Saveti za putovanja

Zapušene uši tokom leta i kako ih otpušiti

Zapušene uši tokom leta avionom

Mnogi koji lete avionom iskusili su osećaj zapušenih ušiju, posebno u trenucima kada se avion uzleće ili sleće. Iako je ovaj osećaj često privremen, ponekad može izazvati umeren bol i koji se može nastavlti i tokom leta.

Piloti aviona su se navikli na promene vazdušnog pritiska dok su u vazduhu i razvili su tehnike koje im pomažu da se izbore sa zašepljenim ušima ili pucanjem u ušima. U ovom tekstu ćemo navesti neke od tehnika koje piloti koriste kako bi se izborili sa sindromom zapušenih ušiju, a svakako ih treba primeniti pogotovo ukoliko želite da postanete pilot jednog dana. Pored ostalih stvari koje treba znati prilikom letenja avionom, mnogi zaborave na – zapušene uši.

Zašto se zapuše uši tokom leta avionom

Nelagodnost u uhu tokom leta često se naziva „avionsko uvo“ (barotrauma uva). Javlja se nakon poletanja i sletanja aviona, a uobičajeni znaci i simptomi „avionskog uva“ uključuju osećaj punoće ili začepljenosti uva, prigušen sluh, umerena nelagodnost ili čak bol.

Avionsko uvo je neravnoteža pritiska između vazdušnog pritiska u srednjem uhu i vazdušnog pritiska u okolini uzrokovana brzim promenama vazdušnog pritiska. Do zapušenosti ušiju obično dolazi zato što naši ušni kanali ne mogu da deluju dovoljno brzo zbog brzih promena vazdušnog pritiska.

Na primer, kada avion uzleće ili se penje, pritisak vazduha se smanjuje i izaziva stres na jednoj strani bubne opne koji može biti bolan. Važno je napomenuti da ovo stanje može uticati na jedno ili oba uha.

Dakle, kako biste se rešilii simptoma „avionskog uva“, važno je znati kako izjednačiti pritisak unutar i izvan uha.

Najčešći načini za izjednačavanje pritiska u ušima

Zamislite da morate da pilotirate avionom dok su vam uši zapušene. Sasvim nelagodna situacija, pogotovo jer koordinacija nije dobra, a koncentracija je narušena. Evo kako se piloti bore sa zapušenim ušima.

Zevanje

Jedna od najčešćih tehnika za otklanjanje sa pucanja u ušima i zapušenim ušima je – zevanje. Zevanje otvara eustahijevu tubu i pušta vazduh u srednje uho ili iz njega. Na ovaj način zevanje izjednačava pritisak unutar i izvan uha.

Zevanje
Zevanje otvara eustahijevu tubu

Žvakanje

Žvakanje je još jedan način koji pomaže pilotima da ublaže zapušene uši. Baš kao zevanje ili gutanje tečnosti, žvakanje takođe rasteže područja oko ušiju, izjednačavajući pritisak unutar uha. Žvakaće gume, gumene bombone (sa medvedicima ili bez – nema razlike) i drugi slatkiši za žvakanje, kao i jedenje hrane tokom leta mogu pomoći u ublažavanju napetosti u ušima uzrokovanih promenama nadmorske visine.

Istezanje vilice

Ovo je uobičajena tehnika koju koriste ne samo piloti. U nekim slučajevima, savijanje mišića iza vilice će pomoći da se uvo otpuši.

Tojnbijev zahvat

Tojnbijev zahvat je jednan od nekoliko načina koji pomažu pilotima u slučajevima začepljenih ušiju. Da biste izvršili ovaj zahvat zatvorite nos i usta, a zatim pokušajte da progutate, odnosno simulirate gutanje u prazno.

Gutanje (tečnosti)

Otvarajući usta kako bi se popila tešnost osoba takođe guta vazduh. Gutanje i pomeranje usta može pomoći otpušavanju ušiju. Pored toga, tečnost može ne samo da pročisti eustahijevu tubu, već i da spreče dehidraciju tokom leta što kasnije pomaže tokom tzv. jet lag sindroma poznat kao „vremenska razlika“. Ovo je tehnika koju su naše majke zvale „gutanje pljuvačke“ kada idemo na more pa nams e zapuše uši dok se vozimo uzbrdo ili nizbrdo.

Valsalvin zahvat

Iako se ova tehnika često koristi, ona se mora raditi pažljivo jer, u retkim slučajevima, Valsalvin zahvat može izazvati porast pritiska iza očiju. Da bi uradio Valsalvin zahvat, osoba treba da izdahne kao da naduva balon sa zatvorenim ustima i stisnutim nosom. Drugim rečima, osoba treba da zapuši sve otvore i da izduvava vazduh dok ne čuje lagani klik u ušima, kao kod ronjenja. Savet: Ne duvajte prejako.

Treba napomenuti da piloti, kao profesionalci, ne mogu da lete u slučaju prehlade, začepljenih sinusa, infekcije uha ili bilo kojih drugih simptoma koji utiču na uši ili nos.

Zapušene uši tokom leta nekima stvaraju nelagodu, a nekima i strah od letenja avionom. Naravno, nema razloga za paniku već hladne glave treba iskoristiti neku od navedenih tehnika kako bi putovanje avionom bilo ugodno.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare