Saveti za putovanja

Šta ne sme da se nosi u ručnom prtljagu prilikom putovanja avionom

Ručni prtljag šta sme, a šta ne sme u njega

Šta sme da se unese u ručnom prtljagu, a šta treba predati na kontrolnom punktu je pitanje koje interesuje svakog putnika koji se sprema na let avionom. Pre putovanja avionom treba proveriti ovu listu jer postoji mogućnost da vas vrate sa kontrole, a nekada i da vam zaplene predmete.

Pored tečnosti koju ne smete unositi u pakovanjima većim od 100 mililitara u ručnom prtljagu (pri čemu treba napomenuti da u tečnosti spadaju kikiriki buter, maskare i snežne kugle) postoje brojni drugi predmeti za koje je krajnje logično što ne smete da ih nosite sa sobom u avion, ali i oni za koje to možda ne biste pretpostavili.

Jasno je da putnicima nije dozvoljeno unošenje eksploziva i zapaljivih supstanci, eksplozivnih naprava kao i naprava čijom upotrebom mogu da se izazovu ozbiljne povrede ili ugrozi bezbednost aviona. Drugim rečima, u avion ne možete uneti pištolje, vatreno oružje i druge uređaje koji ispaljuju projektile, uređaje za omamljivanje, predmete sa oštrim vrhom ili oštrom ivicom, bilo kakav alat, tupe predmete, kao ni eksplozive i zapaljive naprave i materije.

U ručnom prtljagu je dozvoljeno svašta uneti u avion, ali ipak postoje određene zabrane koje se mogu zaobići pod određenim uslovima.

Pištolji, vatreno oružje i drugi uređaji koji ispaljuju projektile – ne mogu u ručni prtljag

U navedene uređaje spadaju svi oni koji mogu (ili izgledaju kao da mogu) biti upotrebljeni da izazovu ozbiljne povrede ispaljivanjem projektila. To je uglavnom vatreno oružje svih vrsta kao što su pištolji, revolveri, puške, sačmare i slično. Isto važi i za dečje pištolje, replike i imitacije vatrenog oružja za koje se može pomisliti da je pravo, kao i sastavne delove vatrenog oružja, isključujući teleskopske nišane.

U ručnom prtljagu ne možete uneti ni vazdušne i CO2 pištolje, kao što su pištolji sa dijabolama, puške i revolveri, signalni i startni pištolji.

Ako ste Robin Hud ili Viljem Tel neće vas obradovati činjenica da u ručnom prtljagu nećete moći da prenesete lukove, strele i samostrele. Ljubiteljimaa ronjenja i roniocima se neće svideti ni zabrana unošenja harpuna i podvodnih pušaka.

Male praćke i katapulti takođe nisu dozvoljeni za unos u avion u ručnoj torbi, pa pretpostavljamo da tom logikom ne možete poneti ni veliki katapult i veliku praćku.

Sve navedeno se ipak može uneti u čekirani, odnosno predati prtljag, ali pod uslovom da su ispoštovani međunarodni standardi i odgovarajući domaći propisi za prevoz te vrste predmeta i materijala, kao i primenjene odgovarajuće procedure propisane od strane avio-prevozioca. Ovo ne važi u slučaju malih praćki i katapulta, jer za njih ovaj uslov nije naveden u Listi zabranjenih predmeta Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

U ručni prtljag ne mogu ni uređaji za omamljivanje

Ukoliko ste želeli nekoga da omamite uređajem u avionu, ne pomišljajte na to. Na prvom mestu, to bi se shvatilo kao akt terorizma, a na drugom kao unos uređaja za omamljivanje koji je zabranjen – barem kada je u pitanju ručni prtljag. Tu spadaju svi uređaji koji su specijalno dizajnirani da onesveste ili parališu protivnika, odnosno napadača, s tim što biste u ovom slučaju vi bili smatrani za napadača.

Stjuardese
Bez pištolja u avionu, jeste teško ali suočite se s time!

Dakle, u ručnom prtljagu nećete moći da spakujete pištolje za izazivanje šoka, pištolje za omamljivanje, tejzere i palice za omamljivanje. Isto važi i za uređaje za omamljivanje i ubijanje životinja.

Ako pri sebi uvek imate suzavac za odbranu od napadača, od njega se oprostite u ručnom prtljagu jer su sve hemikalije za onesposobljavanje, gasovi i sprejevi (npr. biber sprej, oraščić u spreju, suzavac, kiselina u spreju, sprej za odbijanje životinja i slično) zabranjeni. Ukoliko vas neko spopadne u avionu, obratite se stjuardesi.

Kao i za oružje, navedene predmete je moguće uneti u avion, ali u predatom, odnosno čekiranom prljagu – ako su ispunjeni standardi. U svakom slučaju, daljine.rs vam preporučuju da nekoga omamite šarmom, a ne tizerom.

Izbegavajte predmete sa oštrim vrhom i oštrom ivicom u ručnom prtljagu

Iako je nekada nemoguće putovati jeftinim letom samo sa ručnim prtljagom u kom nema npr. brijača, znajte da unos istih zaista nije dozvoljen. U praksi, moguće je da će vam plastični brijač dozvoliti da unesete u rancu ili koferu, ali izbegavajte da sa sobom u avion unosite predmete sa oštrim vrhom ili oštrom ivicom koji se mogu koristiti da izazovu ozbiljne povrede.

U ručnom prtljagu nećete moći da unesete ni sekiru, a i zašto biste? Ista zabrana važi i za malu sekiru ili sekiricu, kao i sataru, koje možete da stavite u čekirani prtljag.

Ala bi sada pao jedan dobar vatromet pred sletanje umesto aplauza, ali ne može
Ala bi sada pao jedan dobar vatromet pred sletanje umesto aplauza, ali ne može

Isto tako, sekira za led takođe nije dobra ideja za unos u avion, kao ni dleta za led.

PROČITAJ:  Posao stjuardesa: Šta je ono što o stjuardesama ne možemo da vidimo na filmu i Instagramu

Brijači i rezači za ambalažu, odnosno skalpeli – no passaran u vašoj ručnoj torbi.

Noževi i sečiva duža od 6 centimetara, kao i makaze – mereno od kraja ušica – zabranjeni su podjednako kao i mačevi i sablje. Isto važi i za opremu za borilačke veštine sa oštrim vrhom ili oštrom ivicom.

PROČITAJ:  Šta putnici žele od aviokompanija

Sve oštre predmete nosite u predatom prtljagu.

Zanimljivo je da ova zabrana ne važi za igle za pletenje, mada je u nekim aviokompanijama poželjnije da one budu drvene ili plastične.

Da li alat može u ručni prtljag aviona?

Alat ne može sa vama spakovan u ručni prtljag. To se odnosi na sav alat koji se može koristiti ili za izazivanje ozbiljnih povreda ili kao pretnja bezbednosti aviona, a to je zapravo skoro sav alat.

Tu spadaju poluge, pajseri, bušilice (i one na baterije) i burgije. Isto tako, alati sa oštricom ili držačem dužim od 6 centimetara, koji se mogu koristiti kao oružje nisu dozvoljeni u ručnom prtljagu, a to se odnosi na šrafcigere i dleta.

Testere, bile bežične ili ne, nećete moći da unesete u avion, kao ni lemilice i pištolje za zakucavanje ili heftanje.

Sav alat koji planirate da nosite sa sobom na vreme spakujte u čekiranji prtljag i prenećete ga bez problema i bez bojazni da će vam, nakon što ste kofer predali, na kontroli iz ručnog prtljaga izvaditi testeru.

Tupi predmeti van carry on prtljaga

Ako u avion planirate da u torbi unesete neki tupi predmet, uglavnom nećete moći. Iako dosta toga zavisi od aerodromske kontrole koja se razlikuje od aerodroma do aerodroma, sigurno je da tupe predmete koji mogu izazvati ozbiljne povrede kada se koriste za udaranje nećete moći ni uneti, ni koristiti u avionu.

Dete, aerodrom
Putovanje avionom bez bar dva-tri štapa dinamita može predstavljati stres, zato se pripremite na vreme

Palice za bejzbol i softbol nemaju šta da traže u vašem ručnom prtljagu, a ni u kabini aviona, kao i drugi štapovi i palice u koje spadaju razne vrste pendreka.

Palice obložene kožom, bile one suveniri ili ne, moraju biti van ručnog prtljaga, što važi i za opremu za borilačke veštine.

Tupe predmete odložite u kofer koji ćete predati na checkin-u i bez bojazni brzo prođite aerodromsku kontrolu.

Ni u ručni, a ni u predati prtljag ne stavljajte dinamit (molimo vas)

Postoje stvari i predmeti koji se nikako ne mogu uneti u avion, dakle ni u ručnom prtljagu ni u čekiranom.

U avion nikako nećete moći, ni na koji način, a Daljine.rs vas mole da to ni ne probate, uneti municiju, eksplozivne kapisle, detonatore i osigurače, replike ili imitacije eksplozivnih naprava, mine, granate i druge eksplozivne vojne naprave i slično.

Putovanje avionom
Najteže je bez burgije u avionu, međutim srećom možete je sa bušilicom poneti u čekiranom, odnosno predatom prtljagu

Ako se kumu rodilo dete, a želite da mu priredite jedinstveno slavlje, vatromet i ostalu pirotehniku nikako nećete moći da unesete u avion.

Koliko god vi i kum bili veseli, sumnjamo da će vam propasti slavlje ako u avion ne unesete dimne kutije i patrone. Za barut i plastični eksploziv nije potrebno posebno napominjati da ih nije dozvoljeno unositi, a u slučaju pokušaja unošenja dinamita u avion, naučite da lovite ribu na bolji način, jer dinamit u avion uneti nećete.

Neke avio-kompanije, pored eksplozivnih materija, ne dozvoljavaju prevoz i unos uređaja i sredstava koja koriste litijum-jonske baterije ni u ručnom, ni u predatom prtljagu. To mogu biti npr. uređaji za lični prevoz – hover board, mini-segway, airwheel ili luggage scooter.

Zbog mogućnosti eksplozije, određeni električni uređaji koji koriste litijum-jonske baterije, poput mobilnog telefona Samsung Galaxy Note 7 i njegovog čuvenog problema sa eksplozivnom baterijom, mogu biti uneti samo u ručnom prtljagu i to pod uslovom da su isključeni i da se ne pune prilikom leta.

PROČITAJ:  Strah od letenja avionom i kako ga prevazići: Ne, avion neće pasti

Ovde bi trebalo pomenuti da u ručni prtljag možete spakovati upaljač, ali najčešće samo jedan, dok u čekiranom ptrljagu mesta ima samo za ispražnjene upaljače. Elektronske cigarete takođe bolje stavite u ručni prtljag.

Ima i ovo: Pazite šta unosite u avion na mobilnom telefonu i laptopu

Ono što mnogi prenebregnu jeste da mnogi carinici mogu da vam zatraže šifru za mobilni telefon ili laptop. O tome šta ne bi trebalo da od podataka držite na vašim elektronskim uređajima, pročitajte u posebnom tekstu.

Na koncu, ovaj spisak predmeta i materijala čije je unošenje u avion u ručnom prtljagu zabranjeno podložan je izmenama. Daljine.rs vam savetuju da sve informacije o navedenim predmetima i materijalima potražite kod avio prevoznika kod koga ste kupili kartu, kao i na sajtovima aerodroma. Takođe, ne zaboravite da proverite dimenzije ručnog prtljaga koji možete uneti u avion, kao i njegovu težinu.

Oprezno sa sekirom i dinamitom.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cvetin

Moje iskustvo od pre dva dana na aerodrimu Peking Kina, nisu mi dozvolili da u prtljagu budu obične baterije of 1,5 V klje sam koristio za fotoaparat, a mogao sam iste uneti u ručnom prtljagu i džepu. To su dozvolili.
U ručnom prtljagu nisu dozvolili unošenje pene za brijanje u sprej bočici, oduzeli su je i bacili.
Platneni kaiš sam morao skinuti zbog metalne kopče i pustiti kroz kontrolni uređaj i bez kaiša sam prošao okvir za kontrolu osoba.
Tako je bilo 30.08.2019. na aerodromu Beijing na letu Peking-Moskva