Srbija

Mapa nepokretnih kulturnih dobara i spomenika Beograda

Beograd

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda završio je mapiranje nepokretnog kulturnog nasleđa beogradskih opština i javnih spomenika, koje je kao trogodišnji projekat započeo 2018. godine, sa ciljem da se u vidu kartografije sačini prezentacija nasleđa koje treba da sačuvamo.

Na geografsko-topografskim mapama prezentovana su kulturna dobra sa svojom lokacijom, vizuelnim prikazom i sažetim opisom.

Tokom prve godine realizacije projekta urađeni su kartografski prikazi šest centralnih gradskih opština kao što su Stari grad, Savski venac, Vračar, Palilula, Zemun i Lazarevac, sa unetim nepokretnim kulturnim dobrima i javnim spomenicima. Iste godine, u okviru Sajma knjiga 2018, ovaj Zavod svečano je prezentovao javnosti projekat.

Nepokretna kulturna dobra Beograda

U toku naredne godine su urađene mape opština Surčin, Sopot, Mladenovac, Voždovac, Zvezdara i Novi Beograd, a treća i završna faza projekta realizovana je ove godine izradom preostalih pet mapa za opštine Grocka, Barajevo, Čukarica, Rakovica i Obrenovac.

Zavod za zaštitu spomenika kulture uspostavio je saradnju za realizaciju ovog projekta sa opštinama Savski venac i Zemun, koje su štampale mapu opštine sa prikazom nepokretnog kulturnog nasleđa, te je pozvao i ostale beogradske opštine da se pridruže.

Osim izrade mape u štampanom obliku, u saradnji sa lokalnim samoupravama predviđena je i njihova interaktivna veb-prezentacija na internet stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Nepokretna kulturna dobra Beograda

Krunu trogodišnjeg projekta predstavlja jedinstvena sintezna mapa sa prikazom administrativnog predela Beograda, čiji je cilj upoznavanje lokalne zajednice sa spomeničkim nasleđem u neposrednom okruženju, isticanje značajnih kulturno-istorijskih tačaka na teritoriji svih sedamnaest beogradskih opština, ukazivanje na moguće itinerere u oblasti kulturnog turizma i upotreba mapa u turističke svrhe.

Izvor: Beoinfo, autor naslovne fotografije: Oksana Skendžić

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Jedan komentar

  • Ove godine definitivno necu ici na more, resio sam da zakupim apartman u Beogradu da obidjemo upoznamo prestonicu malo bolje i malo uzivamo u nocnom zivotu.

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.