Vesti

Turističke agencije zabrinute zbog novih ograničenja putovanja na Kubu

Turističke agencije koje Amerikance vode na Kubu ponovo je zbunilo zvanično saopštenje Trampove administracije o ograničenjima koja će biti nametnuta Kubi.

Govor savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona koji je najavio uvođenje ograničenja koliko će novca američke porodice moći da šalju svojim rođacima na Kubi, kao i da ovu zemlju očekuju nove mere uperene protiv kubanske ekonomije, nije sadržao informacije o konkretnim merama kada je u pitanju turizam, ali je svakako bio u tonu odvraćanja Amerikanaca od namere da otputuju na najveće ostrvo na Karibima.

– Džon Bolton je u svom govoru koji je održao u Majamiju pričao o brojnim promenama do kojih će doći u američkoj politici kada je reč o Venecueli, Nikaragvi i Kubi, ali je deo koji se ticao turističkih propisa u vezi putovanja na Kubu bio veoma štur, naveo je Tom Poper, predsednik InsightCuba, ističući da se za one koji su već rezervisali put na Kubu ništa ne menja, kao i da su u toku nove rezervacije kubanskih aranžmana.

Turističke agencije su Boltonov govor doživele kao krajnje neprijatan

Uprkos izostanku značajnih promena, turističke agencije su Boltonov govor doživele kao krajnje neprijatan, utoliko pre što je došao u trenutku kada Kuba jedva uspeva da obezbedi dovoljno hrane za svoje stanovnike.

PROČITAJ:  Kip slobode - gde kupiti karte i kako isplanirati obilazak i posetu

– Kao i ostali, bili smo iznenađeni jučerašnjim događajem, budući da je administracija najavila nova ograničenja za putovanja na Kubu, bez izričitog objašnjenja. To je zabrinjavajuće za našu industriju i naše klijente, i želimo preciziranje toga što su želeli da poruče. Nastavićemo da podržavamo putovanja kao sredstvo jačanja veza između građana SAD i Kube i uspostavljanja jedinstva i razumevanja, koji su svetu danas i te kako potrebni, rekla je Dženifer Tombah, predsednica agencije Tauck.

Ranije najave izmene režima putovanja na Kubu, koje je imala Trampova administracija, imale su negativan efekat na tržištu, jer su brojne agencije revidirale svoje aranžmane za Kubu.

kuba
Ranije najave izmene režima putovanja na Kubu, koje je imala Trampova administracija, imale su negativan efekat na tržištu

– Kubanski biznis je doživeo značajno usporavanje u poslednjih nekoliko godina, posebno kada su u pitanju turističke agencije. Aluzije na sankcije zabrinule su i putnike, koji sada biraju neke druge destinacije. Na Kubi smo imali mali program krstarenja koji smo hteli da proširimo do 2020. godine, a nakon jučerašnjih vesti ćemo razmisliti o tome, najavio je Niš Patel, predsednik kompanije Mayflower Cruises and Tours.

S druge strane, ovakvo stvaranje konfuzije od strane političara nije uznemirilo Ronena Paldija, direktora Ya’lla Tours-a, koji Amerikance vodi u posetu Kubi još od 2002. godine.

PROČITAJ:  Kip slobode - gde kupiti karte i kako isplanirati obilazak i posetu

– U ovom trenutku ništa nije zvanično objavljeno, zbog čega moramo da sačekamo i vidimo šta je po sredi.

Ipak, oni koji žive od turizma ne mogu da se otmu utisku da njihov izvor prihoda političarima služi za raskusurivanje.

Oni koji žive od turizma ne mogu da se otmu utisku da njihov izvor prihoda političarima služi za raskusurivanje.

– Od trenutka kad je Bolton izgovorio to što jeste, pokušali smo da saznamo više informacija o mogućim promenama glede putnog režima, ali smo još uvek u potunom mraku u tom smislu. To se već dogodilo 2017. godine, kada je među Amerikancima koji su želeli da posete Kubu izazvana panika i sumnja da će Tramp uvesti neka nova pravila. Tada se to nije dogodilo i nastavljena su putovanja na Kubu. Nadamo se da će tako biti i ovog puta, rekla je Pegi Goldman, koja se nalazi na čelu agencije Friendly Planet.

PROČITAJ:  Kip slobode - gde kupiti karte i kako isplanirati obilazak i posetu

Osim što istupi poput Boltonovog mogu naneti štetu kubanskom turizmu sami po sebi, uvek postoji mogućnost i da predsednik SAD Donald Tramp potpuno obustavi legalna putovanja na Kubu.

– Jako je nepošteno da ovo rade. Avioprevoznici, turističke agencije, kruzeri i svi ostali čije je poslovanje povezano za putovanjima na Kubu biće teško pogođeni ukoliko se to dogodi, zbog čega se iskreno nadamo da neće, poručila je Goldmanova.

Najveći rizik predstavlja to što se ne zna u kom smeru može da krene ponašanje Trampove administracije

Turistička agencija International Expeditions, specijalizovana za male turističke grupe koje vodi po celom svetu, konsultovala je pravne eksperte na ovu temu i saznala da, barem trenutno, nema razloga za brigu.

PROČITAJ:  Kip slobode - gde kupiti karte i kako isplanirati obilazak i posetu

– Koliko smo shvatili, ono što je juče izjavljeno neće pogoditi naše poslovanje i organizaciju malih putničkih grupa koje vodimo na Kubu. Očekujemo da dođe do uvođenja određenih limita u vezi toga koliko će američki turisti moći da potroše novca na Kubi, ali ta ograničenja tek treba da budu objavljena. Kao kompanija koja radi na Kubi više od 10 godina, imali smo prilike da se susretnemo sa sličnim nepovoljnim situacijama, ali naš tim zna kako da se snađe, optimista je Stiv Koks, izvršni direktor International Expeditions-a.

Za agenciju Austin Adventures, najveći rizik predstavlja to što se ne zna u kom smeru može da krene ponašanje Trampove administracije, kao i ovakvo podizanje tenzija. Bez obzira na to, turističke agencije koje rade na Kubi znaju kako da rade svoj posao na bojnom polju.

PROČITAJ:  Kip slobode - gde kupiti karte i kako isplanirati obilazak i posetu

U to ime, Austin Adventures ove jeseni organizuje specijalnu turu u ime proslave 500 godina Havane, a njihov prvi aranžman rasprodat je za tri dana, zbog čega već određuju nove datume putovanja.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare