Vesti

Otkazuju se svi turistički aranžmani do 15. maja, a novac se ne vraća

hotelska soba

Do 15. maja otkazuju se svi turistički aranžmani za inostranstvo, izjavio je Aleksandar Senčić, Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA). Aranžmani se otkazuju zbog vanredne situacije u zemlji, ali i zbog otežanih uslova putovanja u čitavom svetu koji su posledica pandemije korona virusa. Domaći hoteli su u krizi zbog nedostatka gostiju, a ostale niko ništa ne pita.

Iz organizacije navode da se radi o preko 100.000 turističkih aranžmana koje su građani Srbije uplatili uglavnom za putovanja na sever Italije i u druge gradove Evrope, druge zemlje poput Maroka i druge daleke destinacije. Senčić je rekao da je problem sa 100 hiljada putnika u aprilu i maju i da se za sad ne otkazuju Turska i Egipat. Međutim, zbog panike Senčić navodi da “ljudi neće hteti da putuju ni tamo gde nema opasnosti” i dodao da građani mogu da se obrate turističkim agencijama kod kojih su uplatili aranžmane kako bi se dogovorili o načinu kompenzacije. Istakao je da je predlog da građani za uplaćeni iznos dobiju neki drugi aranžman ili da isti aranžman realizuju u nekom drugom terminu.

Prema rečima Senčića uplaćeni novac za turističke aranžmane nije moguće vratiti zato što su njime unapred plaćeni i prevoz i smeštaj, a istakao je i da zbog cele situacije sa epidemijom korona virusa turističke agencije imaju probleme sa likvidnošću.

Ova godina je izgubljena za turizam

O nastaloj situaciji obavešteno je i resorno Ministarsvo trgovine, turizma i telekomunikacija od koga u asocijaciji YUTA očekuju dodatne razgovore, kako bi se našlo rešenje za pomoć turističkim agencijama.

Svi se nadaju da će resorno ministarstvo pomoći, kao što se najavljuje u drugim državama. “Nemačka je krenula s inicijativom da pola poreza i doprinosa plate poslodavci, a pola država, ali oni su ekonomski moćniji. Bez pomoći države teško ćemo preživeti. Vode se razgovori preko ministarstva, privredne komore, svi su upoznati, očekujemo rešenje, na ivici smo egzistencije, najavljuju se odlasci radnika na odmore i slobodne dane”, rekao je Senčić za N1.

Srpski turizam je takođe u krizi nezapamćenih razmera jer gostiju – nema, niti može da ih bude, a slično je i u hotelima širom Evrope. Direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES) Georgi Genov rekao je da je popunjenost kapaciteta u hotelima najviše do deset odsto i da će posle zdravstvene krize zbog korona virusa krenuti agresivna turistička kampanja kako bi se Srbija vratila na turističku mapu sveta.

U Srbiji je proglašeno vanredno stanje zbog epidemije korona virusa i mogućnost kretanja je sužena. Potražnja za hotelima u ovakvoj situaciji i bez proglašenog vanrednog stanja bila bi minimalna.

Kriza pogađa i male, ali njih niko ne pita

Dok turističke agencije i udruženja hotelijera traže pomoć od države, niko ne pita male ugostitelje i seoska domaćinstva kako im je dok traje kriza, niti se zna da li će oni dobiti pomoć od države s obzirom na to da bi na tržištu, bar deklarativno, svi trebalo da budu jednaki.

Kako bilo, prognoze su crne i nezahvalne, pogotovo jer je epidemija još u jeku. Da li je cilj spasavati samo velike dok mali treba da ostanu “prepušteni tržištu”, još se ne može reći.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare