Vesti

Ova zemlja želi isključivo vakcinisane turiste

Vakcine

Ne znamo na kom mestu turističkih prioriteta se kod antivaksera nalazi ova zemlja, ali pretpostavljamo da će ih zanimati odluka jednog od „Četiri Azijska Tigra“ da im zabrani ulazak u zemlju.

Sa željom da svoju naciju sačuva od zaraznih bolesti, singapurski ministar zdravlja predložio je izmene važećeg zakona koje bi nevakcinisane putnike praktično proglasile nepoželjnim.

Na osnovu internacionalnog sporazuma 196 zemalja, Singapur za sada zahteva od stranih turista potvrdu o vakcinaciju samo protiv nekoliko bolesti – primera radi, oni koji na ovo ostrvo dolaze iz Južne Amerike i Afrike moraju biti pelcovani protiv žute groznice, a ako nisu, mogu preći granicu, uz obavezu naknadne vakcinacije i po potrebi pristanak da budu zadržani u izolaciji ili pod nadzorom.

Postojeću listu bolesti koje apsolutno ne želi među svojih 5.6 miliona građana Singapur bi uskoro mogao da proširi i na ptičiji grip, ebolu i bliskoistočni respiratorni sindrom. Ovo ne treba da iznenađuje imajući u vidu da je 2003. 33 Singapuraca stradalo od SARS-a koji je usput naneo priličnu štetu i ekonomiji zemlje. Ako se uzme u obzir da je Azijski Gibraltar 2017. godine ugostio 17.4 miliona ljudi iz celog sveta, dodatno postaje jasna predostrožnost njegove vlade, kao i rešenost da stvari drži pod kontrolom.

Inicijator ovih izmena uverava javnost da eventualna proširenja ovlašćenja singapurskih vlasti ni u kom slučaju ne bi bila zloupotrebljavana, kao i da nijedan putnik namernik ne bi bio oteran sa vrata Singapura u koliko god lošem stanju bio, već da bi mu bila pružena hitna medicinska pomoć.

S druge strane, diskreciona moć prilikom odlučivanja ko će preći granicu a ko ne bila bi praćena pojačanom kontrolom i praćenjem infektivnih bolesti, na svim nivoima.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare