Srbija

Mačkov kamen: Na mestu stradanja izgraće se fudbal i bančiti

Mačkov kamen, mesto stradanja srpske vojske u Prvom svetskom ratu, umesto da bude mesto na koje će dolaziti posetioci da odaju počast jednoj od niza bitaka tokom sukoba na Drini – postaće banalni turistički kompleks.

Naime, prema pisanju eKapije, Opština Krupanj je raspisala je tender za izradu Plana detaljne regulacije za izgradnju turističkog kompleksa Mačkov kamen koji će se prostirati na 7,93 hektara. Krupanj će za ovaj poduhvat izdvojiti tri miliona dinara.

Preporučujemo  Spasavanje života u prirodi: Koja je cena volontera

Fudbal preko leševa vojnika, a posle u SPA centar

Kako je navedeno u tehničkoj dokumentaciji tendera, kompleks će od Spomen kosturnice – Mačkov kamen biti udaljena oko 2,5 kilometara, a u planu je izgradnja turističkih sadržaja koji su orijentisani ka sportu i rekreaciji.

Ukoliko se izradi plan on će definisati izgradnju neophodne infrastrukture i izgradnju terena za fudbal, 4 košarkaška terena, teren za rukomet, teniski teren, sportsku halu, zatvoreni bazen i skijalište.

Preporučujemo  Spasavanje života u prirodi: Koja je cena volontera

Naravno, kako smo već navikli, gradiće se brojni hoteli. Tako je u planu je izgradnja 8 hotela, brojni ugostiteljski objekti, ali i – helidrom.

Nezahvalna otadžbina

Na mestu gde je poginulo 800 srpskih vojnika zahvalna otadžbina je u znak sećanja 1931. godine podigla na planini Jagodnji spomen-kosturnicu Mačkov kamen u kojoj se nalaze mošti vojnika.

Međutim, nezahvalna otadžbina omogućiće da mošti vojnika ne počivaju u miru, a izgradnjom kompleksa biće moguće da odmah iz SPA centra odate poštu slavnim precima.

Da li je neko za basket?
Da li je neko za basket?

Ukoliko vam finansije ili položaj dozvoljavaju poštu ćete moći odavati i iz vazduha sve dok helikopterom ne sletite na helidrom.

Da li je ovo pravi način za zaštitu kulturno-istorijske baštine, nismo sigurni. Srbija svesno bira da bude na začelju civilizacije, tako da pored uništavanja reka i planina, uništava i sopstvenu istoriju njenim banalizovanjem zarad sticanja profita pojedinaca.

Kome još treba da počiva u miru.

Preporučujemo  Spasavanje života u prirodi: Koja je cena volontera

Naslovna fotografija: ZoranCvetkovic / Wikimedia

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.