Saveti za putovanja

Kako izbeći gužve za najveće turističke atrakcije

Gužva, turisti

Gužve u najvećim turističkim gradovima postale su nesnosne. Kako bi videli turističke atrakcije turisti se gužvaju u redovima ceo dan i neretko konačni pristup atrakciji većini presedne. Gladni i žedni, ali ne toliko kulture, već hrane i pića – turisti hitaju da „overe“ ono što su čekali ceo dan.

Oni posetioci koji nisu došli samo kako bi se fotografisali za društvene mreže, već koji su istinski željni posete iz kulturnog ugla, nakon više sati čekanja ne mogu natenane videti ono zbgo čega si došli.

Evo nekoliko saveta kako izbeći gužve za najveće turističke atrakcije, u turističkim gradovima koji se nalaze – u turističkim zemljama.

PROČITAJ:  Novogodišnji "bekpeking" - Kako da istražite svetske metropole tokom praznika

Pariz

U Parizu su gužve ispred turističkih atrakcija svaki dan u godini, bilo da je zima ili leto. Retko koji putnik u Pariz želi da zaobiđe Luvr, a tamo će zateći redove i redove posetilaca koji više ili manje strpljivo čekaju da uđu u ovaj prestižni evropski muzej.

Pariz, Luvr, Mona Liza
Kad si u Parizu vidi Mona Lizu

Jedini način da izbegnete gužvu prilikom posete Luvru ja da odete do muzeja petkom predveče kada su vrata ovog zdranja otvorena do 21.45 časova. Gužve su zada manje jer su mnogi završili posetu i traže gde će jesti ili se vraćaju u smeštaj u kome imaju večeru. To vam je, što vam je, osim ukoliko ne kupite kartu za muzej Luvr onlajn.

Rim

Večni grad – večna gužva. Kada putujete u Rim verovatno ćete želeti da posetite Vatikan, ali to isto želi još nekoliko stotina hiljada turista. Ne postoji doba godine kada nema gužve.

PROČITAJ:  Vozom iz Rima do skijališta Kortina d’Ampeco u Dolomitima

Međutim, postoji doba dana kada je gužva za obilazak Vatikana manja, a to je rano ujutro. Kada čujete prvog petla to znači da bi trebalo da budete već pred vratima Vatikana. To znaju i mnoge turističke agencije koje vode turiste u ove posete sabajle.

Panteon u Rimu
Panteon u Rimu

Ako ste ljubitelj i poznavalac Mikelanđela, odnosno njegovog rada ne morate uvek da trpite lakat u rebrima kelege turiste. Manje poznata Mikelanđelova dela se nalaze i na drugim mestima u Rimu kao što je na primer statua Mojsija u crkvi Svetog Petra i Uzdizanje Hrista u Bazilici Santa Marije. Pored toga što su manje gužve, lepota je i u tome što su ove turističke atrakcije besplatne.

Ipak najbolji način da se izbegne gužva za Vatikan je da se karte kupe unapred.

London

Gužve u Londonu su često nesnosne pogotovo ako ga posetite u kasno proleće i leto jer su su tada mnogi kulturni sadržaji besplatni za posetioce.

Nacionalna galerija London
Glavni ulaz u Nacionalnu galeriju u Londonu, Autor: Diego Delso / Wikipedia

Drugim rečima, London bi bilo najbolje posetiti u bilo koje drugo doba godine. Međutim, ukoliko nemate drugi izbor nego da posetite London za vreme gužve, obilizak nekih od najposećenijih atrakcija možete obaviti i van radnog vremena, odnosno od 8.50 do 10 sati ujutru, a cena manje gužve će vas koštati 33 funte po osobi.

Ipak, najbolja opcija za izbegavanje gužvi za londonske atrakcije je kupovina karata unapred.

Marakeš

Marakeš u Maroku smatra se jednim od najživoposnijih gradova ovog dela Afrike. Tu živopisnost mu daje i to da se osećate u njemu kao u košnici. Gužve su svuda što od lokalaca što od turista.

maroko marakeš
U Marakešu nema gužve samo na ovoj fotogradfiji

Kako bi mogli da dišete, ali ne na škrge, Marakeš posetite tokom zime kada ćete moći da lakše prođete ulicama medine, mazite magarca ili da teže budete namagarčeni u lokalnim prodavnicama i pijačnim tezgama.

Las Vegas

Grad u pustinji, pustinja u gradu – poseta Las Vegasu leti je najbolji izbor. S obzirom na to da je u gradu nesnosno vruće, tokom leta posete prestonici kocke su tada i najmanje. Ukoliko vam ne smeta vrućina, a imate čeličnu volju, ovo je najbolje vreme za izbegavanje gužvi.

Las Vegas
Las Vegas

Ne samo to. Tokom leta su i hoteli i letovi do Las Vegasa jeftiniji. S obzirom na to da mnogi turisti dolaze u prestonicu kocke baš zbog nje i najveći deo vremena provode u hotelima i kazinima, neke druge turističke atrakcije Las Vegasa koje su na otvorenom možete videti ne gurajući se u ogromnim gužvama kad upekne zvezda.

PROČITAJ:  Kip slobode - gde kupiti karte i kako isplanirati obilazak i posetu

Rio de Žaneiro

Rio de Žaneiro krasi lepo vreme, osim kada u njemu pada kiša. Kada u ovom brazilskom gradu lije kao iz kabla, a to je leti kada su temperature vazduha idealne, najviše je i turista odnosno gužve.

Rio de Janeiro, Brasil
Izbegavajte leto u Riju

Međutim, ako Rio de Žaneiro posetite zimi, čeka vas prava poslastica. Manje je gužvi i manje je padavina. Ruku na srce, gužvi će uvek biti, ali veća je šansa da ćete nešto stići obići.

Dubai

Dubai je, kao i Las Vegas, grad u pustinji i najbolje ga je posetiti tokom leta. Međutim, u njemu su tada gužve ogromne, a stajanje na otvorenom pod žarkim suncem nije lepo i idilično.

dubai
U Dubaiju gužva se može izbeći i ovako

Za posetu Dubaiju je najbolje naći optimum između teškog vremena i manje gužve te ga posetite u aprilu ili maju, odnosno septembru ili oktobru. Nije suviše vruće, a gužve su tu i tamo.

Njujork

Njujork je grad koji nikada ne spava, a to važi i za njegove stanovnike i za turiste. U Njujorku se svašta ima za videti i mnogo je turističkih atrakcija, muzeja i stvari na otvorenom, ali opet – gužve su prevelike i čekanje u redovima vam ne gine.

Njujork, Tajms skver
Njujork, Tajms skver

Međutim, tokom zime gužve u Njujorku su manje, a manja je i poseta tusrističkim sadržajima. Tada institucije kulture ovog grada daju velike popuste na ulaznice Isto ono što biste ostvarili i ukoliko ste ulaznice za Njujorške atrakcije kupili putem interneta.

PROČITAJ:  Novogodišnji "bekpeking" - Kako da istražite svetske metropole tokom praznika

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare