Srbija

Rajačke pimnice očekuje infrastrukturno sređivanje

Rajačke pimnice

Rajačke pimnice očekuje infrastrukturno sređivanje. Ministarstvo trgovine, GIZ i EU Srbija oglasilo je poziv za iskazivanje interesa za infrastrukturno sređivanje čuvenog vinskog sela, u okviru projekta EU koji finansira kulturno nasleđe i razvoj turizma.

Predmet tendera za koji se poziv i potpisivanje ugovora očekuje u periodu od februara do aprila, podrazumeva izgradnju pešačkih staza, vodovoda i kanalizacije, cevovoda za bunare i rezevoare, stanice zaa tretman vode, kao i rekonstrukciju trafo stanice i javnog osvetljenja u selu.

PROČITAJ:  Viminacijum kroz virtuelnu stvarnost preko aplikacije

Pored svog bogatstva koje pimnice mogu da ponude, da se zaključiti da imaju ozbiljan turistički potencijal. Priroda, vino, arhitektura i mističnost kojima obiluje ovo mesto mogu da privuku svakog posetioca, bilo da traga za uživanjem u prirodi, degustaciji vina ili neobičnoj arhitekturi i umetnosti. Shodno tome, projekat „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ nastoji da podrži lokalno stanovništvo u iskorišćavanju ovog potencijala. Cilj Projekta je da unapredi uslove i komfor boravka u pimnicama infrastrukturalnim opremanjem. Sredstvima i aktivnostima projekta će biti uvedeno redovno i stabilno vodosnabdevanje, biće uvedena i stabilizovana elektroenergetska mreža, što bi trebalo da omogući povećanje smeštajnih kapaciteta, a time i povećati broj posetilaca. Pored infrastrukturnih radova, biće sprovedene obuke zaposlenih u turističkom sektoru, kako bi se ugostiteljske delatnosti podigle na viši nivo. U istom cilju biće sproveden i program bespovratne pomoći (grantovi), preko koga će svi koji se bave turizmom moći da konkurišu sa projektima čiji je cilj poboljšanje turističke usluge.

Konačni cilj Evropske unije (EU) kao donatora i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) kao partnera koji projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ sprovodi, je da se poveća broj zaposlenih u ovom regionu kroz podizanje kvaliteta i obima turističke ponude, a time i ekonomka situacija u Negotinskoj Krajini.

PROČITAJ:  Feliks Romulijanu i muzej u Zaječaru posetilo preko 40.000 ljudi tokom 2022. godine

Rok za iskazivanje interesa je 21. februar 2023. godine.

Izvor: eKapija, naslovna fotografija: Uroš Nedeljković

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama AirHelp+ 300X50
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Linkedin mora za poso

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.