Vesti

Javni poziv za dodelu subvencija hotelima u Srbiji zbog korone

hotel

Javni poziv za prijavu privrednih subjekata za dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije zbog poteškoća izazvanih pandemijom COVID-19 stupio na snagu danas, 1.septembra, i trajaće do 15. septembra 2020. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Javni poziv za dodelu subvencija usledio je nakon što je Vlada Republike Srbije usvojila Program rasporeda korišćenja subvencija za podršku radu hotelske industrije Srbije zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV2

Pravo na bespovratna sredstva ostvaruju kategorizovani hoteli koji se nalaze u privatnom vlasništvu sa teritorija jedinica sledećih lokalnih samouprava: Ada, Aleksinac, Arilje, Bajina Bašta, Bačka Palanka, Bačka Topola, Beograd, Boljevac, Bor, Valjevo, Velika Plana, Veliko Gradište, Vranje, Vrbas, Vršac, Golubac, Gornji Milanovac, Dimitrovgrad, Zaječar, Zrenjanin, Ivanjica, Jagodina, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Kosjerić, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Kruševac, Kula, Kučevo, Leskovac, Loznica, Lučani, Ljubovija, Majdanpek, Mali Zvornik, Negotin, Niš, Novi Bečej, Novi Pazar, Novi Sad, Opovo, Pančevo, Paraćin, Pećinci, Pirot, Požarevac, Požega, Priboj, Prokuplje, Ruma, Senta, Sečanj, Sjenica, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Subotica, Temerin, Topola, Užice, Čačak i Šabac.

PROČITAJ:  Airbnb promoviše smeštaje sa najboljom ocenom

Preduslovi za subvencije

Osnovni preduslovi za sticanje prava za korišćenje subvencija su da nad privrednim subjektima nije pokrenut stečajni postupak, finansijsko restrukturiranje niti postupak likvidacije, kao i da se ne sprovodi postupak za unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR).

Sredstva se dodeljuju u iznosu 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po srednjem kursu Narodne banke Srbije na na dan kada je državna pomoć dodeljena.

Privredni subjekat gubi pravo na korišćenje subvencije ukoliko smanji broj zaposlenih za više od 10%, u periodu od 15.08.2020. godine zaključno sa 31.12.2020. godine.

Javni poziv prenosimo u celosti.

Hotelska soba
Hoteli na teritoriji 68 lokalnih samouprava dobiće subvencije

Javni poziv za dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije Srbije zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti Covid-19 izazvane virusom SARS-Cov-2

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisuje javni poziv za dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije Srbije zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 do iznosa 1.460.000.000 dinara, sredstava opredeljenih Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu.

PROČITAJ:  Matera: Najstariji grad u Italiji gde su stanovi u pećinama

Način korišćenja sredstava

Sredstva utvrđena ovim programom dodeljuju se bespovratno.

Isplatu sredstava privrednim subjektima vršiće ministarstvo nadležno za poslove turizma (u daljem tekstu: Ministarstvo)

Sredstava se dodeljuju u iznosu 350 EUR po individualnom ležaju i 150 EUR po smeštajnoj jedinici u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po srednjem kursu Narodne banke Srbije na na dan kada je državna pomoć dodeljena.

Maksimalan iznos sredstava koji se može odobriti podnosiocu zahteva ne može biti veći od iznosa koji se dobija obračunom individualnih ležajeva i smeštajnih jedinica iz dokumentacije na osnovu koje se donosi rešenje o kategorizaciji hotela od strane Ministarstva i navedenih pojedinačnih iznosa subvencija po individualnom ležaju i smeštajnoj jedinici, pod uslovom da nominalni iznos pojedinačne subvencije po korisniku ne prelazi 750.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan kada je državna pomoć dodeljena.

Odobrena sredstva subvencija uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune otvorene kod Uprave za trezor.

PROČITAJ:  Grčka planira da oporezuje 145.000 smeštaja i poveća PDV

Pravo na korišćenje sredstava i uslovi

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju privredni subjekti u privatnom sektoru – svi privredni subjekti koji nisu obuhvaćeni Pravilnikom o Spisku korisnika javnih sredstava („Službeni glasnik RS“ broj 93/19), (u daljem tekstu: Privredni subjekti), i to:

  • rezidentna pravna lica u smislu zakona koji se uređuje oporezivanje dobiti pravnih lica;
  • rezidentni preduzetnici u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana;
  • ogranci i predstavništva stranih pravnih lica.

Da bi privredni subjekat ostvario pravo na bespovratna sredstva, potrebno je da ispuni sledeće uslove:

  1. Privredni subjekat je nosilac rešenja o kategorizaciji ili podnosilac zahteva za kategorizaciju koji je upućen Ministarstvu zaključno sa 01.09.2020. godine, za hotel koji se nalazi na području jedinica lokalne samouprave sa spiska koji je sastavni deo Javnog poziva;
  2. Nad privrednim subjektom nije pokrenut stečajni postupak;
  3. Nad privrednim subjektom se ne sprovodi postupak za unapred pripremljeni plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR);
  4. Nad privrednim subjektom se ne sprovodi plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz plana reorganizacije, finansijsko restrukturiranje ili postupak likvidacije.
PROČITAJ:  Vaučeri za odmor u Srbiji za 2024. godinu
Privredni subjekat gubi pravo na korišćenje subvencije ukoliko smanji broj zaposlenih za više od 10%, u periodu od 15.08.2020. godine zaključno sa 31.12.2020. godine, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15.08.2020. godine za period koji se završava u periodu od 15.08.2020. godine do 31.12.2020. godine. Proveru ovog uslova za dodelu vršiće Ministarstvo finansija, o čemu će, u slučaju neispunjenja, obavestiti Ministarstvo, koje će, dalje, zahtevati povraćaj odobrenih bespovratnih sredstava od privrednog subjekta. Privredni subjekat, u tom slučaju, je dužan da izvrši povraćaj subvencija sa kamatom obračunatom po stopi po kojoj se vrši obračun kamate za kašnjenje u isplati poreskih obaveza, počev od dana kada su mu uplaćena sredstva, najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka prava na korišćenje subvencija.

Povraćaj subvencija iz prethodnog stava, privredni subjekat će izvršiti na račun izvršenja budžeta RS.

PROČITAJ:  Šta se najviše krade u hotelima

Zahtev za korišćenje sredstava i prilozi

Obrazac zahteva za korišćenje sredstava se može preuzeti sa zvanične internet prezentaciji Ministarstva www.mtt.gov.rs.

Zahtevi za korišćenje bespovratnih sredstava podnose se Ministarstvu na adresu: Omladinskih brigada 1, 11070 Novi Beograd.

Rok za podnošenje zahteva je 15. septembar 2020. godine.

Neblagovremeni i nepotpuni zahtevi neće biti uzeti u razmatranje.

Radi utvrđivanja predloga o stavljanju na raspolaganje bespovratnih sredstava, ministar nadležan za poslove turizma rešenjem obrazuje Komisiju sa zadatkom utvrđivanja predloga o stavljanju na raspolaganje bespovratnih sredstava korisnicima koji ispunjavaju propisane uslove

PROČITAJ:  Spavački turizam: Gde otići i dobro se naspavati

Ostale informacije

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti na telefone: 011/3139668 i 011/3139691.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare