Vesti

Majorka želi da zabrani parti brodove

Brod

Na španskom ostrvu Majorki sve je više zahteva da se zabrane parti brodovi zbog velike buke. Majorka poslednjih godina želi da promeni svoju reputaciju parti destinacije sa mnoštvom pijanih, nepristojnih Britanaca i da se fokusira na druge oblike turizma.

Neparlamentarne stranke okupljene oko inicijative Mes per Majorka (MES) podnele su 27. avgusta zahtev da se ograniči uticaj bučnih „pijanih krstarenja“. Zamenica vođe MES-a, Huanina Kampomar, istakla je da žele da osiguraju održivu budućnost obale koju bi svi trebalo da koriste na odgovoran način, dok je načelnik grada Palme, Neus Triol, dodao da su parti brodovi primer loše turističke aktivnosti koja ugrožava ekonomski model kom streme.

Prošlog meseca je vlada Baleara predložila nova pravila prema kojima bi se zabranilo neograničeno točenje alkohola u svim all inclusive odmaralištima. Direktor turističke zajednice Baleara, Antoni Sans, rekao je lokalnim novinama Diario de Mallorca da ne nameravaju potpunu zabranu alkohola jer je to nemoguće, ali da žele da regulišu njegovu upotrebu.

Majorka s razlogom hoće da promeni svoju turističku reputaciju

– Umesto da ograničimo količinu ili vreme točenja alkohola, predlažemo da ipak ne bude uključen u aranžmane već da se prodaje zasebno, rekao je Sans.

Opština Kalvija, mesto gde se nalazi zloglasni parti resort Megeluf, počela je postupak „čišćenja imidža grada“ još 2015. tako što su uveli kažnjavnje necivilizovanog ponašanja. Popis je dodatno proširen 2016. i 2017. te su na područje upućene dodatne policijske snage sa zadatkom da obezbede da se turisti ponašaju po propisima.

Pravila uključuju zabranu obavljanja nužde na javnim mestima, seks i golotinju u javnosti, bacanje smeća, kidanje grana drveća i puštanje muzike glasnije od 65 decibela. Kazne za prekršioce kreću se od 100 evra za manje prekršaje poput penjanja na drveće, pa do 3.000 evra za ozbiljne prekršaje kao što su vandalizam ili prodavanje alkohola maloletnicima.

Majorka, Španija, brod
Čelnici Majorke žele da obezbede civilizovano ponašanje turista

– Našim turistima poboljšali smo iskustvo odmora i više nismo stalna tema crnih hronika. Broj hapšenja značajno se smanjio, kao i skakanje s balkona te drugi oblici ilegalnog ili nedruštvenog ponašanja, rekao je načelnik Kalvije.

Majorka
Građani Majorke zaslužuju bolji tretman od strane svojih gostiju

Krajnji cilj lokalnih vlasti su parti brodovi, odnosno brodovi na kojima se održavaju žurke ili oni koji dovoze putnike isključivo radi žurki koje se održavaju na kopnu.

– Sve prekomerne aktivnosti moraju biti regulisane. Vreme je da pronađemo rešenje za probleme sa kojima su suočeni naši građani, pogotovo u priobalnim mestima, najavio je Rafel Sedano, odbornik mesta Eskuera Oberta de Kalvija.

Izvor: Jutarnji.hr

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare