Vesti

Jamajka imala najbolju zimsku turističku sezonu u istoriji

Jamajka, plaža

Jamajka je ove godine doživela svoju najveću i najbolju zimsku turističku sezonu u istoriji i ostrvo je na putu da nastavi procvat turističke industrije u doglednoj budućnosti.

U periodu od januara do marta 2023. godine, Jamajka je zabeležila 1,18 miliona posetilaca, rekao je nedavno ministar turizma Jamajke Edmund Bartlet, otvarajući sektorsku debatu Jamajke u parlamentu. Broj posetilaca Jamajke za početak 2023. godine predstavlja rast od 94,4 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Svi ovi posetioci ostvarili su rekordnu zaradu od 1,15 milijardi dolara, što je 46,4 odsto više nego u istom periodu lane, kada je zarada iznosila 786,8 miliona dolara.

Bartletje posebno istakao da su dolasci na Jamajku porasli su za 117 odsto tokom 2022. godine, da je zarada za 2022. godinu takođe porasla u odnosu na prethodnu godinu za 71,4 odsto u poređenju sa prethodnom godinom i da je Jamajka prošle godine primila 3,3 miliona posetilaca, a turistička industrija ostvarila 3,7 milijardi dolara profita.

Jamajka je dobila značajan zamah u 2022. godini, kada su putovanja iz SAD na Jamajku porasla. Karipska destinacija je 2022. godine ostvarila svoju najbolju letnju sezonu u pogledu dolazaka putnika. Projekcije za 2024. za ostrvo su podjednako impresivne. Jamajka očekuje da će njena turistička industrija ostvariti oko 4,1 milijardu dolara sledeće godine.

„Ako je ikada postojala industrija koja ima potencijal da transformiše našu naciju, naše zajednice i živote i sredstva za život naroda Jamajke na bolje, to je turizam“, rekao je Bartlet parlamentu, piše Breaking Travel News.

Zahvaljujući užurbanoj turističkoj industriji, predviđa se da će realni bruto domaći proizvod (BDP) Jamajke između 3 i 5 procenata od januara do marta 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Očekuje se da će rast biti vođen snažnim rezultatima među hotelima i restoranima.

„Nikada ranije u istoriji Jamajke turizam nije dao tako veliki doprinos nacionalnoj ekonomiji i mi smo voljni da doprinesemo tom procesu i da damo još veći doprinos“, rekao je Bartlet „Jamajčani na svim nivoima društva mogu da uživaju u većem delu turističkog kolača.“

Takođe je bilo mnogo ulaganja u ostrvsku turističku industriju poslednjih godina. Tokom poslednjih pet godina, investicije u turizam činile su 20 odsto ukupnih stranih direktnih investicija na ostrvu. Gledajući unapred, u narednih pet do 10 godina, na horizontu je nekoliko predstojećih investicionih projekata za koje je Bartlet rekao da će dodati 15.000 do 20.000 novih soba na Jamajci. Ukupna vrednost ovih investicionih projekata je između 4 i 5 milijardi dolara.

PROČITAJ:  Karneval na Jamajci privlači sve više posetilaca

„Turizam će biti najveći pokretač ekonomskog rasta i prosperiteta Jamajke u godinama koje dolaze“, rekao je Bartlet.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare