Saveti za putovanja

Putovanje avionom: Šta treba znati pre i tokom leta

Putovanje avionom

Iako je za mnoge putovanje avionom najjednostavniji način transporta, postoji čitav spisak stvari koje morate proveriti pre odlaska na aerodrom, a u brojnim slučajevima i pre kupovine avio karte. Daljine.rs se se trude (koliko mogu) da vam let avionom olakšaju kako biste izbegli nepotrebne troškove (i uskratili zaradu aviokompanija koje računaju na propuste putnika) i brojne druge neprijatne situacije, a evo šta treba znati pre polaska na put avionom.

Odložen ili otkazan vam je let?
AirHelp+ 300X50

Pasoš i avionska karta, bez njih nema leta

Za početak, proverite do kad vam važi pasoš, jer za razliku od nekih zemalja koje dozvoljavaju da putnici koriste svoje pasoše do poslednjeg dana važenja, poput SAD, Brazila ili Japana, većina država ima drugačiju praksu, pa tako, primera radi, za putovanja u zemlje EU vaša putna isprava mora da važi još najmanje 90 dana od planiranog datuma povratka. Za putovanje u Tursku, Egipat i SAD, moraju da važe najmanje šest meseci od planiranog datuma povratka naznačenog na avio karti.

Proverite vizni režim krajnje destinacije, ali i tranzitnih zemalja u kojima presedate.

Ako letite iz Beograda kompanijom Air Serbia i imate kupljenu kartu koja uključuje ručni prtljag, prijavite se na let elektronskim putem (online check in), da ne biste plaćali uslugu čekiranja na aerodromu. Imajte na umu da se u povratku čekiranje ne naplaćuje. Isto važi i kad letite bilo kojom low cost kompanijom, i to bez obzira sa kog aerodroma da li je to beogradski, aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu ili neki u okruženju kao što je to aerodrom u Osijeku. Naravno, ukoliko imate avio kartu plaćenu po najnižoj tarifi.

Možda nije potrebno posebno napominjati, ali nikada ne fotografišite avionsku kartu i pasoš zarad postavljanja na društvene mreže, zbog mogućnosti zloupotrebe.

Prijava na dobijanje obaveštenja na mobilnom telefonu od aviokompanije je uvek dobra ideja, ali nemojte da ih koristite kao jedini izvor informacija: praćenje monitora na aerodromima je ipak najbolji način da bude u toku sa dešavanjima.

Otkazan let, ijao pa šta ću sada?

U slučaju otkazanog leta, dok čekate u redu pozovite telefonom korisnički servis, jer je velika verovatnoća da ćete od njih dobiti informacije pre nego što stignete do šaltera. Ako ništa drugo, agent s kojim budete razgovarali će biti manje nervozan od onog ko je pričao sa svima ostalima iz kolone pre nego što ste vi stigli na red. To spada u jednu od stvari koje vam nijedna aviokompanija neće reći, a trebalo bi da je znate.

Odložen ili otkazan vam je let?
AirHelp+ 300X50

U slučaju da je vaš let prebukiran, ne prihvatajte prvi vaučer koji vam ponude jer aviokompanije uglavnom podižu ulog za koji će se putnici dobrovoljno odreći svog mesta. Takođe, imate opciju i novčane kompenzacije i to naročito ukoliko vam se desi da vam je let otkazan. Tada imate pravo na odštetu i to do 600 evra, u zavisnosti od leta i kašnjenja.

U slučaju otkazanog leta, dok čekate u redu pozovite telefonom korisnički servis
U slučaju otkazanog leta, dok čekate u redu pozovite telefonom korisnički servis

Kada i kako kupiti avionsku kartu

Ako ste u prilici da birate, izbegnite ponedeljak i petak za putovanje jer su ponedeljkom ujutru i petkom popodne aerodromi po pravilu najpuniji, budući da oni koji rade u drugim državama tada idu na posao / vraćaju se kući. Kada je reč o praznicima, statistika pokazuje da je promet putnika najveći između katoličkog Božića i Nove godine, kada se broj putnika povećava za 23 odsto.

Kupovina karata nekada zavisi od vremena, odnosno koliko se ranije kupuje karta, a nekada i od puke sreće. Kada planirate putovanje avionom posetite nekoliko sajtova za kupovinu karata zato što svaki ima svoju maržu ili sistem rezervacija.

Obratite pažnju prilikom rezervacije mesta u avionu, odnosno sedišta – da li vam stvarno treba određeno sedište i da li za njega vredi davati dodatni novac. Kao što prethodna rečenica ukazuje, na niskobudžetnim letovima se sve naplaćuje, a ne samo na njima. Kako vreme prolazi pitamo se da li će se i sedenje u avionu naplaćivati, ili će se moći stajati. Ovakve inicijative, a i bizarnije, već postoje.

PROČITAJ:  Aviokompanije će uskoro meriti i težinu putnika da bi uštedele gorivo?

Hrana i piće u avionu

Na low cost letovima, ali i letovima kompanije Air Serbia hrana i piće u avionu se dodatno naplaćuju pa obuzdajte apetit, ako niste poneli sendviče. Hranu možete poneti u avion, ali tečnost ne.

Odložen ili otkazan vam je let?
AirHelp+ 300X50

Pre prolaska aerodromske kontrole, vodu i druge tečnosti putnici su u obavezi da bace, jer se tečnost, odnosno ambalaža puna tečnosti zapremine veće od 100ml ne može uneti u avion (ali i to se menja). Treba znati da vam niko ne može zabraniti da u avion unesete praznu flašu. Tako, kada prođete kontrolu, praznu flašu natočite vodom u aerodromskom WC-u i, iako često stoji naznaka da voda nije za piće kako bi se kupovala voda na terminalu, to ne mora da bude tačno. U svakom slučaju ako budete žedni imaćete vodu pri sebi, ako ništa bar da se umijete.

