Po belom svetu

Novi Sad na trećem mestu liste top 10 obaveznih destinacija za 2019. godinu

Leto je – sudeći po vremenskim prilikama ovih dana – odavno za nama, pa većina nas verovatno radije planira prolećna putovanja ili naredno letovanje umesto zimovanja i dočeka Nove godine. U to ime, predstavljamo vam 10 svetskih gradova koji su se našli na top listi onih koje treba posetiti 2019. godine, a među kojima je svoje mesto našao i Novi Sad, opisan kao „elegantan, ali opušten“. 

Portal lonelyplanet sastavio je spisak gradova koji će najpre zadovoljiti maštu turista iz celog sveta, vodeći se ne trendovima – jer je mnoge od njih opisao kao potcenjene kada su turistički pohodi u pitanju – već njihovim najznačajnijim obeležjima, jedinstvenom atmosferom i atrakcijama za koje mnogi nisu ni znali da postoje.


1. Kopenhagen, Danska

Kopenhagen, Danska
Kopenhagen se može opisati različitim pridevima, ali je najpogodniji „nezaustavljiv“

Glavni grad Danske je najbolje opisati kao nezaustavljiv. Urbane farme, revolucionarni skandinavski meni i pravi bum prodavaca ulične hrane po celoj danskoj prestonici, najbolje se ogledaju u bivšem brodogradilištu, na kom se sada nalazi kraft market Refen. Zabavni park Tivoli Gardens spreman je za februarsku sezonu, a turiste čekaju i planinarske staze skijališta na krovu Amager Bake-a. Kulturni centar Blox bi takođe trebalo uvrstiti na spisak gradskih atrakcija koje morate videti, dok će završetak Citiringen linije metroa predviđen za sredinu naredne godine doneti još lakše krstarenje Kopenhagenom u susret novim gradskim avanturama.

2. Šendžen, Kina

Poslovni kompleks East Pacific u Šendženu
Poslovni kompleks East Pacific u Šendženu, By jo.sau

Dobrodošli u najinovativniji grad Kine – istočnjačku Silikonsku dolinu. Privučeni njegovim tehnološkim inovacijama, kreativci iz svih krajeva sveta hrle u ovaj grad pored Hong Konga. Ranije poznat kao jeftinija alternativa noćnog života Hong Konga, Šendžen sada ima sopstvenu i veoma razvijenu indi-muzičku scenu, sjajne kafiće, relativno mali kontigent domaćih pivara i čitav novi umetnički kvart podignut u delu grada gde su nekada bila stara skladišta. U protekle tri godine u njemu je, u saradnji sa londonskim V&A muzejom, otvoreno Dizajnersko društvo, Muzej savremene umetnosti (MOCAPE), kao i Selo umetnosti nasleđa OCT-LOFT.

3. Novi Sad, Srbija

Novi Sad
Novi Sad se u poslednjih nekoliko godina našao u centru pažnje, i to ne samo zbog Exita

Elegantan, ali opušten, Novi Sad našao se poslednjih godina u centru pažnje, prkoseći svom statusu drugog najvećeg grada u Srbiji. Domaćin čuvenog EXIT festivala, čije se 20. izdanje poklapa sa mandatom Novog Sada kao Evropske omladinske prestonice za 2019. godinu, za ovu priliku je organizovao uređivanje Petrovaradinske tvrđave na kojoj se festival i održava. Uz to, nekada oronula Kineska četvrt sada je pretvorena u distrikt alternativne kulture, dok novi Gradić Fest, koji odiše kreativnom energijom reinvigorating Petrovaradin kroz muziku, film, pozorište i umetnost, doprinoseći tome da Novi Sad što pre osvoji još jednu titulu Evropske prestonice kulture za 2021. godinu.

4. Majami, SAD

Majami, Florida
Majami je poznat po svojim prekrasnim plažama i bogatom noćnom životu

Poznat po svojim prekrasnim plažama i bogatom noćnom životu, Majami je odavno osvojio svetske putnike koji traže parče tropskog raja. Iako Magični grad, što je jedan od nadimaka Majamija, i dalje predstavlja solidnu opciju za bekstvo od zime, u poslednjih nekoliko godina svedoci smo transformacije Majamija u umetnički centar, gastronomsku destinaciju i inovatora u oblasti urbanog dizajna. Centar Majamija je preporođen otvaranjem proslavljenog Muzeja nauke u koji je uloženo 305 miliona dolara, dok je dizajnerski kvart postao pravi kulturni magnet sa svojom atraktivnom arhitekturom, javnim umetničkim instalacijama i novim kulturnim programom koji je u ekspanziji.

5. Katmandu, Nepal

Katmandu, Nepal
Katmandu je danas poželjniji za život i odmor nego što je to ikada bio u poslednjih par decenija

Nakon zemljotresa 2015. godine, novinski izveštaji iz Katmandua svodili su se na opise grada slomljenog u žalosti, ali danas, tri godine kasnije, uz njega ide potpuno drugačija naracija, o rekonstrukciji i podmlađivanju. Naravno, i dalje ima mnogo posla na planu rekonstrukcije veličanstvenih spomenika srušenih tokom prirodne katastrofe, ali je istorijskim atrakcijama Katmandua već vraćena stara slava. Napori uloženi u to da se u gradu smanje ozloglašena saobraćajna gužva, smog i buka učinili su Katmandu poželjnijim za život nego što je to ikada bio u poslednjih nekoliko decenija, a u lavirintu uličica Starog grada čak možete da računate i na hvatanje vaj-faja.

6. Meksiko Siti, Meksiko

Meksiko Siti, Meksiko
Meksiko Siti je s razlogom imenovan za Svetsku prestonicu dizajna za 2018. godinu

Meksička prestonica je svedok čitavih vekova arhitektonskog dizajna i umetničkih pokreta. Zgrade iz pretkolumbovske ere uzdižu se iznad gradskog terena, dok kolonijalne katedrale kao što je privatni Muzej Sumaja u kom je izloženo 66.000 eksponata sijaju pod večitim suncem. Iz tih razloga, ali i mnogih drugih, Meksiko Siti je imenovan za Svetsku prestonicu dizajna za 2018. godinu, što je titula koju je do sad ponelo samo šest drugih gradova, od kojih nijedan nije bio u SAD. Kako se formirala, klasa meksičkih kreativaca je prihvatala uticaj viševekovne tradicije, dokazujući da je dizajn efikasno sredstvo ekonomskog, socijalnog i kulturnog razvoja.

7. Dakar, Senegal

Dakar, Senegal
Dakar je jedan od najdinamičnijih afričkih gradova

Jedan od najdinamičnijih gradova Afrike nudi zapanjujuću mešavinu osunčanih plaža, šarenih pijaca i noćnih klubova iz kojih ujutru, na prvi poziv za molitvu, mladi u velikom broju izlaze na tropski pejzaž. Uprkos činjenici da može da se pohvali bezbrojnim atrakcijama, glavni grad Senegala je dugo bio van spiska željenih destinacija mnogih turista. Sve to će se ubrzo promeniti budući da Dakar polako zauzima poziciju grada koji je novo turističko sklonište u Zapadnoj Africi. Njegov novi status će pospešiti i otvaranje potpuno novog međunarodnog aerodroma, u koji je SAD uložila 600 miliona dolara i koji je građen više od 10 godina.

8. Sijetl, SAD

Sijetl, SAD
Sijetl je oduvek bio u centru pažnje svetskih putnika

Pametan, progresivan i krcat kreativnom energijom, Sijetl je retko van centra pažnje i to na globalnom nivou. U gradu koji ima naviku da domaće ideje pretvara u internacionalne brendove, Amazon se izdvaja kao brend koji maltene polaže pravo na novinske naslove. Najveći svetski onlajn prodavac je radikalno transformisao komšiluk u Denny Triangle-u, stvarajući poslovni kvart sa elegantnim poslovnim kulama, u kojima radnici dele kancelarijski prostor sa 40.000 biljaka. Treba pomenuti i tunel vredan više milijardi dolara koji je zamenio ružni autoput i izdvojio se kao zasebna turistička atrakcija.

9. Zadar, Hrvatska

Zadar, Hrvatska
Zadar je najponosniji na svoje Morske orgulje

Zadar se podigao iz pepela svoje ratne prošlosti izrastajući u kosmopolitski grad. Lutajući kroz Stari grad sa isprepletanim svetlim ulicama popločanim mermerom, u Zadru ćete otkriti super barove i opuštene kafiće, drevne rimske ruševine, inovativne muzeje i rustične restorane. Ovaj istinski arhitektonski Feniks najponosniji je na svoju rivu, na kojoj se na desetine meštana redovno okupljaju da slušaju čarobne zvuke Morskih orgulja kojima, za razliku od običnih kojima pogon daju vazdušne pumpe, energiju daje more, odnosno njegovi talasi. S obzirom na ovaj mehanizam, zadarske orgulje važe za turističku i arhitektonsku atrakciju koja omogućava ljudima da čuju muziku koju priroda sama izvodi, pa ni ne čudi što su upravo one kultno obeležje centra Dalmacije. Zadar je grad u kom se turisti lako povezuju sa lokalnim običajima, atmosferom i kulturom, u kom eventualna klaustrofobija efikasno biva odstranjena raskošnim jadranskih vidicima.

10. Meknes, Maroko

Meknes, Maroko
Meknes je nepravedno potcenjena turistička destinacija, By José Luis Filpo Cabana

Ozloglašeni sultan koji je preselio prestonicu Maroka u Meknes davne 1672. godine bi se prevrtao u grobu kad bi znao koliko malo posetilaca danas obilazi ovaj grad u poređenju sa Fesom koji je do tada bio glavni grad Maroka, ili Marakešom. Ismail Šerif opustošio je palate Marakeša i rimske ruševine sa Volubilisa, inače smatrane najboljim rimskim spomenicima u severozapadnoj Africi, odakle je doneo ogromne količine kamena i mermera za izgradnju utvrđenja koje još uvek okružuje Meknes, ogromnih podzemnih prodavnica hrane, brojnih kapija, džamija i škola. U srcu grada, Ismailov mauzolej predstavlja nacionalno blago, čija će kompletna restauracija uskoro biti završena, dajući turistima samo još jedan dodatan razlog  da posete ovaj nedovoljno cenjeni carski grad.

Naslovna fotografija: By Mister No

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare