Vesti

Reka Vjosa proglašena za nacionalni park: Pobeda ekologa

Vjosa reka Albanija

Reka Vjosa (Vojuša) u Albaniji proglašena je za nacionalni park nakon odluke albanske vlade. Ova odluka se smatra pobedom ekologa koji se godinama bore protiv izgradnje hidroelektrana duž plovnog puta ove reke u južnom delu Albanije.

Vjosa važi za poslednju divlju reku u Evropi zato što neprekidno teče duž celih 270 kilometara, od Grčke gde izvire u planinama Pind u Epiru, preko južne Albanije i potom se kod Valone uliva u Jadransko more. Duž celog toka nema nikakvih brana ili hidroelektrana i jedna je od retkih evropskih reka u čijoj dolini nema većih naselja ni industrije.

PROČITAJ:  Putovanja tokom leta će biti sve manje

Reka je stanište za oko 1.000 biljnih i životinjskih vrsta, uključujući i one kritično ugrožene, kao što su evropska jegulja i neke endemske biljne vrste.

Značaj proglašenja reke Vjose nacionalnim parkom, zajedno sa njenim pritokama je u tome što će u zaštićenom području biti zabranjena gradnja, a albanski premijer je izjavio da će opredeliti bužet od 80 miliona dolara kako bi se izgradila postrojenja za prečišćavanje voda koje dospevaju u reku.

„Danas zauvek štitimo poslednju divlju reku Evrope“, rekao je premijer Rama tokom ceremonije potpisivanja odluke u južnom gradu Tepelena, oko 215 kilometara od glavnog grada Tirane, prenosi Rojters.

Ističe se da će to biti džinovski park, jer će imati 12.700 hektara zemlje i da se proteže kroz celu zemlju. Albanija proizvodi gotovo svu svoju električnu energiju iz hidroenergije i planirala je da izgradi 30 hidroelektrana duž reke kako bi zadovoljila sve veću potražnju za električnom energijom.

PROČITAJ:  Smanjena cena rominga između Srbije i EU

„Ovo je istorijski trenutak za Vjosu, koja će konačno zauvek teći slobodno“, saopštila je EkoAlbanija, vodeća nevladina organizacija nakon ishoda desetogodišnje borbe za spas reke na svojoj Fejsbuk stranici.

Tok reke Vjose promenio je zemljotres u 3. veku, što je doprinelo propasti drevnog grada Apolonije.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare