Boravak u prirodi Vesti

Poskupeo ulaz u crnogorske nacionalne parkove

Durmitor Crna Gora nacionalni park

Ulaz u crnogorske nacionalne parkove je poskupeo. Uvećanje cena karata za ulazak u svih pet nacionalnih parkova Crne Gore Vlada je potvrdila nakon što je javno preduzeće koje upravlja ovim zaštićenim pordučjima dalo predlog novog cenovnika.

Nove naknade za ulazak u NP Skadarsko jezero i NP Durmitor iznosiće pet evra, za NP Biogradska gora četiri evra, a za NP Lovćen i NP Prokletije tri evra. Takođe, uvedene su i tri nove naknade: za vožnju turističkim vozom, kao i za organizovanje džip i kombi tura.

JP Nacionalni parkovi Crne Gore u saopštenju su naveli da je reč o donesene izmene „imaju uporište ima u Zakonu o zaštiti prirode i Zakonu o nacionalnim parkovima“.

„Podsećamo javnost na niz pogodnosti za posetioce od kojih izdvajamo besplatan ulazak u svih pet nacionalnih parkova za decu do 15 godina, kao i na umanjenu cenu godišnje ulaznice za nacionalne parkove koja podrazumeva neograničen broj ulazaka u svih pet zaštićenih područja, po ceni od 13,50 evra. Ovom cenom godišnje ulaznice za sve parkove želimo podstaći posetioce da po povoljnijim uslovima borave na prostoru nacionalnih parkova tokom jedne kalendarske godine. Takođe, za unapred najavljene grupe učenika, studenata, penzionera, sindikalnih organizacija, planinarskih društava naknada za ulazak u parkove umanjuje se 50 odsto“, naveli su iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

Durmitor
Nacionalni park Durmitor

Razlog više za novi cenovnik vide i u tome da se iznosi nisu menjali u proteklih 10 godina, „dok su se cene u turizmu za različite usluge u Crnoj Gori značajno povećale“.

„Kada je reč o najnovijim izmenama visina naknada, ističemo da one ne predstavljaju ishitrenu odluku već posledicu niza negativnih faktora koji su poslednjih godina uticali na ukupne turističke tokove, kao i posledicu nedostatka sredstava za realizaciju aktivnosti definisanih strateškim dokumentima JPNPCG. Stupanjem na snagu ove Odluke obezbediće se prihodi koji će se koristiti za zaštitu, razvoj i unapređenje nacionalnih parkova, realizaciju programskih aktivnosti, a samim tim unapređivanje i kvalitetnije sprovođenje planova i programa upravljanja nacionalnih parkova. Takođe, stvoriće se uslovi za realizaciju Finansijskog plana JP NPCG za 2023. godinu, posebno u delu obezbeđivanja neophodnih sredstava za finalizaciju započetih investicionih ulaganja u infrastrukturu“, zaključuju u JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

PROČITAJ:  Plaćanje putarine u Crnoj Gori srpskim TAG uređajem

Izvor: Bankar.me

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare