Vesti

Stenice su postale ogroman problem u evropskim hotelima

Hotel

Stenice su postale problem u mnogim evropskim hotelima i njihova najezda preti da ugrozi poslovanje hotelijera u mnogim evropskim gradovima.

Stenice su otkrivene u Francuskoj, Velikoj Britaniji i hrvatskom turističkom gradu Rijeci. U pitanju su veoma sitne bube, veličine do sedam milimetara. Neprimetno se mogu doneti sa sobom iz mesta koja naseljavaju i dugo mogu ostati sakrivene u nečijem domu, a da ih ta osoba ne primeti. Tokom dana se kriju a noću izlaze da se hrane ljudskom krvlju.

PROČITAJ:  Podsticaji za seoski turizam i kako do subvencija

Uglavnom nisu opasne po ljude, ali umeju da ponekad da izazovu osip. Stenice obično ujedaju na nekoliko mesta i ti ujedi se grupišu u pravoj liniji, po čemu se mogu prepoznati, kao i po izmetu u vidu tačkica koje ostavljaju za sobom.

Ove bube se lako šire, dugo mogu preživeti i bez hrane, zavlače se u bilo koju pukotinu na koju nalete i veoma je teško rešiti ih se.

Kao najefikasnije metode za eliminisanje stenica su toplotni tretmani u vidu specijalnih fenova koji razvijaju temperaturu iznad 60 stepeni Celzijusa ili insekticidi, piše BBC.

S obzirom na to da se lako prenose u prtljagu, stenice su česti su gosit hotela i drugih smeštaja. Zbog toga su francuski i britanski hotelijeri u velikom problemu jer su vrlo često su i nesvesni da ih imaju.

Ukoliko nekog gosta ujede stenica hoteli mogu biti tuženi, a gost može dobiti naknadu štete.

hotel
Neće pas da ujede, ali hoće stenica

Kako otkriti stenice

Pandemija kovid virusa je smanjila putovanja, a samim tim i prenos stenica. Međutim, po njenom okončanju ljudi su počeli ponovo da obilaze svet i da sa sobom nose ovog neželjenog malog gosta. Porast temperature takođe je pogodovao njihovom razvoju, tako da sada Evropa ima znatno veći broj prijavljenih stenica nego pre desetak godina.

Zbog toga raste tražnja za uslugama firmi koje se bave istrebljivanjem ovih stenica, a one nisu jeftine. Cena istrebljivanja stenica u hotelskim objektima u Francuskoj se kreće oko 1.500 evra, ukoliko se one nisu mnogo proširile.

Koliko se stenice brzo šire pokazuje podatak da odrasla ženka može sneti oko 400 jaja, koja se razvijaju u roku od dve nedelje.

Iz ovog razloga je veoma važno na vreme otkriti pojavu stenica. U ovom poslu istrebljivačima pomažu i nove tehnologije, koje pomoću specijalnih rešenja za nadgledanje otkrivaju ove teško uočljive insekte. Postoje i firme koje prave tzv. zamke za te stenice koje su digitalno povezane sa računarskim sistemom kako bi upozorile zaposlene u hotelu ukoliko ulove stenicu. Za njihovo otkrivanje koriste se i psi, za čiju obuku je potrebno oko pola godine. Posle takve obuke oni su u stanju da nanjuše stenice.

Šta god upotrebljavali od navedenih alata i bića, hotelijerima je sada prioritet da stenice otkriju dok se još nisu proširile i dok još nisu počele da ujedaju njihove goste.

PROČITAJ:  Šta se najviše krade u hotelima

Izvor: BBC, bif.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare