Saveti za putovanja

Kako do vize za digitalne nomade na Kipru

Plaža, turizam, letovanje

Ako vam je muka od kancelarije ili rada od kuće razmislite o vizi za digitalne nomade na Kipru. Takođe možete raditi od kuće, ali kuća vam može biti blizu plaže.

Doduše, zašto ne biste radili sa plaže i iskoristili pogodnosti Kipra, poslednje države koja je iskoristila povećanje fenomena rada na daljinu pokrenuvši svoj program izdavanja viza za digitalne nomade tek 2021. godine.

Prve, 2021. godine, Kipar je odlučio da digitalni nomadi koji nemaju pasoš neke države iz EU mogu boraviti na ostrvu, ali najviše 100 osoba godišnje. Kiparska vlada je 2022. godine ovo ograničenje povećala na 500 viza i ograničenje još uvek važi.

PROČITAJ:  Kućni ljubimci preko granice: Kako sa psom ili mačkom u EU

Ko ima pravo na vizu za digitalne nomade na Kipru?

Vizu za digitalne nomade mogu dobiti svi koji nisu uz EU/EEA ukoliko rade za poslodavca koji je registrovan van Kipra, ili su samozaposleni (frilenseri).

Dalje, digitalni nomad mora imati mesečni prihod od najmanje 3.500 evra neto, odnosno iznos koji ostane kada se odbiju porezi i doprinosi.

Digitalni nomadi mogu povesti svoje porodice sa sobom, ali članovi porodice po ovom osnovu ne mogu raditi na Kipru.

Boravišna dozvola na osnovu digitalnog nomadstva traje godinu dana prvi put, ali moguće ju je produžiti za još dve godine.

Digitalni nomad
Digitalni nomad sedi, vidi se da mu je lepo jer se razgaćio – a radi!

Kako se prijaviti za kiparsku vizu ukoliko ste digitalni nomad

Digitalni nomad ili digitalna nomadilja potrebno je da se obrati kiparskoj ambasadi u zemlji prebivališta. U slučaju da je digitalna osoba iz Srbije, ambasada Kipra se nalazi u Beogradu u Diplomatskoj koloniji, u ulici Generala Save Grujića br. 18.

Potom je potrebno posedovanje pasoša čije je važenje još najmanje tri meseca nakon dolaska u zemlju.

Od ostale dokumentacije digitalni nomad treba da pripremi sledeće:

  • Dokaz o prihodima (izvodi iz banke i platne liste)
  • CV odnosno radna biografija i dokaz o postojanju rada na daljinu
  • Pismo o namerama ili motivaciono pismo u kome se navodi zašto digitalni nomad želi da radi na Kipru (na primer čitao sam na sajtu Daljine da je Kipar lepa zemlja pa bih radio odande i tamo trošio pare)
  • Polisa osiguranja koja pokriva do 30.000 evra zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezgode tokom celog boravka na Kipru
  • Dokaz da je iznajmljen smeštaj na Kipru
  • Dokaz da digitalni nomad nije krivično osuđivan
  • Formular koji treba popuniti (prijava je ovde)
  • Plaćanje takse od 70 evra

Kada se dokumentacija dostavi počinje postupak odobravanja vize koji može trajati između pet nedelja i tri meseca, tako da počnite na vreme ukoliko želite da na Kipru boravite tokom leta.

Nakon i ukoliko prijava za vizu digitalnog nomada bude odobrena potrebno je u roku od tri meseca obaviti još jedan razgovor, ovog puta u Nikoziji, glavnom gradu Kipra i prijaviti se u kancelariji Odeljenja za matične knjige i migracije koja vize izdaje.

To bi bilo to, srećan rad digitalni nomade (jel’ može rakijica?).

PROČITAJ:  Turizam u Iranu porastao za 40% uskoro bez viza za Srbiju i 68 država

Šta sve digitalni nomad može raditi na Kipru (osim da radi)

Na Kipru se može naći brz internet, koji ne možete očekivati baš na svakoj plaži, ali u raznim zajedničkim prostorima (coworking) interneta ne fali i sa tog stanovišta veoma je pogodan za digitalne nomade, i za sve druge koji bi možda radili sa Kipra u skladu sa dozvoljenim turističkim boravkom.

Međutim, ako je rad stvorio čoveka, čovek je stvorio uživanje. Rad na daljinu može biti s bilo koje tačke na planeti Zemlji, ali došli ste na Kipar i uživanje počinje kada završite s poslom.

Ostrvo (kada kažemo ostrvo mislimo i na državu) je poznato po svojim plažama, noćnom životu i raznovrsnoj lokalnoj kuhinji.

Inače, Kipar je veoma drevno i značajno ostrvo. Na njemu postoje tragovi ljudskih naseobina koje se datuju 10000 godina pre nove ere. Mnoge civilizacije su ostavile svoj trag na Kipru, te se mogu istraživati brojna nalazišta i istorijska mesta.

Pafos, Kipar
Pafos, luka na Kipru

Treba posetiti i Grobnicu kraljeva u Pafosu, uklesanu u steni, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Grad Pafos na Kipru je mesto rođenja grčke boginje ljubavi i seksa, Afrodite. U njemu se održavao četvorodnevni festival Afrodizija, koji su činile orgije te se grad Pafos smatra antičkom prestonicom seksa.

Ne treba propustiti ni stari grad Kurion koga su osnovali Grci iz Argosa. Grad je imao veliki amfiteatar sa 2.000 mesta za sedenje i u njemu su se odigravale gladijatorske igre. U Kurionu su nađeni predivni mozaici.

Tri kilometra od Kuriona je Apolonovo svetilište, sagrađeno na 8000 godina starom svetilištu boga šuma. Između Kuriona i Apolonovog svetilišta je stadion dug 400 metara, koji je imao mesta za 7.000 gledalaca.

Pafos, Kipar
Grobnicu kraljeva u Pafosu, uklesana u steni i pod zaštitom UNESCO-a

Kakva je politička situacija na Kipru?

Kipar je podeljen između grčke i turske strane. Južne dve trećine zemlje pod upravom su međunarodno priznate Republike Kipar, koja je i članica Evropske unije, dok severnom trećinom de facto upravlja vlada kiparskih Turaka i nepriznata je Republika Severni Kipar.

Ovu digitalnu nomadsku vizu izdaje Republika Kipar i sa njom nećete moći raditi na delu ostrva koji kontroliše Turska. Granicu između grčkog i turskog dela čuvaju trupe UN i može se preći na određenim kontrolnim punktovima.

PROČITAJ:  Skijatos udružuje snage sa Cyprus Airways da podstakne turizam

Sukob na Kipru je u mirovanju u nadi da nikada neće doći do ponovne eskalacije. Naravno, pre polaska na Kipar proverite sve informacije do kojih možete doći, pogotovo što se informacije mogu promeniti.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare