Vesti

Hrvatska gradi biciklistički autoput dug 121 kilometar

Kina, bicikl

Biciklistička staza duga 121 km, odnosno – biciklistički autoput koji prati tok reke Save, izgradiće se u sklopu infrastrukturnog projekta kojem je cilj promovisanje održive urbane mobilnosti, lokalnih lepota i aktivnog turizma. Biciklom uz Savu – od granice sa Slovenijom, pa sve do Lijevog Dubrovčaka.

Već se nekoliko godina govori o Greenway projektu, ali u međuvremenu se njegovo finansiranje iz evropskih fondova zaustavilo, pa su voditelji projekta čekali neka bolja vremena. Prema njihovim rečima, kada ovaj projekat zaživi – doneće mnogo Zagrebačkoj županiji, ali i celoj Hrvatskoj, piše HRT.

PROČITAJ:  Planinarske i biciklističke staze na Halkidikiju: Aristotelovim putevima

“U svetu ima oko 60 miliona cikloturista, a oko 20 miliona istražuje nove destinacije. Završetkom ovog projekta, ideja je da jedan deo njih završi i na našem području”, kazao je rukovodilac Razvojne agencije Zagrebačke županije Stipo Velić.

Izgradnja je podeljena u 9 faza, a kreće se pilot projektom koji finansira fazu broj 5 – od Arena centra do pešačko – biciklističkog mosta. Time će se taj deo povezati sa postojećom biciklističkom infrastrukturom u Gradu Zagrebu.

PROČITAJ:  Divlje kampovanje: U kojim evropskim zemljama je dozvoljeno i pod kojim uslovima

Vrednost projekta je 123 miliona kuna (16,3 miliona evra) – 85% finansira Evropska unija, a 15 odsto zajednički plaćaju Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Greenway je, po svemu sudeći – veliki zahvat, pa će za njega trebati i mnogo vremena.

“Mislim da će on biti vrlo brzo realizovan, u sledećih nekoliko godina, recimo 4-5 godina – da će projekat bit završen na zadovoljstvo građana Zagreba i Zagrebačke županije”, dodaje Velić.

PROČITAJ:  Pomozite ovim turističkim mestima u Evropi tako što ih nećete posetiti

I na zadovoljstvo Slovenaca koji će, ako Greenway zaživi, moći uređenom i modernom biciklističkom stazom sve do Zagreba i Ivanić grada.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.