finansira Evropska unija, a 15 odsto zajednički plaćaju Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Greenway je, po svemu sudeći – veliki zahvat, pa će za njega trebati i mnogo vremena.

“Mislim da će on biti vrlo brzo realizovan, u sledećih nekoliko godina, recimo 4-5 godina – da će projekat bit završen na zadovoljstvo građana Zagreba i Zagrebačke županije”, dodaje Velić.

PROČITAJ:  Privatno ostrvo kao statusni simbol

I na zadovoljstvo Slovenaca koji će, ako Greenway zaživi, moći uređenom i modernom biciklističkom stazom sve do Zagreba i Ivanić grada.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare