Vesti

Oktoberfest je otkazan znate zbog čega

Oktoberfest

Oktoberfest, najveći svetski festival piva koji se održava od 1810. godine, otkazan je zbog pandemije koronavirusa. To nije prvi put u istoriji da je festival otkazan.

Odluku o otkazivanju Oktoberfesta 2020. objavili su u početkom nedelje bavarski premijer Markus Soder i gradonačelnik Minhena Diter Rajter, pri čemu je Soder izjavio da im to zaista taško pada i da se radi o neverovatnoj šteti.

Oktoberfest se održava od 1810. godine i nije prvi put da je otkazan zbog vanrednih okolnosti. U 19. veku je otkazan zbog epidemije kolere, a u 20. veku zbog ratova i hiperinflacije. Ove godine festival je trebalo da se održi od 19. septembra do 4. oktobra.

Povodom otkazivanja Soder je izjavio da ovakva narodna slavlja poput Oktoberfesta „žive od blizine posetilaca“ i masovne posećenosti, te da se u takvoj situaciji ne može isključiti novo naglo širenje virusa covid-19.

Gradonačelnik Minhena Diter Rajter takođe je izrazio žaljenje, ali i zabrinutost zbog ekonomske štete koja nastaje otkazivanjem najvećeg narodnog slavlja na svetu, koji godišnje poseti oko šest miliona ljudi, a tom prilikom se u grad slije više od 1,2 milijarde evra.

Uzevši u obzir ekonomske posledice otkazivanja festivala gradonačelnik je izjavio kako je ovo „emocionalno težak trenutak za mene i ekonomski težak trenutak za grad“, što ima smisla jer se ovoliko novca slilo od turizma u Srbiji u 2019. godini.

Bavarska, čiji je glavni grad Minhen, nemačka je pokrajina koju je izuzentno pogodila pandemija korona virusa. Iako mere u borbi protiv širenja covid-19, koje su nemačka vlada i savezne pokrajine dogovorile prošle nedelje, između ostalog uključuju i zabranu održavanja velikih manifestacija kakav je Oktobarfest, za sada formalno uključuju zabrane za period do kraja avgusta.

Bavarski premijer je izjavio da „širenje virusa na takvom događaju bilo bi bilo neizbežno i to ne možemo da dopustimo“, te otud i odluka o otkazivanju festivala koji je planiran za septembar 2020. godine.

Koliko je ovo loša vest govori i zanimljivost da je tokom 16. dana festivala koji se održavao 2013. godine u jednom danu posluženo 7,7 miliona litara piva. Kakav nas to svet čeka nakon pandemije?

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare