Vesti

Uskoro vozom iz Španije u Maroko

brzi voz španija

U toku su razgovori o železničkoj pruzi koja bi povezivala Španiju i Maroko, ali i ostatak severne Afrike.

Železnička infrastruktura Maroka je jedna od najkompleksnijih na kontinentu, a novi brzi voz – prvi ove vrste u Africi – počeo je da saobraća između Tangera i Kazablanke u novembru.

– Godinama smo radili sa Španijom na kontinentalnoj pruzi između dve zemlje, a sada smo u procesu detaljnije izrade tehničke studije, rekao je sekretar Maroka za saobraćaj Mohamed Najib Boulif.

Zemlje Severne Afrike, uključujući Maroko, Alžir, Tunis, Mauritaniju i Libiju, godinama su podržavale ideju o trans-magrebskom vozu, ali su kao i kod mnogih velikih projekata finansije i politika stale na put njenoj realizaciji.

Maroko, Alžir i Tunis su ranije imali povezanu železničku mrežu, ali je Alžir zatvorio kopnenu granicu sa Marokom 1994. godine, pa su vozovi između Alžira i Tunisa prestali sa radom 2006. godine.

Ovaj novi poduhvat ima veće šanse da zaživi, utoliko pre što je afrička razvojna banka uložila novac u njega.

Trajekti trenutno saobraćaju između Španije i Maroka, trasom koja je na najužoj tački široka samo 13 kilometra, ali bi podmorski tunel morao da bude dug barem 38 kilometara. Ideja o tunelu koji povezuje Evropu i Afriku predložena je još u 19. veku, ali će ovog puta možda brže postati realnost.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
PROČITAJ:  SNEŽANA RADOJIČIĆ: Svet je bolje i sigurnije mesto nego što ljudi veruju

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.