PROČITAJ:  Jeftine avio-karte više neće biti jeftine

Zdravlje u avionu

Ako imate problema sa mučninom prilikom letenja, imajte na umu da će vaše tegobe biti minimalne ako sedite negde na sredini. Ovaj trik verovatno može da pomogne i ako imate strah od letenja.

Kad smo kod zdravlja, letenje među oblacima nipošto nije dobro za vašu kožu. Jedna studija pokazala je da su piloti koji lete sat vremena na visini od 9.000 metara izloženi istoj količini radijacije kao da su proveli 20 minuta u solarijumu. Drugo istraživanje ukazalo je na to da su oni 10 puta izloženiji oboljevanju od malignog melanoma. Zbog svega toga – nabavite zaštitu od sunca pre ulaska u avion.

Na tu temu treba obratiti pažnju i na činjenicu da je pametnije – a svakako i zdravije i čistije – da kafu, čaj ili vodu, uzmete na terminalu, ukoliko niste primenili gore navedeni trik sa praznom bocom vode. Ako ne verujete nama na reč, možda ćete Wall Street Journal-u čiji su reporteri analizirali uzorke vode sa 14 različitih letova i u njima našli dug spisak mikroba od salmonele i stafilokoke do jajašca insekata koje ne biste želeli da popijete.

Još gore od toga je što je zaraženost te vode bila pravilo, a ne izuzetak, a količine bakterija su bile na desetine i stotine puta iznad limita američke vlade.

S obzirom na to da ne mogu svi dobro da podnesu avionsku klimu, imajte pri sebi duks ili jaknu kako bi se zaštitili od duvanja hladnog vazduha. Ni kapa nije loše rešenje, dakle – leti ponesi, a zimi kako hoćeš – rekao bi naš narod.

Ne treba pametovati – ako vam pozli tokom leta, obratite se najbližoj stjuardesi čiji je posao da brine o vama. Zlu ne trebalo, obavezno nabavite putno osiguranje koje kod mnogih osiguravajućih kuća možete obezbediti i elektronskim putem.

Ako imate mučninu prilikom letenja, birajte mesto u sredini
Ako imate mučninu prilikom letenja, birajte mesto u sredini

Posebno treba obratiti pažnju na pojavu tzv. džet lega, odnosno poremećaja koji nastaje tokom dugog letenja avionom. Tu postoje mnogi saveti, ali svi stručnjaci se slažu da treba da uzimete više vode, a da izbegavate alkoholne napitke i kafu u avionu.

Ukoliko vam se tokom letenja avionom zapuše uši njih je bar lako otpušiti jednostavnim metodama.

Ručni prtljag i dozvoljene dimenzije

Ukoliko ste kupili avio karte niskobudžetne avio kompanije sa presedanjem, imajte na umu da se kod njih svaki let tretira zasebno. To znači da vaš prtljag, ukoliko nije ručni, neće biti automatski prebačen u sledeći avion, te da ga morate samostalno preuzeti i za drugi let se ponovo prijaviti (čekirati).

Osim težine, važne su i dimenzije prtljaga, pa proverite norme niskobudžetnih avio kompanija jer ne važe isti uslovi za sve.

S obzirom na to da vam bilo koja flašica sa tečnošću zapremine veće od 100ml, lekovi bez recepta – o kojima morate voditi računa na koji god način da putujete u inostranstvo – i oštri predmeti iz ručnog prtljaga mogu biti oduzeti pre ulaska u avion, pazite šta stavljate u njega, ili ih pakujte u spoljašnji džep. To isto važi i za telefone, tablete i laptopove, za koje treba napomenuti da i to da nije svejedno ni kakav sadržaj čuvate na njima.

S druge strane, u kofer koji predajete na šalteru, tj. na čekirani prtljag ih možete spakovati kako god želite.

Pazite šta stavljate u ručni prtljag
Pazite šta stavljate u ručni prtljag

Takođe, u slučaju da se vaš čekirani prtljag izgubi ili vam let bude odložen, poželećete da ste usvojili dragoceni savet koji preporučuje da ono najneophodnije nosite u ručnom prtljagu: lekove, punjač za telefon, presvlaku i potrebnu dokumentaciju.

Kada se već dogodi da tuđom greškom izgubite prtljag, što pre to prijavite jer imate pravo na naknadu štete ukoliko ne bude pronađen. Baš iz tog razloga aviokompanije uglavnom imaju vrlo kratke rokove za podnošenje ovakvih zahteva, utoliko pre što su u obavezi da vam nadoknade i sve troškove koje ste imali zbog gubitka stvari, pa čuvajte i sve račune od njih.

Kako god, potrebno je dokazati da je izgubljeni prtljag baš vaš. Ukoliko na njemu nemate napisane vaše podatke, dobro je da ga fotografišete mobilnim telefonom. Tada vam fotografija može poslužiti kao dokaz, ali dobro je imati i spisak zapakovanih stvari – za svaki slučaj.

Letenje među oblacima nipošto nije dobro za vašu kožu - koristite zaštitu od sunca
Letenje među oblacima nipošto nije dobro za vašu kožu – koristite zaštitu od sunca

Putovanje avionom odavno nije luksuz. Međutim, treba biti spreman na sve jer mnoge avio kompanije imaju drugačija pravila. Sigurno je da kada uđete u avion on neće pasti, ali da li ćete zaboraviti pasoš, avionsku kartu, ostati gladni u avionu, ako ćete tokom leta praviti probleme, ili ćete u avion pokušati uneti nešto što ne biste smeli – na vama je.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare