Vesti

Turistički aranžmani od sada samo po zvaničnom kursu NBS

Putovanja i turizam

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Navedeno je propisano novim Zakonom o trgovini koji je usvojila Narodna skupština Republike Srbije. Takvo rešenje prihvaćeno je tokom izrade predloga zakona, a na predlog Narodne banke Srbije.

Na ovaj način rešeno je dugogodišnje pitanje naplate turističkih aranžmana po prodajnim kursevima banaka za devize ili efektivni strani novac. Rešenjem iz novog Zakona o trgovini cene turističkih aranžmana postaju u potpunosti uporedive i predvidljive, jer neće zavisiti od dnevnih prodajnih kurseva koje utvrđuju banke.

Sada će korisnici usluga turističkih agencija imati mogućnost da s velikom izvesnošću planiraju iznos izdatka u porodičnom budžetu za plaćanje turističkih aranžmana koji se realizuju u inostranstvu, budući da će cena takvog aranžmana biti iskazana i naplaćena primenom zvaničnog srednjeg kursa dinara, koji je, zahvaljujući naporima i aktivnostima Narodne banke Srbije, već nekoliko godina unazad na stabilnom nivou i bez većih oscilacija.

Turističke agencije, koje su do sada korisnicima njihovih usluga turističke aranžmane preračunavale i naplaćivale primenom prodajnog kursa banke kod koje imaju otvoren račun, iako su u praksi devize kupovale po povoljnijim kursevima, više neće moći da ostvaruju dodatnu zaradu po osnovu kursnih razlika, a na teret klijenata.

Prema dosadašnjim propisima, ali i prema novom zakonu, trgovci su dužni da cene iskazuju u dinarima, dok samo izuzetno mogu da cenu istaknu u stranoj valuti, kao što je to slučaj u trgovini uslugama u turizmu koje su u neposrednoj vezi sa inostranstvom. Međutim, u tom slučaju, prema novom zakonu, trgovac mora da pri isticanju i naplaćivanju cene naznači i da kao obračunski kurs primenjuje isključivo zvanični srednji kurs dinara.

Novi Zakon o trgovini objavljen je u „Službenom glasniku Republike Srbije”, br. 52/2019, i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja – 30. jula 2019. godine.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.