Srbija

Rajačke pimnice očekuje infrastrukturno sređivanje

Rajačke pimnice

Rajačke pimnice očekuje infrastrukturno sređivanje. Ministarstvo trgovine, GIZ i EU Srbija oglasilo je poziv za iskazivanje interesa za infrastrukturno sređivanje čuvenog vinskog sela, u okviru projekta EU koji finansira kulturno nasleđe i razvoj turizma.

Predmet tendera za koji se poziv i potpisivanje ugovora očekuje u periodu od februara do aprila, podrazumeva izgradnju pešačkih staza, vodovoda i kanalizacije, cevovoda za bunare i rezevoare, stanice zaa tretman vode, kao i rekonstrukciju trafo stanice i javnog osvetljenja u selu.

Pored svog bogatstva koje pimnice mogu da ponude, da se zaključiti da imaju ozbiljan turistički potencijal. Priroda, vino, arhitektura i mističnost kojima obiluje ovo mesto mogu da privuku svakog posetioca, bilo da traga za uživanjem u prirodi, degustaciji vina ili neobičnoj arhitekturi i umetnosti. Shodno tome, projekat „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ nastoji da podrži lokalno stanovništvo u iskorišćavanju ovog potencijala. Cilj Projekta je da unapredi uslove i komfor boravka u pimnicama infrastrukturalnim opremanjem. Sredstvima i aktivnostima projekta će biti uvedeno redovno i stabilno vodosnabdevanje, biće uvedena i stabilizovana elektroenergetska mreža, što bi trebalo da omogući povećanje smeštajnih kapaciteta, a time i povećati broj posetilaca. Pored infrastrukturnih radova, biće sprovedene obuke zaposlenih u turističkom sektoru, kako bi se ugostiteljske delatnosti podigle na viši nivo. U istom cilju biće sproveden i program bespovratne pomoći (grantovi), preko koga će svi koji se bave turizmom moći da konkurišu sa projektima čiji je cilj poboljšanje turističke usluge.

Konačni cilj Evropske unije (EU) kao donatora i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) kao partnera koji projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ sprovodi, je da se poveća broj zaposlenih u ovom regionu kroz podizanje kvaliteta i obima turističke ponude, a time i ekonomka situacija u Negotinskoj Krajini.

Rok za iskazivanje interesa je 21. februar 2023. godine.

Izvor: eKapija, naslovna fotografija: Uroš Nedeljković

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare