Boravak u prirodi

Preko Velebita do zvezda: Planinarsko sklonište zbog kog se vredi popeti na 1.200 metara

Velebit

Zadivljujući gorostas, hrvatski div poznatiji kao planina Velebit, svojim ljubiteljima nudi pravu poslasticu smeštenu u Šugarsku dulibu, sada poznatiju kao „prvi red do zvezda“. U pitanju je planinsko sklonište smešteno na visini od 1.212 metara, udaljeno na malo više od šest sati hoda od Baških Oštarija, koje se od sličnih objekata izdvaja po svom jedinstvenom izgledu.

Fascinantni planinarski kontejner koji je iznad svih očekivanja onih koji ga posete, samo je jedno u nizu genijalnih arhitektonskih rešenja arhitekte Ivana Juretića nastalo u saradnji sa Hrvatskim planinarskim savezom. Nakon što je radio na skloništu Rosijeva koliba i napravio sklonište na Ždrilu, Ivan Juretić bacio se na posao i u Šugarskoj dulibi. Stari kontejner koji je tamo bio postavljen sada je dobio nove velike prozore od termoizolacionog kaljenog sigurnosnog stakla, ojačanu strukturu ravnog krova s dodatnim slojem termoizolacije i neophodnu hidroizolacionu membranu koja će u narednim decenijama u planinskim ekstremnim uslovima obezbediti potpunu vodootpornost.

Velebit
Fascinantni planinarski kontejner koji je iznad svih očekivanja onih koji ga posete, samo je jedno u nizu genijalnih arhitektonskih rešenja arhitekte Ivana Juretića, Autor: Dario Kožul

Ispod kontejnera ukopano je i izolovano otpremište za kišnicu zapremine hiljadu litara, spojeno sa krovnom površinom, a za napajanje električnom energijom ugrađen je solarni panel. Sklonište raspolaže sa dve rasvetne linije, električnom pumpom za crpljenje vode, USB utičnicama i utičnicom na 230 V.

Novi inventar i nameštaj skloništa čine petnaestak metara dugačka klupica/ležaj, četiri posebno oblikovana stola koji se mogu pretvoriti u krevete, luster, mala polica s umivaonikom, centralno postavljena peć spojena sa dimnjakom i manje prostor za inventar ispod klupe. Sklonište raspolaže sa desetak spavaćih mesta, a posebna pogodnost su četiri pomoćna viseća platnena ležaja koji se po potrebi razapinju između stranica kontejnera.

Velebit
Za ovo sklonište na Šugarskoj dulibi izdvojeno je oko 300 hiljada kuna, Autor: Dario Kožul

Najveći deo završnih radova na ovom skloništu odrađen je u periodu između 28. jula i 8. avgusta prošle godine, kada je stavljeno na raspolaganje planinarima.  Prema pisanju dnevnika.hr, montažni elementi za sklonište transportovani su prvo kamionom, a potom helikopterom, kojim su u petnaestak paketa prebačeni do kontejnera na Šugarskoj dulibi. Istovremeno, sa Šugarske dulibe odvezeno je oko pet tona otpada sakupljenog čišćenjem skloništa i njegove neposredne okoline.

PROČITAJ:  Nepalac osvojio vrh Mont Everesta 28. put

Za pomoć u desetodnevnim završnim radovima odazvalo se skoro dvadesetak planinara volontera iz različitih delova Hrvatske i Slovenije, kao i nadzornici iz Parka prirode Velebit, i članovi Gorske službe spasavanja Gospić i Hrvatskog planinarskog saveza.

– Ovo je budućnost planinarenja kod nas jer se na ovaj način najmanje zagađuje planina, pri čemu svi znamo koliko su značajna skloništa za ljude i u bezbednosnom smislu. Planinarima znači da odmore između dve ture, prenoće, imaju vodu… generalno, da su sigurni – rekao je Darko Berljak iz HPS-a, dodajući kako nema prevelikog interesa za ulaganja u planinarske domove na Velebitu, zbog čega su skloništa idealna rešenja.

Velebit
Montažni elementi za sklonište transportovani su prvo kamionom, a potom helikopterom, Autor: Dario Kožul

Za ovo sklonište na Šugarskoj dulibi izdvojeno je oko 300 hiljada kuna (skoro pet miliona dinara), pri čemu su sami radovi izvođeni na volonterskoj osnovi pod vođstvom arhitekte Ivana Juretića, dok je nabavku, izradu i prevoz materijala finansirao inicijator same obnove  – Hrvatski planinarski savez.

Tako je zahvaljujući entuzijazmu i ljubavi prema planini, starac Velebit dobio je lepoticu čija je unutrašnjost toliko dizajnerski doterana da se može meriti i sa samim zvezdanim nebom koje se iz njene utrobe može promatrati kroz ogromne staklene površine. Preostaje još samo molba svim planinarima da paze na sklonište i ostave ga u onakvom stanju u kakvom su ga pronašli, budući da se na tako udaljenom mestu, takav dragul ne može često naći.

Fotografije objavljene uz dozvolu autora Dario Kožul  a pogledajte i ostale:

https://www.instagram.com/p/BX5UvGdBqyP/

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare