Vesti

Tvrđava Burci u gradu Nafplio otvorena je za posetioce

Burci tvrđava Nafplion Peloponez Grčka

Tvrđava Burci u priobalnom gradu Nafplio na Peloponezu ponovo je otvorena za posetioce.

Grčko ministarstvo kulture saopštilo je da je venecijanska tvrđava koji se nalazi u luci Nafplio (ili Nafplion) otvoren u prvoj nedelji avgusta i da je ulaz bio besplatan do 17. avgusta.

Ovo saopštenje usledilo je nakon što je ministarka kulture Lina Mendoni potpisala memorandum o razumevanju sa Panagiotisom Balomenosom, izvršnim direktorom i vršiocem dužnosti generalnog direktora Hellenic Public Properties Compani SA (ETAD).

Pored otvaranja spomenika kulture za javnost, ministarstvo i ETAD su se dogovorili da vremenom naprave prostor za kafić, prodavnicu i izložbeni prostor.

Treba napomenuti da je u 2019. godini u okviru Nacionalnog strateškog referentnog okvira EU 2014-2020 (poznatog kao ESPA program) ukupno obezbeđeno 2,7 miliona evra za nadogradnju tvrđave Burci.

Radovi, koji su uključivali restauraciju, rekonstrukciju, elektroenergetsku, vodovodnu i tehnološku nadogradnju, kao i radovi na pristupačnosti, završeni su 2021. godine, saopštilo je ministarstvo.

PROČITAJ:  Skijatos udružuje snage sa Cyprus Airways da podstakne turizam

Tvrđava Burci kroz vekove

Tvrđava Burci (Μπούρτζι, Bourtzi, poznata i kao Buruđi, Buruci, Burtzi – iz turskog burdž: kula), koju je 1471-1477. godine izgradio italijanski inženjer Antonio Gambelo na ostrvu Agioi Teodori, u prošlosti je služila kao zatvor, sedište vlade, hotel, restoran, čak i kao dom dželata. Označen kao turistička tačka 1922. godine, Burci je zatvoren 1995. godine sve do ovog leta.

Karl Rotman Naupuia
Karl Rotman, Naupuia, akvarel, početak 19. veka

Iako je prema zvaničnim podacima tvrđavu izgradio Antonio Gambelo, radove na završetku izgradnje izveo je inženjer Brankaleone.

Tvrđavu Burci podigli su Mlečani nakon odlaska Mahmut-paše Anđelovića, opremivši je topovima. Mlečani su 1502. godine promenili utvrđenje na jugozapadnoj strani u samostalni bedem sa bedemima, spojili ga veštačkim mostom od stan za koji su pričvrstili lanac koji je služio za zaštitu grada Nafpliona.

Posle Karlovičkog mira 1698. godine, Mlečani su na ostrvcu podigli veoma jaku kulu i bastione sa topovima i tako stvorili poznatu tvrđavu koja danas dominira na ulazu u luku Nafplio.

Tokom grčkog ustanka 1821. godine, tvrđavu je zauzelo 50 tobdžija i 150 artiljeraca. Topovi su korišćeni za bombardovanje Nafpliona i uspeli su da osujete snabdevanje opkoljenih Turaka sa engleskog broda.

U narednoj deceniji, tokom građanskog rata (1823 – 1833), tadašnja vlast je dva puta bila prinuđena da se skloni u tvrđavu, 25. maja 1824. i 2. jula 1827. godine.

Po dolasku kralja Džordža I i po njegovom naređenju 1865. godine, tvrđava je razoružana i postala je rezidencija dželata sa giljotinom i mesto za streljanje zatvorenika.

Konačno, stvaranjem Turističke organizacije, tvrđava je obnovljen 1930-ih i pretvorena je u jednu od prvih turističkih centara u Grčkoj. U tvrđavi se tada nalazio hotel sa samo 12 soba i restoran koji se pominjao u međunarodnim turističkim vodičima tog vremena. Radio je neprekidno od 1930-ih do godina kada je grčka hunta zatvorila hotel i restoran.

Snimci iz vremena kada je bio hotel mogu se videti u filmu Čovek u vozu iz 1958. reditelja Dinosa Dimopulosa.

PROČITAJ:  Grčka stvara Nacionalnu mrežu pešačkih staza za uživanje u prirodi

Naslovna fotografija: Tanya Dedyukhina, Wikimedia Commons / CC3.0

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare