Saveti za putovanja

Međunarodna vozačka dozvola je potrebna za ove države

Ključevi od kola

Države za koje je potrebna međunarodna vozačka dozvola ako ste iz Srbije se nalaze i u Evropi i širom sveta. Iako postoje države koje uopšte ne priznaju srpsku vozačku dozvolu, kroz ove države ćete moći voziti samo uz preduslov posedovanja međunarodne vozačke dozvole.

Treba napomenuti da se međunarodna vozačka dozvola izdaje državljanima Republike Srbije, odnosno stranim državljanima koji poseduju važeću vozačku dozvolu izdatu u Republici Srbiji, ukoliko imaju dokaz o boravku ili prebivalištu u Republici Srbiji. Obrazac međunarodne vozačke dozvole je štampan srpskom, francuskom, engleskom, španskom, ruskom i nemačkom jeziku i period važenja joj je tri godine od datuma izdavanja, osim u slučaju kada važnost nacionalne vozačke dozvole ističe pre tog roka.

Ako kojim slučajem imate probnu vozačku dozvolu, dakle početnik ste u vožnji, znajte da se za ovakve dozvole ne može izdati međunarodna vozačka dozvola. Osnov za izdavanje je Bečka konvencije o saobraćaju na putevima iz 1968. godine, a u skladu sa odredbama Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima i Zakona o poveravanju javnih ovlašćenja AMSJ (AMSS), Zakona o poverenju javnih ovlašćenja AMSJ (AMSS) (Službeni list SRJ 26/95) i Pravilnika o Međunarodnim vozačkim dozvolama.

PROČITAJ:  TAG uređaj se može kupiti u poštama

Evropske države za koje je potrebna međunarodna vozačka dozvola

Tako, krenućemo od nama najbližih, evropskih država.

Za Lihtenštajn postoji preporuka AMSS da se međunarodna vozačka dozvola pribavi. Ako putujete u Monako, a verovatno češće kroz Monako, pored važeće nacionalne srpske vozačke dozvole, potrebno je da posedujete i međunarodnu. Slično je i za Norvešku, s tim što ćete moći voziti uz srpsku dozvolu tri meseca, ali morate posedovati i međunarodnu dozvolu.

U Nemačkoj stvari stoje malo drugačije, te je pored nacionalne vozačke dozvole, neophodno posedovati međunarodnu vozačku dozvolu, odnosno zvanični prevod iste sačinjen kod ovlašćenog organa Republike Srbije ili AMSS. Ako imate regulisan boravak u Nemačkoj od najmanje 185 dana, a srpski ste državljanin, možete izvršiti zamenu srpske vozačke dozvole za nemačku vozačku dozvolu. U tom slučaju namate obavezu polaganja vozačkog ispita.

U Francuskoj i Holandiji, pored važeće srpske vozačke dozvole potrebna vam je i važeća međunarodna vozačka dozvola.

Belgija nalaže da se vozačka dozvola Republike Srbije može se koristiti u tranzitu i za vreme privremenog boravka u Belgiji, a to je najviše 90 dana i to uz međunarodnu vozačku dozvolu. Nakon isteka tog roka propisana je obaveza zamene srpske vozačke dozvole za belgijsku.

Ako nemate regulisan boravak u Švajcarskoj morate da u roku od godinu dana od dana prijave boravka u Švajcarskoj podnesete zahtev za izdavanje švajcarske dozvole. Van toga, pored srpske vozačke dozvole potrebna je i međunarodna vozačka dozvola za boravak u kraćem periodu. Za dobijanje švajcarske vozačke dozvole, polaže se tzv. „kontrolna vožnja“, a ako na njemu ne prođete moraćete da polažete ceo vozački ispit.

Prema zakonima Švedske, s obzirom na to da srpske vozačke dozvole nisu zvanično izdate na nemačkom, engleskom ili francuskom jeziku, važeće su u Švedskoj, ali samo ukoliko se priloži overeni prevod na jednom od navedenih stranih jezika, ili na švedski, danski ili norveški, kao i međunarodna vozačka dozvola.

PROČITAJ:  Japan ostvario 2 miliona poseta u junu

Međunarodna vozačka dozvola na Bliskom Istoku

Van Evrope Kuvajt, Jemen, Bahrein, Saudijska Arabija traže da srpski državljani koji imaju posetilačku vizu, pored vozačke dozvole Srbije, moraju posedovati i međunarodnu vozačku dozvolu. Katar nalaže da državljani Srbije koji turistički borave u Državi Katar, pored vozačke dozvole Srbije, moraju posedovati i međunarodnu. Ako imate regulisan boravak u Državi Katar priznaje se srpska vozačka dozvola, uz mogućnost direktne zamene za katarsku vozačku dozvolu. Isto važi i za Oman i teritoriju Palestine, dakle uz nacionalnu vozačku dozvolu biće vam potrebna i međunarodna vozačka dozvola.

Južna Amerika i Afrika bez međunarodne vozačke dozvole se ne može

Što se Južne Amerike tiče, Brazil pored srpske vozačke dozvole traži i posedovanje međunarodne vozačke dozvole tokom prvih 180 dana boravka. Nakon isteka 180 dana obavezno je zameniti srpsku dozvolu za brazilsku vozačku dozvolu.

Čile takođe traži posedovanje međunarodne vozačke dozvole. Tako, pored vozačke dozvole Republike Srbije neophodno je posedovanje međunarodne vozačke dozvole za upravljanje motornim vozilom, izuzev u slučaju tranzita ili privremenog turističkog boravka. U navedenom drugom slučaju, srpska vozačka dozvola važi samo za kategoriju B i to u periodu važenja dozvole za turistički boravak. Sud lokalne policije može zahtevati zvaničan prevod vozačke dozvole stranca. Strani državljani sa boravkom u Čileu, koji imaju nacionalne vozačke dozvole, mogu podneti zahtev za izdavanje čileanski vozačke dozvole ako ispunjavaju starosni uslov i ostale važeće kriterijume za izdavanje dozvole.

U Africi, Južnoafrička Republika zahteva da pored srpske vozačke dozvole, morate posedovati i međunarodnu vozačku dozvolu. Međutim, možete posedovati i zvanični prevod srpske dozvole na engleski jezik sačinjen kod diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u Južnoafričkoj Republici, a sve uz preduslov da su nacionalna ili međunarodna vozačka dozvola izdati pre datuma odobrenja privremenog ili stalnog boravka u JAR.

PROČITAJ:  Saudijska Arabija dozvolila kratkoročni najam smeštaja i očekuje turistički bum

Australija i međunarodna vozačka, kako to ide?

Možda je nakomplikovanije u Australiji, jer je korišćenje nacionalnih vozačkih dozvola drugih zemalja u nadležnosti je federalnih država. Iako su propisi federalnih država istovetni, te stranci koji ne poseduju vizu za stalni boravak, biznismeni ili lica sa privremenom radnom dozvolom, mogu upravljati motornim vozilom sa njihovom nacionalnom vozačkom dozvolom, uz posedovanje međunarodne vozačke dozvole ili prevoda iste na engleski jezik.

Međutim, u slučaju prestanka pomenutog statusa, a to je zbog dobijanja stalnog prebivališta ili državljanstva Australije, strani državljanin je u obavezi da pribavi australijsku dozvolu u roku od tri meseca od prestanka ranijeg, odnosno sticanja novog statusa. Državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Australiji, a stariji su od 25 godina, mogu da izvrše zamenu srpske vozačke dozvole za vozačku dozvolu Australije i to bez obaveze polaganja vozačkog ispita.

U Aziji, ako priznaju strane vozačke dozvole, neophodna je i međunarodna

Iako mnoge azijske države uopšte ne priznaju srpske ni međunarodne vozačke dozvole, to nije slučaj sa Južnom Korejom tj. Republikom Korejom. Tako se u Koreji priznaju vozačke dozvole Srbije, ali je nephodno da se poseduje i međunarodna vozačka dozvola. Rok važenja obe dozvole je godinu dana od datuma ulaska u Koreju.

Slično je i u Japanu, gde se priznaju se vozačke dozvole Srbije, ali je neophodno da se poseduje i međunarodna vozačka dozvola izdata na obrascu propisanom Ženevskom konvencijom iz 1949. godine.

PROČITAJ:  Air Serbia povezala letovima Beograd i Hamburg

Međutim, obratite povećanu pažnju da međunarodna vozačka dozvola nije isto što i zeleni karton, odnosno zelena karta osiguranja, koja je potrebna za mnoge države jer bez njega nećete moći ući u državu ili ćete ga morati kupiti na granici po mnogo višoj ceni.Booking.com

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare