Vesti

Ko carinicima ne da šifru od mobilnog platiće kaznu

Granica

Organizacije za ljudska prava osudile su novi zakon na Novom Zelandu po kom putnicima koji odbiju da carinicima omoguće pristup svom telefonu tako što će im dati šifru za pristup, može biti izrečena novčana kazna u iznosu od više hiljade dolara.

Prema Zakonu o carini i akcizama za 2018. koji je stupio na snagu ove nedelje, zvaničnici će moći da zahtevaju od putnika da otključaju bilo koji elektronski uređaj kako bi ga pretražili. Svako ko ovo odbije može se suočiti sa krivičnim gonjenjem i novčanom kaznom i do 3.200 američkih dolara (5.000 NZD).

Zvaničnici takođe mogu i da zadrže uređaje i potencijalno ih konfiskuju od putnika koji odbijaju da dozvole pretragu na granici.

PROČITAJ:  Za američku vizu potrebno je predati i naloge na društvenim mrežama

Novozelandski savet za građanske slobode (CCL) opisao je novi zakon kao „ozbiljnu invaziju na ličnu privatnost kako osobe koja poseduje uređaj, tako i ljudi koji su sa njom komunicirali“.

Instagram, mobilni, pasvord
Ko ne bude hteo da carinicima da pasvorde za telefon, moraće da im da na hiljade dolara

– Savremeni mobilni telefoni sadrže veliku količinu visoko osetljivih privatnih informacija, uključujući e-poštu, pisma, medicinske podatke, lične fotografije i veoma lične fotografije, a ovaj zakon carini daje moć da uzima i nasilno otključava pametne telefone putnika bez opravdanja ili njihovog prava na žalbu, a to je upravo ono što je Carina oduvek želela, rekao je predsednik te grupe Tomas Bigl u svom saopštenju.

Fond za privatizaciju Novog Zelanda napomenuo je da su njegovi članovi izrazili zabrinutost tokom konsultacija na temu davanja lozinki graničnim službenicima i zaštitnih mera za pretraživanje uređaja, koje vlada očigledno nije uvažila.

Portparol carine na Novom Zelandu rekla je da je promena zakona neophodna jer „prelazak sa papirnog sistema na elektronske sisteme znači i to da se većina zabranjenih materijala i dokumenata sada čuva elektronski.“

I dok je carinskim službenicima u više zemalja zakonom dozvoljeno da pretražuju putničke uređaje, Novi Zeland je prva zemlja koja uvodi novčanu kaznu za one koji odbiju da carinicima predaju lozinke ili pin brojeve kako bi im to omogućili.

SAD, zatvor
Stranim državljanima koji putuju u SAD može se odbiti ulazak ukoliko se proceni da „ne sarađuju“, a ako su u pitanju Amerikanci – mogu biti i pritvoreni

Stranim državljanima koji putuju u SAD, a koji to isto odbiju može se odbiti ulazak ukoliko se proceni da „ne sarađuju“ sa službenicima na graničnom prelazu, dok američki državljani u tom slučaju mogu biti zadržani, a njihovi uređaji konfiskovani.

I fondacije Electronic Frontier (EFF) i Američka unija civilnih sloboda (ACLU) tužile su američku vladu da prisiljava zvaničnike da traže nalog na osnovu verovatnog razloga, i pre nego što izvrše pretrese elektronskih uređaja na granici.

Portparol Carine Novog Zelanda izjavio je da je broj ispitivanih elektronskih uređaja „veoma nizak“, dodajući da je od 14 miliona putničkih rizika koliko ih je procenjeno i obrađeno 2017. godine, „pregledano samo 537 uređaja.“

Prema CCL-u, novozelandska carina je prvobitno zahtevala da mogu da vrše pretragu uređaja bez ograničenja, ali su zakonodavci tražili da preduslov bude „razuman razlog“.

Štaviše, organizacija za građanske slobode je istakla da bi ovaj zakon mogli lako da izbegnu oni koji imaju šta da sakriju, dok bi njime bili pogođeni nevini građani.

– Svaki profesionalni kriminalac može lako da prebaci svoje podatke na internet i putuje sa praznim telefonom, a da nakon što uđe u željenu zemlju na uređaj vrati sve što je moglo da ga inkriminiše. S druge strane, oni koji se ovoga ne bi dosetili bi svakako radije platili novčanu kaznu od 3.200 dolara nego dali svoje lozinke i rizikovali da carinici steknu uvid u dokaze koji se odnose na krivična dela koja podrazumevaju zatvorsku kaznu, navodi se u izjavi CCL.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare