Tajland, država u jugoistočnoj Aziji, poznata po predivnim plažama i nasmejanim ljudima od skoro izdaje vize za Tajland državljanima Srbije u Beogradu.

Nekadašnji Sijam je najpopularnija daleka destinacija srpskim turistima. Ova monarhija doživljava turističku ekspanziju poslednjih decenija, a ima i zašto. Na pomen samog Puketa, ne postoji onaj ko u mislima neće spakovati kofer za put. Bangkok, glavni grad, je odlična destinacija za višednevno razgledanje i divljenje kulturi i storiji ove tropske države.

Utoliko pre obradovaće vas vest da je nekadašnji problem sa vizama za Tajland, koje se nisu izdavale u Srbiji, prošle godine rešen. Naime, Počasni Konzulat Kraljevine Tajland (Royal Thai Honorary Consulate) u Republici Srbiji sada izdaje vize za ulazak u Kraljevinu Tajland.

Počasni Konzul Kraljevine Tajland u Republici Srbiji je gospodin Zoran Đukanović, dok je Počasni Vice-Konzul Kraljevine Tajland u Republici Srbiji Gospođa Marija Tanasijević.

Radno vreme Konzulata za prijem zahteva za vize i ostale aktivnosti je svaki radni dan od 10.00 do 14.00 h, a nalazi se u Beogradu u ul. Gundulićev Venac br. 6, II sprat, apartman br. 3.

Za apliciranje za tajlandsku vizu je potrebno popuniti formular (PDF) koji se nalazi na sajtu Konzulata.

Počasni Konzulat Kraljevine Tajland za državljane Republike Srbije izdaje sledeće vize:

Tourist Visa („TR“) za Tajland

Potrebna dokumentacija za dobijanje turističke vize:

  • Original pasoš koji mora da važi još najmanje 6 meseci od datuma ulaska u Tajland (neophodno je da u pasošu budu najmanje dve prazne strane)
  • Fotokopija prednje strane pasoša
  • Fotokopija kupljene povratne avio karte (rezervacija avio karte se ne prihvata)
  • Popunjen visa formular – sve VELIKIM slovima
  • Kolor fotografija 4 x 6 cm
  • 30 evra u gotovini (za tourist vizu „TR“ sa single ulaskom i boravkom do 60 dana (važenje vize 90 dana – u tom periodu je neophodno ući u zemlju) – uz mogućnost produženja u bilo kom Immigration Office-u) ili 150 evra u gotovini (za tourist vizu „TR“ sa multiple ulascima i boravkom do 60 dana (važenje vize 180 dana – u tom periodu je neophodno ući u zemlju) – uz mogućnost produženja u bilo kom Immigration Office-u).
  • Za „multiple“ vizu neophodna je potvrda o posedovanju novčanih sredstava u iznosu od najmanje 10.000 evra i odobrenje ambasade Tajlanda u Atini (odobrenje pribavlja Konzulat).

Bitno je istaći da 1. avgusta 2017. godine nosioci turističke vize, prilikom ulaska u zemlju, moraju imati kod sebe novčana sredstva u iznosu od najmanje 20.000 Bahta (oko 510 evra) po osobi ili 40.000 Bahta (oko 1.020 evra) po porodici – u gotovini ili na kreditnoj kartici!

Konzulat zadržava diskreciono pravo da podnosiocu zahteva za turističku vizu zatraži i dodatnu dokumentaciju, poput potvrde o zaposlenju, potvrde o školovanju, potvrde o novčanim primanjima i sl.

Rok za izradu turističke vize za Tajland je 3 do 5 radnih dana.

Non-immigrant Visa („B“) – poslovni sastanci, sajmovi, konferencije i sl.

Potrebna dokumentacija za dobijanje poslovne vize:

  • Original pasoš koji mora da važi još najmanje 6 meseci od datuma ulaska u Tajland (neophodno je da u pasošu budu najmanje dve prazne strane)
  • Fotokopija prednje strane pasoša
  • Fotokopija kupljene povratne avio karte (rezervacija avio karte se ne prihvata)
  • Original potvrda o zaposlenju od strane poslodavca iz Srbije, adresirana na Royal Thai Honorary Consulate Belgrade – Serbia
  • Pismo kompanije / partnera iz Tajlanda adresirano na Royal Thai Honorary Consulate Belgrade – Serbia
  • Pozivno pismo kompanije / partnera iz Tajlanda adresirano na podnosioca zahteva
  • Popunjen visa formular – sve VELIKIM slovima
  • Kolor fotografija 4 x 6 cm
  • 60 evra u gotovini (za Non-immigrant “B” vizu sa single ulaskom i boravkom do 90 dana (važenje vize 90 dana – u tom periodu je neophodno ući u zemlju) – uz mogućnost produženja u bilo kom Immigration Office-u)

Važno je istaći da od 1. avgusta 2017. godine nosioci poslovne vize, prilikom ulaska u zemlju, moraju imati kod sebe novčana sredstva u iznosu od najmanje 20.000 Bahta (oko 510 evra) po osobi ili 40.000 Bahta (oko 1.020 evra) po porodici – u gotovini ili na kreditnoj kartici!

Rok za izradu ove vrste vize za Tajland je 3 do 5 radnih dana.

Non-immigrant Visa („B“) – radna viza

Dokumantacija potrebna za dobijanje radne vize za Tajland:

  • Original pasoš koji mora da važi još najmanje 6 meseci od datuma ulaska u Tajland (neophodno je da u pasošu budu najmanje dve prazne strane)
  • Fotokopija prednje strane pasoša
  • Fotokopija kupljene avio karte (rezervacija avio karte se ne prihvata)
  • Original potvrda o zaposlenju od strane poslodavca iz Srbije, adresirana na Royal Thai Honorary Consulate Belgrade – Serbia
  • Pismo kompanije / partnera iz Tajlanda adresirano na Royal Thai Honorary Consulate Belgrade – Serbia
  • Pozivno pismo kompanije / partnera iz Tajlanda adresirano na podnosioca zahteva
  • Overena kopija registracije kompanije / partnera iz Tajlanda
  • Kopija ugovora sa poslodavcem iz Tajlanda ili potvrda o angažovanju sa detaljnim opisom zaduženja
  • Potvrda iz Ministarstva rada. Da bi se obezbedila ova potvrda, tajlandski poslodavac treba da podnese formular WP3 u službu pod nazivom “Office of Foreign Workers Administration, Department of Employment, Ministry of Labour”. Podnosiocima zahteva za radnu vizu koji su već ranije radili u Tajlandu, potrebna je drugačija dokumentacija (obratite se Konzulatu)
  • Popunjen visa formular – sve VELIKIM slovima
  • Kolor fotografija 4 x 6 cm
  • 60 evra u gotovini (za Non-immigrant “B” vizu sa single ulaskom i boravkom do 90 dana (važenje vize 90 dana – u tom periodu je neophodno ući u zemlju) – uz mogućnost produženja u bilo kom Immigration Office-u)

Važna napomena je da od 1 avgusta 2017. godine nosioci ove vrste vize za Tajland, prilikom ulaska u zemlju, moraju imati kod sebe novčana sredstva u iznosu od najmanje 20.000 Bahta (oko 510 evra) po osobi ili 40.000 Bahta (oko 1.020 evra) po porodici – u gotovini ili na kreditnoj kartici!

Rok za izradu radne vize je 3 do 5 radnih dana.

Non-immigrant Visa („ED“) – volonterska / obrazovna viza

Dokumentacija potrebna za tajlandsku obrazovnu ili volontersku vizu:

  • Original pasoš koji mora da važi još najmanje 6 meseci od datuma ulaska u Tajland (neophodno je da u pasošu budu najmanje dve prazne strane)
  • Fotokopija prednje strane pasoša
  • Fotokopija kupljene povratne avio karte (rezervacija avio karte se ne prihvata)
  • Original potvrda o zaposlenju od strane poslodavca iz Srbije, adresirana na Royal Thai Honorary Consulate Belgrade – Serbia / ili kopija i original (na uvid) đačke knjižice ili indeksa
  • Pismo kompanije / obrazovne institucije iz Tajlanda adresirano na Royal Thai Honorary Consulate Belgrade – Serbia
  • Overena kopija registracije kompanije ili obrazovne institucije
  • Pismo kompanije / obrazovne institucije u kojem se navodi da je podnosilac zahteva prihvaćen da volontira, odnosno da se obrazuje, adresirano na podnosioca zahteva
  • Pismo kancelarije “Private Education Commission of Thailand”
  • Popunjen visa formular – sve VELIKIM slovima
  • Kolor fotografija 4 x 6 cm
  • 60 evra u gotovini (za Non-immigrant “ED” vizu sa single ulaskom i boravkom do 90 dana (važenje vize 90 dana – u tom periodu je neophodno ući u zemlju) – uz mogućnost produženja u bilo kom Immigration Office-u)

Treba znadi ta od 1. avgusta 2017. godine nosioci ovakve vrste vize, prilikom ulaska u zemlju, moraju imati kod sebe novčana sredstva u iznosu od najmanje 20.000 Bahta (oko 510 evra) po osobi ili 40.000 Bahta (oko 1.020 evra) po porodici – u gotovini ili na kreditnoj kartici!

Rok za izradu vize obrazovne ili volonterske vize za Tajland je 3 do 5 radnih dana.

Non-immigrant Visa („O“) – za podnosioce u braku sa tajlandskim državljanima i za porodične posete

Potrebna dokumentacija za porodične vize za Tajland:

  • Original pasoš koji mora da važi još najmanje 6 meseci od datuma ulaska u Tajland (neophodno je da u pasošu budu najmanje dve prazne strane)
  • Fotokopija prednje strane pasoša
  • Fotokopija kupljene avio karte
  • Fotokopija tajlandskog pasoša, tajlandske lične karte i tajlandskog venčanog lista
  • Pismo sa izjavom tajlandskog supružnika u kojem se potvrđuje da brak sa srpskim državljaninom i dalje traje
  • Popunjen visa formular – sve VELIKIM slovima
  • Kolor fotografija 4 x 6 cm
  • 60 evra u gotovini (za Non-immigrant “O” vizu sa single ulaskom i boravkom do 90 dana (važenje vize 90 dana – u tom periodu je neophodno ući u zemlju) – uz mogućnost produženja u bilo kom Immigration Office-u)

Bitno je znati da od 1. avgusta 2017. godine nosioci porodičnih viza za Tajland moraju prilikom ulaska u zemlju imati kod sebe novčana sredstva u iznosu od najmanje 20.000 Bahta (oko 510 evra) po osobi ili 40.000 Bahta (oko 1.020 evra) po porodici – u gotovini ili na kreditnoj kartici!

Rok za izradu porodične vize je 3 do 5 radnih dana.

Za vize tranzitne, diplomatske i zvanične vize obratite se Počasnom Konzulatu Kraljevine Tajland u Srbiji na e-mail: info@thaiconsulate.rs

Prema navodima gospodina Počasnog Konzula Zorana Đukanovića građanima Srbije vize za Tajland mogu se odbiti u slučaju ako se lice bavi trgovnom opojnim drogama, licima koji se bave krujumčarenjem robe i ljudi, kao i licima koji su ilegalno boravili u Tajlandu ili imaju nameru da to čine.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti za 6 meseci duži od perioda na koji se traži viza, odnosno 18 meseci u cilju regulisanja boravka. Pri ulasku u Tajland treba prijaviti carini iznos veći od 20.000 USD.

Najveći aerodromi u Bangkoku i Puketu, a sve informacije u vezi putovanja u Tajland možete naći na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Tajlanda.

Državljanima Kraljevine Tajland je takođe potrebna viza za ulazak u Republiku Srbiju.

Izvor: Društvo putnika Srbije

Vaš komentar

Pratite Daljine.rs i na Fejsbuku, na Tviteru i na Instagramu.

Shares